sabun-percuma

Mak-mak yang pernah menggunakan khidmat dobi layan diri tentu pernah berdepan situasi semacam ini. Walaupun kedai dobi dah tulis sabun percuma dan softener (pelembut pakaian) percuma.. tetap ada pelanggan yang memasukkan sabun debu mereka sendiri.

Kerana, ada sesetengah pengguna semacam tidak puas bila tengok pakaian yang dicuci dalam mesin basuh dobi layan diri ini tak berbuih macam dekat rumah.

Kongsi Liyana Anaqi, tak perlu sebenarnya nak masukkan sabun debu jika kedai dobi sudah sediakan sabun dan softener sendiri.

Sebab cara itu akan menyebabkan kesusahan kepada pengguna seterusnya. Beliau juga berkongsi alternatif yang boleh digunakan oleh pelanggan semasa mencuci di mesin dobi.

Hadamkan perkongsiannya,

Ada Sebab Dobi Layan Diri Bagi Sabun Percuma

Kat kedai dobi selalu ada tulis, sabun dan softener free.

Orang tak paham, depa buh gak sabun. Pekedai tulis lagi jangan buh sabun debu (serbuk). Apedehal aku guna sabun liquid.

IKLAN

Aku gelak besar tergolek-golek at people’s ingenuity.

Sabun debu la sebab di Kelate, padahal kat tempat lain pun gini. Buh sabun di dobi layan diri.

Tau dak pasai pa dobi layan diri bagi free sabun?

Sebab takmau buh sabun banyak la pasai. Dan sabun untuk mesin muatan hadapan, adalah sabun low suds, kurang buih. Sebab mesin tu kurang guna air.

IKLAN

Baca sini : Wahai suami!, Tutuplah Aib Pakaian Isteri Ketika Guna Dobi Layan Diri

dobi-layan-diri

Boleh Sebabkan Bilasan Tidak Jadi Bersih

Bila tambah sabun, jadi berjebok buih cam mesin dalam bulatan hijau tu, nanti air yang sikit membilas, dia tak bersih bilas. Masih ada sisa sabun di baju.

Bukan di baju aje. Malah di mesin pun masih bersisa buih sabun untuk next customer. Pernah je saya nak guna mesin tengok-tengok buih bertompok kat dalam. Kalau kat dalam mesin pun gini, baju dia macam mana laaa.

IKLAN

Please people, jangan la tambah sabun ke mesin dobi yang sedia sabun dah. Memang la tak berbuih mana. It was meant to be kurang buih, bukan technical error.

Kalau tak puas hati buih tak banyak, rasa tak bersih, boleh basuh di rumah, pastu datang dobi keringkan.

Oh tambahan, nowadays ada laundry pods. Guna laundry pods lagi senang di dobi layan diri (yang takde sabun). Dah ngam elok kuantiti, dan dah ada softener sekali.

Cari LAUNDRY PODS di sini : https://invol.co/clatpdq

Sumber/Foto : Liyana Anaqi

https://www.youtube.com/watch?v=X4H0vjAldpI