rezeki anak

Rezeki ini bukan dilihat dari sudut ada anak saja, kalau tak ada anak lagi pun itu sebenarnya satu rezeki buat pasangan suami isteri menikmati hidup berdua. Boleh pergi berjalan-jalan dan mungkin beli apa yang dia nak.

Tetapi kalau ada secebis prasangka dan asyik mengeluh ‘kenapa aku masih tak ada anak’, itu namanya tak bersyukur. Walhal, Allah bagi dia nikmat dan rezeki lain. Cuba berlapang dada dan renungkan perkongsian saudara Firdaus Shakirin ini…

Rezeki Anak, Kalau Tak Ada Pun Masih Ada Rezeki Lain

Anak…

Mula-mula kita kawin, kita memang mengharapkan sangat-sangat kehadiran anak. Si isteri akan melalui fasa menunggu agar period tak datang. Tapi setelah berbulan-bulan kahwin, tak ada lagi tanda-tanda akan mengandung, malah period plak datang macam biasa setiap bulan.

Dah mula rasa tertekan…

Bila la nak mengandung ni, kawan-kawan lain yang kawin lambt dari kita dah mengandung. Ada yang lepas pantang je terus hamil lagi. Mudahnya, senangnya.

IKLAN

Kenapa kita ni, belum diberikan rezeki anak lagi ye.

Lumrah dan dah terbiasa, kita suka letak “anak” itu sebagai titik kebahagiaan rumah tangga kita. Memang tak dinafikan, kehadiran anak dapat membuatkan kita gembira dan bahagia sebab mereka adalah penyambung keturunan kita.

Tapi kita cepat sangat lupa, Allah boleh bagi bahagia dengan pelbagai lagi cara sebenarnya.

IKLAN

Jangan tertekan sangat bila tak ada anak lagi, kita beranggapan anak-anak ni akan sentiasa buat kita gembira tapi kita tak tahu betapa besarnya amanah yang kita kena pikul lepas ada anak. Bukan saja nak kena jaga kebajikannya dan membesarkan dia, kita juga kena didik dia dengan agama.

Macam Mana Dari Sudut Kewangan

Mampukah kita sebenarnya?

Kita rasa kita dah sediakan kewangan yang mencukupi, rasa kita dah mampu, jadi sepatutnya kita memang dah layak dan bersedia untuk ada anak sendiri. Tapi Allah lebih tahu akan apa yang kita perlukan dalam hidup ini. Allah nak kita guna rezeki untuk bahagian yang lain dahulu sebelum diberi rezeki itu kepada anak.

IKLAN

Ada pasangan yang hidup gembira berdua dapat pergi bercuti ke sana sini tanpa perlu fikir soal anak. Sekarang mungkin kita fikir, kita akan rasa seronok dapat duduk rumah jaga anak, tapi ada pulak pasangan yang bosan sebab asyik kena duduk rumah jaga anak.

Sementara Allah beri rezeki dan peluang nak berjalan sana sini, buat apa saja tanpa ada halangan ni, nikmati dan syukurilah. Sementara diberikan kesempatan.

Allah nak bagi sekarang atau belum lagi, itu semuanya atas kehendak dan kekuasaanNya. Kita tak perlu banyak mempersoalkan apa yang Allah SWT dah rancangkan untuk kita.

Usaha dan doa.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI