masak nasi

Selain membazir, memang sayang bila nasi yang dimasak cepat basi. Sebenarnya,ada tips tertentu yang mak-mak boleh cuba agar nasi tersebut dapat tahan lama, elok dan lambat basi. Ikut 7 tips berikut

1. Basuh Beras Hingga Bersih

Ada orang kata, jangan basuh beras banyak kali sebab takut semua nutrisi akan dibasuh sekali. Tapi, kalau cuci sekali je, nasi akan cenderung untuk cepat basi.

Apa yang boleh dibuat adalah mencucinya dengan betul dan pastikan air bilasan beras dibuang betul-betul sebelum mencuci untuk kali kedua atau ketiga.Selain itu,boleh masak nasi menggunakan air dari mesin penapis, yang ada dekat rumah.

7 Tips Masak Nasi Supaya Lambat Basi, Elak Membazir Boleh Tahan 2 Hari

2. Pastikan Periuk Bersih

Ini penting, kerana antara penyebab nasi cepat basi adalah kerana ada kotoran atau sisa-sia nasi semalam yang melekat pada periuk yang digunakan. Ini boleh menjejaskan kualiti nasi yang dihasilkan.Jadi, pastikan mencuci periuk nasi dengan bersih setiap kali selesai menggunakannya.

3. Perah Limau Nipis

Sebelum masak nasi, perahkan setengah biji limau nipis ke dalam 2-3 pot beras yang dah disukat dengan air. Jangan risau sebab rasa nasi tak berubah pun. Malah, ia akan buatkan nasi lebih harum dan tahan lama kerana keasidannya.

IKLAN

4. Biarkan Wap Nasi Keluar

Bila masak nasi dengan rice cooker, jangan lupa buka penutup sebaik saja nasi dah masak. Kacau nasi nasi supaya nasi masak secara rata dan biarkan wap nasi tadi keluar daripada periuk.Cara ini akan buatkan nasi yang baru masak tadi tidak akan menjadi lembab. Sebelum tutup penutup, lap dulu penutup dengan kain bersih.

Ia akan buatkan nasi tahan lebih lama dan tekstur nasi juga lebih lembut dan berderai dengan elok.Pastikan cabut plug atau off kan suis, kalau tak nak makan dalam masa terdekat, jangan biarkan rice cooker sentiasa dalam keadaan ‘warm’.

5. Letak Secubit Garam

Selepas mencuci beras dan menyukat air, masukkan secubit garam ke dalam periuk.Tujuan memasukkan garam adalah supaya nasi yang masak lebih tahan lama, sedap dan kenyal.

IKLAN

6. Panaskan Periuk Nasi Atas Dapur

Menurut Puan Suaida Salehudin, petua ini dikongsikan oleh ibu beliau sendiri.

7 Tips Masak Nasi Supaya Lambat Basi, Elak Membazir Boleh Tahan 2 Hari

Caranya adalah dengan telingkupkan periuk nasi atas dapur, pastu nyalakan api. Mungkin dengan cara ini, bakteria atau kuman yang buatkan nasi cepat basi akan mati. Itu sebab nasi boleh tahan sampai 2 hari.

IKLAN

7. Masak Air Dalam Periuk Nasi

Cara ini mungkin mempunyai fungsi yang sama dengan tips ke-6 di atas.

Isikan air di dalam periuk nasi sehingga penuh. Kemudian, masak di atas dapur gas sehingga air mendidih. Boleh memasukkan beberapa helai daun pandan ketika proses ini. Dapur akan wangi semerbak.

Menurutnya, proses masak air sehingga mendidih di dalam periuk nasi ini tidak perlu dilakukan setiap kali hendak masak nasi. Memadai melakukankannya sekali sebulan untuk menjamin ketahanan nasi.

Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba!

Sumber: Sirap limau

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI