Wahai Suami, Tutuplah Aib PAKAIAN Isteri Ketika Guna Dobi Layan Diri

Ramai sebenarnya suami dah ada kesedaran bantu cuci, uruskan pakaian keluarga. Sesetengahnya gunakan khidmat dobi layan diri. Dan suami kena tahu hal ini, betapa pentingnya menjaga dan tidak mendedahkan pakaian dalam ahli keluarga terutama isteri sesuka hati ketika mencuci.

Kadangkala dalam tak sedar, terlepas juga seketul dua. Memanglah isteri tuan tiada di situ.. tapi maruah nya tetap perlu dijaga. Hadamkan perkongsian Zulkifli Che Noh ini, betapa pentingnya hal sesimple ini untuk diambil cakna.

Cuci Pakaian Isteri Di Dobi Layan Diri

Selaku pengguna dobi layan diri yang tegar, hampir setiap tiga hari saya akan menghantar pakaian untuk dikeringkan. Tambahan pula jika musim hujan.

Kadangkala, setelah memasukkan pakaian ke dalam mesin pengering, terpaksa berkejar menyelesaikan urusan yang lain.

Bila terlambat, pakaian sudah dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam bakul yang disediakan atau dilambakkan sahaja di atas meja.

Maka, semua jenis pakaian yang telah kering, kini terdedah kepada pandangan umum. Pakaian malam, seluar kecil dan pakaian peribadi pelbagai warna, corak dan saiz terdampar silu.

IKLAN

Teringat lagi bebelan emak ketika disuruh menyidai pakaian di ampaian. “Kain pelikat, baju dan seluar abah disangkut di bahagian paling luar. Diikuti pakaian emak dan adik beradik perempuan. Pakaian ‘dalam’ disidai di sebelah paling dalam. Malu nanti orang lihat!”

Begitulah sensitiviti emak-emak kita suatu ketika dahulu dalam menjaga maruah dan kehormatan. Adab sopan sebegini diterap menjadi nilai pegangan sehingga dewasa.

Kerana itulah, terasa malu sangat apabila pakaian yang tidak sepatutnya dilihat, terdedah kepada umum.

Ini Sebaiknya Yang Suami Perlu Buat

Memikirkan hal yang demikian, saya mengambil keputusan tidak mengeringkan pakaian ‘dalam’ terutama milik isteri di kedai dobi layan diri. Kecuali saya akan menunggu sehingga pakaian tersebut kering.

IKLAN

Ketika proses memasukkan pakaian tersebut ke dalam bakul, pakaian ‘dalam’ akan dimasukkan di bahagian bawah dan diselimuti kain atau baju.

Selain untuk menjaga daripada pandangan umum, pakaian ‘dalam’ juga harus diberi perhatian yang khusus. Elakkan daripada meletakkan secara sambilewa kerana boleh menyebabkan jangkitan kuman yang membawa kepada penyakit kulit.

Elakkan Dari Mengundang Fitnah

Islam agama yang sangat mementingkan penjagaan maruah dan kehormatan. Setiap perkara yang mengundang ‘fitnah’ wajib dibendung bermula daripada puncanya.

IKLAN

Ia memberi keselesaan kepada pemilik pakaian dan juga pengguna-pengguna yang lain. Paling penting, ia dapat menyelamatkan maruah isteri dan anak perempuan kita dari pandangan manusia yang mempunyai penyakit hati.

Sabda Rasulullah, “ … jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya.”

Sila SHARE untuk peringatan buat para suami.

MW : Bahagia bila suami bantu uruskan kain baju..

Sumber/Foto : Zulkifli Che Noh

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI