Alhamdulillah berita baik yang baru sahaja diumumkan oleh Perdana Menteri YAB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob baru sebentar tadi, bahawa akhirnya kerajaan telah bersetuju membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000.

Pengumuman tersebut diumumkan dalam sidang media khas, serta dikongsikan di dalam facebook Perdana Menteri sendiri.

“Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra berjumlah RM101 bilion, melibatkan 7.34 juta pencarum sejak pandemik COVID-19 melanda negara dua tahun lalu.”

“Berdasarkan dapatan kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam fasa pemulihan selepas pandemik ini, ada dalam kalangan Keluarga Malaysia yang masih terkesan dari segi ekonomi, hilang pendapatan dan sedang membina semula kehidupan.”ujar beliau.

Pengeluaran RM10,000 KWSP

“Kerajaan mendengar, mengkaji dan meneliti permintaan daripada semua pihak untuk mengeluarkan caruman KWSP. Justeru itu, pada hari ini Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000.”

“Penjelasan lanjut mengenai pengeluaran khas KWSP ini akan dibuat oleh Kementerian Kewangan dan KWSP.”

“Ini merupakan keputusan yang sukar kerana ia melibatkan simpanan hari tua rakyat dan pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mendesak hari ini dan simpanan masa hadapan.”

IKLAN

“Walaupun Kerajaan memberikan kebenaran untuk pengeluaran khas KWSP ini, namun saya merayu kepada para pencarum supaya mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mendesak.”

“Saya berharap para pencarum membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum melakukan pengeluaran, demi masa depan,” ujar beliau.

Baca Lagi Di Sini: KWSP Perkenal ‘i-Sayang’, Pemindahan Sukarela 2 Peratus Caruman Daripada Akaun Suami Ke Akaun Isteri!

Dalam pada itu, ramai yang berterima kasih dan mengucapkan rasa syukur atas persetujuan kerajaan yang membenarkan pengeluaran sebanyak RM10,000 KWSP ini.

IKLAN

Akhirnya Kerajaan Bersetuju Membenarkan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000

Akhirnya Kerajaan Bersetuju Membenarkan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000

Mingguan Wanita: Alhamdulillah di atas pengumuman kerajaan yang bersetuju membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000.Semoga ia dapat dimanfaatkan sebaiknya, dikala ramai yang terkesan akibat kehilangan pendapatan untuk memulakan kehidupan.

IKLAN

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Akhirnya Kerajaan Bersetuju Membenarkan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura