Bukan perempuan saja yang menyimpan rambut panjang. Tidak hairan juga bila ada lelaki pun suka menyimpan rambut panjang dan bertocang. Mungkin kerana suka berambut panjang atau ada sebab-sebab tertentu.

Bila lelaki berambut panjang, mungkin kita nampak agak menarik perhatian. Nak-nak bila bertocang dan diikat dengan kemas. Kadang-kadang, anak-anak gadis pun boleh tertarik dengan lelaki yang berambut panjang. Jangan tertarik dengan suami orang sudah!

Mungkin ramai lelaki yang tidak tahu hukum-hukum bila bertocang. Ada yang cakap ikut sunnah nabi dan dibolehkan. Kena faham betul-betul terutamanya dalam menunaikan solat.

Ada sebabnya yang perlu kita semua tahu kenapa lelaki tidak boleh bertocang. Ikuti perkongsian ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Pandang Ringan Rambut Berbau Hapak, AIR PERAHAN LIMAU NIPIS Rawat & Segarkan Rambut Secara Alami 

Kurang Ajar Bersebab, Kadangkala Suami Sengaja Cari Salah Isteri Untuk Tutup Kesilapan Sendiri

Info Lebih Menarik Lagi DI SINI

Bertocang, Ada Sebab Tak Boleh

Lelaki tidak boleh bertocang.

Soalan :
Saya berambut panjang paras bahu. Baru-baru ini saya mengerjakan umrah. Saya mengikat rambut supaya ia kelihatan lebih kemas. Ketika berjalan bersama rakan di Masjid Nabawi, saya dimarahi oleh pegawai yang bertugas kerana mengikat rambut dan mengarahkan saya melepaskan ikatan. Bolehkah ustaz jelaskan kenapa saya disuruh berbuat demikian.

Jawapan :
Dalam Kitab Mukhtasar Shamail Tirmizi ada membincangkan tentang rambut Rasullullah S.A.W. Dalam kitab tersebut ada menyebutkan bahawa Rasullullah biasanya berambut panjang dan adalah haram bagi orang lelaki untuk memakai tocang (mengikat rambut) seperti orang perempuan.

Rasullullah telah melaknat orang lelaki yang melakukannya iaitu cuba menyerupai wanita. Jadi, tidak dibenarkan bagi orang lelaki untuk memakai tocang (mengikat rambut) seperti orang perempuan.

Maka, di sini jelas bahawa pegawai di Masjid Nabawi itu melarang anda melakukan perbuatan haram tersebut.

Sedutan dari TanyaUstaz bersama Ustaz Muhamad Riduan Zainal Abidin di Jumaat,

IKLAN

Soalan : Berapa panjang kesesuaian rambut lelaki yang di bolehkan ?

Daripada Anas yang menceritakan :
“Rambut Rasullulah mencecah dua bahunya” – sahih al Bukhari

Tetapi, hendaklah dipastikan gaya rambut tidak menyerupai orang kafir atau orang-orang fasik kerana Nabi s.a.w bersabda ;

“Sesiapa menyerupai suatu kaum, ia dari kalangan mereka” – Riwayat Imam Abu Daud

Soalan : Bolehkah lelaki megikat rambut/tocang/sanggul ketika solat ?

Daripada Ibnu ‘Abbas bahawasanya sabda Rasullulah S.A.W :

“Aku telah diperintahkan (oleh Allah) untuk sujud tujuh anggota tubuh yang utama termasuk dahi. dan beliau pada masa yang sama menunjukkan ke arah hidung, tapak tangan, kaki, dan jari jemari kaki. serta (diperintahkan) untuk tidak mengikat rambut serta tidak mengumpulkannya(menggulung/melipat) pakaian.” – Riwayat Muslim

Soalan : Kenapa tak boleh tocang/sanggul/ikat ?

Rasullulah bersabda :
“Itu ( ikatan rambut) adalah tempat syaitan.” – Hadis riwayat Abu Dawud

IKLAN

Imam Tirmidzi berkata : “Inilah yang berlaku di kalangan ahli ilmu, mereka membenci kau lelaki solat dengan rambut terikat”.

Sesiapa yang solat dengan rambut terurai ke lantai ketika sujud, ia akan dapat pahala sujud dengan rambut terurai ke lantai. Ini sebab ia merendahkan kedudukan rambutnya dalam beribadah kepada Allah.

Soalan : Kalau tolong bukakan ikatan lelaki yang bertocang semasa solat ?
Diriwayatkan dari Abdullah bin Abbas r.a bahawasanya ia melihat ‘Abdullah bin al-Harits sedang mengerjakan solat sementara rambutnya terikat kebelakang. Segera Ibnu Abbas bankit dan menguraikan ikatan rambutnya.

Lepas solat Abdullah pergi ke Ibnu Abbas dan berkata ; “Ada apa dengan rambutku ?”
Ibnu Abbas berkata sesungguhnya aku mendengar Rasullulah bersabda, ” Sesungguhnya perumpamaanya adalah seperti orang yang solat dengan tangan terikat” – Riwayat Muslim, Abu Daud, An Nasai.hukumnya makruh bagi lelaki mengikat rambut ketika solat.

Soalan : Sah atau tak solat lelaki yg berambut panjang melepasi bahu ke pinggang ?
Solat tetap sah. haram penampilan menyerupai wanita.

Daripada Ustaz Azhar Idrus :

Soalan : Apakah hukum mengikut rambut ketika solat dan di luar solat.

Disebutkan dalam kitab-kitab Fekah, Sunat untuk melepaskan rambut di dalam dan di luar solat.

IKLAN

Ketika sujud, rambut-rambut tersebut akan turut sama bersujud. Jika rambut terikat, rambut tersebut tidak sujud. Menyalahi melebihi utama jika ikat rambut.

Kepanjangan rambut lelaki setakat bahu sahaja dan jangan merupai perempuan.

Wallahua’lam

Mingguan Wanita : Rambut yang dah ditoocang kena lepaskan bila solat. Ingat!

Kredit : Galeri Buku Sunnah /Tanya Ustaz

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI