'Abang Awak, Ayahnya Meninggal Tapi Tetap Ambil UPSR’ Sebak Pesan Guru Ini Pada Pelajar Kaki Ponteng

Sekitar September lalu, Mingguan Wanita pernah kongsikan kisah adik Azri Haziq. Anak baik usia 12 tahun yang gigih menduduki peperiksaan UPSR selepas selesai memandi, mengkafankan ayahnya yang meninggal pada hari peperiksaannya itu.

Dalam linangan air mata dia tetap cekal menyelesaikan jawapan pada kertas-kertas peperiksaannya itu. Gurunya, Cikgu Hussayn yang juga Guru Bimbingan & Kaunseling di SK Putrajaya Presint 8 (2) ini menjadikan kisah pelajarnya sebagai panduan.

Mantan anak muridnya itu Azri Haziq istimewa sekali kisahnya. Mampu menyuntik inspirasi kepada murid yang suka ponteng sekolah dan banyak beralasan.

Hari ini airmata saya mengalir ketika menjalankan sesi kaunseling. Saya bersama seorang murid tahun dua yang suka ponteng sekolah dengan pelbagai alasan setiap hari.

Setelah beberapa sesi perjumpaan dan konsultasi waris, dapat disimpulkan semuanya adalah berkaitan sikap. Bukannya masalah kesihatan atau berpunca daripada sekolah.”

 

IKLAN

Kenapa Cikgu Menangis

Airmata mengalir apabila saya ceritakan pada murid tersebut tentang kisah ‘Azri Haziq’ dan tunjukkan rakaman video-video temubual NLKO TV9 bersamanya.

Sejujurnya semua harapan saya pada anak bangsa ada dalam video itu. Itulah harapan saya padanya juga pada murid lain di luar sana.

Bahkan itulah juga tujuan saya menulis dan berkongsi dahulu sehingga kisah ini menjadi viral.”

Bukan menulis saja-saja. Tetapi menulis dengan harapan yang menggunung tinggi. Moga sebagai guru, saya tidak lagi bertemu dengan murid yang suka ponteng sekolah dan suka memberikan alasan.

IKLAN

“Abang awak ayah dia meninggal dik. Tapi dia kuat semangat dan teruskan juga ambil peperiksaan UPSR. Dia tidak ponteng pada hari tersebut. Cikgu sendiri jadi saksi saat itu, betapa abang awak insan luar biasa. Dia bersekolah di sekolah ini dan inilah CIKGU yang bersama dia. Sekarang ini sedang bersama dengan awak.”

Jangan jadikan alasan remeh temeh untuk tidak belajar. Sedangkan di saat awak memberikan alasan, ada insan lain di luar sana sedang bersusah payah berusaha sedaya mampu hadir ke sekolah. Demi nak belajar kerana mereka mahu berjaya.”

Sebak.. Airmata Rindu Buat Azri Haziq

Ketika ini anak kecil bernama Azri Haziq ditempatkan di rumah anak yatim pilihannya. Ini juga hasil cadangan gurunya bersama mentor gurunya itu, Pak Anjang. “Hari ini saya tak bersama dia sebab telah berpindah sekolah dan bersama murid lain sebenarnya. Tapi dia tetap mampu buat saya menangis setiap kali kenangkan semangatnya.”

Mungkin saya agak emosi kerana terlalu merindui Azri Haziq. Maklumlah dari awal tahun saya masih lagi belum sempat bertemu dengannya di rumah anak yatim pilihannya.”

Dia pergi ke rumah itu asbab saya minta dia pergi. Saya tahu dia sanggup buat keputusan begitu, walau terpaksa jauh dari ibu dan adik beradik. Ini kerana menghormati saya sebagai gurunya.”

IKLAN

Saya mahukan ada pahala mengalir buat arwah ayahnya. Apabila dia berada di tempat yang subur benih pahala untuk disemai dan dituai.

Terima kasih Azri Haziq. Cikgu rindu dan sayangkan awak! Belajar rajin-rajin ye sayang, buktikan yang awak mampu lakukan yang terbaik.

Mohon doakan agar anak yatim ini kuat dan tabah di tempat baharu. Semoga menjadi anak soleh yang mendoakan ibu ayahnya serta dipermudahkan urusan keluarganya. Malah mohon juga didoakan agar saya dapat berfungsi dengan baik sebagai seorang guru. Demi mendidik anak bangsa sebelum mata terpejam lena selamanya.

Terima kasih atas doa semua. Tqvm & UiLove!

Sumber/Foto/Video : Cikgu Hussayn

Anak Ini Tabah Duduki Peperiksaan UPSR Sejurus Memandi, Mengkafan Dan Menatap Wajah Ayah Buat Kali Terakhir