Gambar Hiasan

Mak ayah mempunyai tanggungjawab yang berat dalam mendidik dan memberi kasih sayang sepenuhnya pada anak-anak mahupun cucu-cucu. Namun lumrah setiap anak pastinya mempunyai karakter dan pencapaian yang berbeza.

Inilah sebenarnya ujian terbesar buat mak ayah agar dapat berlaku adil tidak membeza-bezakan kasih sayang dan layanan buat mereka. Tiada istilah anak kesayangan mahupun anak tak guna pada anak-anak. Semuanya perlulah dilayan sama rata.Kerana waktu akan datang kita tidak tahu, anak manakah yang paling menyumbang bakti dan jasa pada kita di hari tua.

Jemput baca perkongsian Muhammad Hassan ini sebagai panduan kita.

Hargai depan mata.

Ada seorang pakcik berusia 61 tahun kena serangan stroke. Makcik agak uzur juga,selalu sakit lutut. Boleh dikatakan setiap 2-3 bulan kami akan bertemu. Hubungan kami agak rapat dan saya seronok dengar nasihat demi nasihat dan kisah kejayaan anak anak pakcik ini.

Cuma ada seorang anak yang ke 3 dari 7 adik beradik hanya kerja kampung dan jaga kebun sawit sahaja. Bagi mereka anak ini tidak setaraf dengan yang lain.

Yang lain semua kerja di bandar-bandar besar sebagai guru, pegawai di
putrajaya, pensyarah, askar, polis dan perkapalan.

IKLAN

Beri Kasih Sayang Sama Rata

Pakcik ini beri nasihat yang takkan saya lupa sampai bila bila.

Jika kamu ada anak ramai,beri kasih sayang mereka sama rata,jangan pilih kasih!

Pakcik dan makcik buat silap besar. Kami pandang rendah kepada anak ke 3 yang kerja kampung tu. Kadang kadang dia akan jadi bahan ketawa adik beradik yang lain. Disebabkan dia sumbing,masalah pembelajaran sejak kecil,maka dia selalu diabaikan.

Bila semua anak anak pakcik balik kampung,dialah yang selalu kami lupa nak jemput. Kadang kadang anak anak dia kami tak layan macam cucu cucu lain. Kami lebihkan cucu cucu yang jauh.

Jika masak sedap sedap,kami akan masak apabila yang lain balik sahaja. Ayam itik,kambing dialah yang jaga,tapi jika disembelih buat makan,kami lupa dia dan cucu.

IKLAN

Sedangkan,selang beberapa buah rumah dari rumah kami masih ada cucu cucu yang tagihkan kasih sayang nenek dan atuk.

Sehinggalah suatu hari pakcik kena serangan stroke. Semua anak anak yang lain tak dapat nak jaga,semua pakat tarik diri dengan pelbagai alasan. Akhirnya yang ke 3 inilah setiap hari datang ke ward,angkat pakcik ke tandas,basuh berak kencing pakcik.

Anak Sentiasa Ada

Sekarang kami baru sedar,betapa dia sentiasa ada bersama kami walaupun selalu ‘dipulaukan’, selalu diketawakan. Sikit pun tak mengeluh mahu pun kecewa. Tapi pakcik tahu,dia makan hati dengan layanan kami selama ini. Pakcik menangis minta maaf diatas layanan terhadap dia selama ini.

Sahabat. sedarlah hari ini. Kadang kadang yang depan mata ini selalu kita abaikan,selalu kita tidak hargai.

IKLAN

Peluk dan ciumlah anak anak kita. Curahkan kasih sayang terhadap mereka tidak kira apa kelebihan dan kekurangan mereka. Yang pasti mereka ada ada hati untuk disayangi dan dicintai.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Baca Lagi Di Sini: Mak Ayah Jangan Beza-Bezakan Anak, Kesannya Berbekas Sampai Ke Tua

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak ayah renungkan kembali bagaimana layanan kita pada anak-anak. Jangan terlintas sedikit pun untuk ‘pilih kasih’, membeza-bezakan perhatian dan kasih sayang kita baik pada anak-anak, menantu mahupun cucu.

Sumber: Muhammad Hassan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI