Tinggal dalam hutan.Tanpa eletrik dan air, dia mampu hidup bahagia dalam hutan di temani haiwan dan unggas. Bukan tempoh yang sekejap tapi hampir 32 tahun lamanya.

Dia seperti Real Gandalf, cara hidup lelaki yang memegang watak Gandalf dalam filem ‘The Lord of The Rings. Sangat terinspirasi dengan cara hidup lelaki ini. Sanggup berdegil dan tak pernah sekali berubah untuk menghabiskan masa 32 tahun tinggal di hutan tanpa eletrik dan air.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ibu Alami Gangguan Jiwa Dipasung & Ditinggalkan Dalam Hutan, Meraung Saat Rantai Leher Dibuka

Menari Dalam Hutan Malam Hari, Siti Sairah Lalui Pengalaman Seram

Tinggal Dalam Hutan, Sudah Terbiasa

Friedmunt Sonnemann, 56 tahun yang tinggal di pondok lumpur dalam hutan di Longkamp, Jerman Barat selama 32 tahun bukan sesuatu yang luar biasa. Dia sudah terbiasa dengan kehidupan ini dan sesekali tidak akan mengubahnya.

32 Tahun ‘Real Gandalf’ Sangat Bahagia Tinggal Sendirian Dalam Hutan Tanpa Elektrik & Air
.

32 Tahun ‘Real Gandalf’ Sangat Bahagia Tinggal Sendirian Dalam Hutan Tanpa Elektrik & Air
.

Terkenal dengan janggut yang panjang, Friedmunt telah menjadi selebriti tempatan di kawasan itu dan sering dilihat membongkok di dalam hutan. Tidak kisah dengan tanggapan orang dan pernah mengatakan inilah cara hidup yang diam mahu dan tidak pernah rasa kekurangan apa-apa pun.

IKLAN

Rutin setiap hari dia adalah dengan mendapatkan bekalam minuman dari mata air yang berhampiran dan menadah air hujan untuk memasak serta mencuci.

32 Tahun ‘Real Gandalf’ Sangat Bahagia Tinggal Sendirian Dalam Hutan Tanpa Elektrik & Air
.

Dilengkapi hanya dengan tandas kompos kering dan menjaga kira-kira 100 spesies tumbuhan yang jarang ditemui di tanah empat hektar miliknya.

32 Tahun ‘Real Gandalf’ Sangat Bahagia Tinggal Sendirian Dalam Hutan Tanpa Elektrik & Air
.

Tidak dinafikan Friedmunt dikagumi dalam dunia perkebunan kerana kelebihannya menanam pelbagai jenis tanaman termasuklah herba-herba luar biasa yang jarang ditemui. Dia menanam tumbuh-tumbuhan itu melalui kaedah semula jadi.

IKLAN

Tiada Rasa Kekurangan Diri

Biarpun pada mata orang lain hidup di hutan itu kelihatan serba kekurangan, namun bagi Freidmunt tidak sedikit pun rasa kekurangan apa-apa. Ini kerana cara hidup seperti itu adalah pilihannya.

Pendirian Freidmunt itu bukan sahaja dihormati malah dikagumi oleh orang ramai. Menariknya dia kini mempunyai lapan orang rakan serumah dari Taiwan, Mexico dan tempat lain yang turut sama membantu menjaga ladangnya.

32 Tahun ‘Real Gandalf’ Sangat Bahagia Tinggal Sendirian Dalam Hutan Tanpa Elektrik & Air
.

“Kami bukanlah mengasingkan diri daripada dunia luar terus, cuma dunia luar itu hanyalah pengaruh kecil buat kami,” kata Freidmunt.

Walaupun dia mengamalkan cara pemakanan yang seimbang dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang ditanamnya sendiri, Freidmunt masih mendapatkan bekalan beras dan mi dengan membelinya dari dunia luar.

IKLAN

Kehidupan Freidmunt ini turut diterima oleh masyarakat setempat dan Datuk Bandar Longkamp menyifatkan, kehadirannya boleh diterima orang lain di sini.

Baru-baru ini juga, tempat tinggal Freindmunt selama 32 tahun telah dibekalkan dengan solar yang dipasang di bangsalnya suapay dia dapart menggunakan mesin basuh dan mengecasnya tanpa wayar.

Mingguan Wanita : Setiap orang ada cara kehidupan sendiri. Hormati pilihan masing-masing.

Sumber: Daily Star

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI