40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

Ada orang pasang niat nak turunkan berat badan. Mungkin sebab kesihatan atau sudah datang kesedaran dalam dirinya yang dia perlu kurus dan langsing. Jadi, dia pun bersenam beria-ia. Siang malam buat rutin workout.

Makin giat bersenam, harapan nak turunkan berat tak juga menjadi. Bila berdiri atas penimbang, mungkin turun tapi jumlahnya tak padan dengan senaman siang malam bagai nak rak tu.

Akhirnya dia pun frust. Back to normal. Makan ikut dan. Tak kisahlah kalau badan naik pun. Bersenam pun tak gerak, jaga makan pun sama saja. Ada solusi sebenarnya.

Menerusi perkongsian Coach Yatie Nadzli, salah satu cara berkesan menjalani proses turun berat badan adalah melalui diet Eat Clean. Diet ini juga yang menjadi amalan pemakanan Catriona Ross.

“EAT CLEAN adalah perkara yg paling penting dalam Proses Turun Berat Badan. Tak guna bersenam bagai nak rak siang malam kalau makan “TIDAK CLEAN“.

80% kejayaan turun berat adalah dari pemakanan. Lidah kita ini sebenarnya boleh direset semula.”Kata Coach yang mengendalikan program pemakanan sihat dan Eat Clean.”

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Coach Yatie Nadzli

Faham Dulu Maksud Eat Clean, Baca Sampai Habis Syarat Dan Pantang Larangnya

√   Makan whole food bukan proses food. Maksudnya makan ikan, bukan bebola ikan. makan nasi bukan bihun, mee.

√   Tiada minyak, gula, sos dan serbuk perasa.

√   Makan seimbang semua kumpulan dalam piramid makanan bukan makan protein sahaja.

√   Makan 4-5 x sehari ikut keperluan kalori badan.

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

39 Tip Menu Makan Nasi Secara Eat Clean

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
MENU mesti seimbang dan mengikut portion yang betul.

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Salmon grilled tanpa minyak, sayur rebus, nasi perang, sambal cili tanpa belacan

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Nasi kat pinggang lain. Paling senang nak makan sayur, tak perlu masak

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Ayam bakar dan ulam

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sup telur

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Ikan rebus dan ulam. Nasi kat pinggang sebelah.

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Tips makan kat luar. Ambil ikan masak lemak tanpa kuah. Tanpa sambal belacan.

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sup ikan merah

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Ikan jaket bakar

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sambal gesek salmon

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sambal gesek salmon

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sambal gesek ikan kembung

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Salmon grilled tanpa minyak

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sambal gesek lagi. perghhh

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Kerabu ayam

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Sup tauhu

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses

 

40 Tip Makan Nasi Secara Eat Clean, Kata Coach Ini Cara Turun Berat Paling Sukses
Ikan singgang

 

Jangan Makan Semua Jenis Makanan Di Bawah Semasa Program Eat Clean

  • Semua makanan bergoreng
  • Pastry, kek, desert, biskut, coklat, aiskrim
  • Semua jenis air manis
  • Processed food Nugget, Hotdog
  • Fast food KFC MCD PIZZA
  • Semua jenis sos dan kicap
  • Kerepek, kekacang yang bersalut

EAT CLEAN bukan saja dapat membantu cepatkan proses turun berat badan tetapi membantu badan kita MEMBERSIHKAN diri dari HIGH FAT dan HIGH SUGAR food yang selama ini jadi makanan ruji kita.

Eat Clean Mengempiskan Perut

√   Ya sangat betul! selama ni puas buat senaman dan makan macam-macam ubat kurus untuk kempis perut tapi tak berkesan?

√   Semua berbalik pada makanan kita. Minuman kita.

√   Jangan mengeluh badan naik baju ketat kalau masih lagi mengendong air manis, mengunyah cekodok pisang, menyudu char kuew tiaw.

√   Buat perubahan pada menu makanan anda bermula hari ini. Jangan bertangguh lagi!

Sumber/Foto : Facebook Page Coach Yatie Nadzli