Sukar menyimpan? Masalah ini bukan hanya dialami oleh wanita bujang, malahan mak-mak yang telah mempunyai anak turut mempunyai masalah yang sama. Kebanyakan daripada kita walaupun sudah bertahun-tahun bekerja, namun duit entah hilang ke mana, langsung tidak boleh menyimpan.

Pengurusan kewangan memang langsung tidak tahu, ditambah pula dengan sikap suka berbelanja tak tentu hala. Sebenarnya cara termudah adalah mula menyimpan melalui akaun simpanan dalam jumlah tertentu pada setiap bulan.

Tetapkan satu akaun bank, contohnya akaun Maybank2u.Premier, Maybank sebagai akaun khusus untuk menyimpan duit simpanan bulan-bulan. Jika tiada keperluan, seeloknya janganlah dikeluarkan lansung duit didalam akaun ini. Hanya gunakan dimasa kecemasan sahaja.

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan
Cara Menyimpan Dengan Betul:
1. Dapat Gaji Simpan Dahulu
Setiap bulan, jika mahukan tabungan secara berjadual sebaiknya selepas sahaja terima gaji simpan dahulu wang gaji. Tetapkan jumlah tertentu, selesaikan segala bil serta komitmen dan akhirnya barulah berbelanja mengikut kemahuan.

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan

2. Mulakan Menabung Sejak Awal
Paling terbaik, anda mula menyimpan sejak muda atau pada ketika masih belum banyak komitmen. Biar pun bergaji kecil, biasakan diri menabung barulah anda terbiasa dan lama-lama tidak berdepan dengan masalah tak boleh menyimpan kerana amalan menabung telah subur sejak awal.

Kita juga sukar meramal masa depan, sekarang kita masih sihat jadi mampu berjimat sebaik mungkin. Esok, lusa belum tentu.

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan

 

3. Tetapkan Matlamat Untuk Memiliki Aset Sendiri
Setiap daripada kita mempunyai impian untuk memiliki kereta dan rumah sendiri setelah bergaji. Ini boleh dijadikan motivasi terbaik untuk kita mengorak langkah dalam menabung. Langkah terbaik sebelum anda membeli aset ini adalah cukupkan tabungan dahulu sama ada melalui simpanan atau pun pelaburan.

IKLAN

Contohnya, kita nak ada rumah sendiri 5 tahun dari sekarang dengan wang pendahuluan sebanyak RM30,000. Apa yang kita perlu anda buat? Mulakan dengan menabung dahulu!

Simpanan yang konsisten sebanyak RM500 sebulan boleh menjadi lebih daripada RM30,000 dalam masa 5 tahun sahaja. Nah, sekarang kita dah boleh membayar wang pendahuluan rumah impian. Ingat, tetapkan matlamat dan berusaha untuk memastikan kita dapat mencapai matlamat kita.

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan
Sumber: Google

4. Tambahkan Pendapatan Sampingan
Zaman sekarang tak dinafikan komitmen terhadap keluarga terutamanya bab anak-anak memang tinggi termasuklah kos pengasuh, tadika, perubatan dan pendidikan anak-anak.

Kadang-kadang walaupun kedua suami isteri bekerja tetapi tetap tidak mampu menampung kos sara hidup yang tinggi. Menabung apatah lagi. Kini tiba masanya anda mencari pendapatan sampingan untuk menjana pendapatan tambahan.

Sekurang-kurangnya dengan adanya pendapatan sampingan anda dapat menyimpan untuk masa depan keluarga dan anak-anak.

5 Sebab Perlu Membuka Akaun Maybank:

IKLAN

1. Memudahkan Urusan Perbankan Harian
Sekarang ini, hampir setiap wanita atau mak-mak memilih untuk melakukan urusan jual beli dan pembayaran bil secara dalam talian. Oleh itu, kenalah ada akaun perbankan dalam talian yang dapat memudahkan urusan kita.

Dengan akaun simpanan Maybank, kita juga mendapat akses kepada Maybank2u, perbankan dalam talian yang boleh memudahkan urusan perbankan anda. Hanya online sahaja dari rumah, selesai semuanya.

2. Kurang Terdedah Jangkitan Covid-19
Gara-gara Covid-19, negara kita melalui fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Untuk memudahkan anda membuka akaun dan seterusnya melakukan urusan perbankan yang lain, boleh berurusan di Maybank2u sahaja. Ya, buka akaun di dalam talian pun boleh di Maybank.

Caranya mudah sahaja:

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan

Apabila akaun sudah diaktifkan, bolehlah mula menggunakan Maybank2u yang ternyata lebih selamat dan kita juga kurang terdedah dengan jangkitan Covid-19. Senang kan bila semua urusan di hujung jari.

IKLAN

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Menyimpan Setiap Bulan

3. Pulangan Menarik Ke Atas Simpanan Bulanan
Akaun Maybank2u.Premier serta akaun Maybank yang lain bukan sahaja memudahkan urusan perbankan harian anda dengan Maybank2u, malah simpanan bulanan anda juga mendapat kadar faedah yang tinggi dan dikreditkan setiap bulan.

Jadikan akaun ini khusus untuk anda simpanan setiap bulan anda dan yang paling utama disiplin. Fokus kepada matlamat kewangan anda. Jumlah simpanan bulanan samada kecil atau banyak tidak penting. Setiap bulan hadkan perbelanjaan dan lebihkan kepada menyimpan untuk masa kecemasan dan juga pendidikan anak-anak.

4. Simpanan Dilindungi oleh PIDM
Sebagai ahli Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM), simpanan anda di Maybank adalah dilindungi oleh PIDM sepenuhnya, sehingga RM250,000 seorang pendeposit.
Manfaat ini adalah automatik dan kepada para pendeposit, ini adalah jaminan yang simpanan anda di dalam akaun bank adalah selamat dan akan dibayar balik sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini oleh pihak insitusi kewangan.

Jadi, tidak perlulah lagi risau atau ragu untuk menyimpan di dalam akaun bank. Kalau ada lagi mak-mak yang menyimpan duit di rumah, teruslah pergi ke mana-mana cawangan Maybank yang terdekat. Selamat lagi menguntungkan.

5. Berpeluang Memenangi Ganjaran Hebat
Menariknya bukan sahaja dapat menabung, bermula 1 April hingga 30 September 2020, kita semua berpeluang memenangi hadiah berupa pelaburan emas dan e-baucar. Hanya buka akaun deposit Maybank yang mengambil bahagian dan teruskan menyimpan setiap bulan untuk mendapat penyertaan.

Anda sudah memiliki akaun Maybank? Boleh la terus menyimpan bulan-bulan untuk menyertai kempen ini. Kalau dahulu simpan sedikit sahaja, sekarang inilah masanya untuk tingkatkan jumlah simpanan bulanan.

Penyertaan ini terbuka kepada pemegang akaun Maybank yang sedia ada dan baharu. Dapatkan maklumat lanjut disini :

MW: Tanamkan niat untuk menabung atau menyimpan sejak awal demi masa depan kita, terapkan juga pada anak-anak dengan membuka akaun simpanan untuk mereka. Percayalah bahawa menabung sedikit demi sedikit, lama-kelamaan akan menjadi banyak di masa depan.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI