3 Tip Redakan Ulser Anak Tanpa Ubat, Selebihnya Mak Banyakkan Sabar

Bila ulser menyerang anak kecil, dia akan merengek 24 jam. Pertama, disebabkan mulut yang luka terasa pedih setiap kali terkena makanan. Sudahnya anak elak makan. Bila dah lebih 24 jam tak makan, minum apatah lagi berlaparlah anak kita tu.

Lama-kelamaan kembung dan masuk angin. Kadang kala boleh membawa kepada demam disebabkan ulser. Kalau anak anda alami ulser cepat-cepatlah bawa ke klinik kerana doktor yang merawat akan bekalkan ubat oral untuk redakan ulser dan kalau anak demam, doktor akan beri ubat demam.

3 Panduan Redakan Ulser Anak Tanpa Ubat

Bekalkan Vitamin C

Salah satu punca berlakunya ulser disebabkan anak kecil kita itu kekurangan vitamin C dalam badannya. Sebab itulah, mak boleh bekalkan vitamin C sebaiknya yang fresh atau semula jadi. Misalnya buah kiwi, oren, limau, jambu dan seumpamanya.

Kalau anak tak boleh mengunyah, kisar jadikan jus. Beri sedikit demi sedikit tetapi kerap. Jangan pula memaksa si kecil ya. Kalau dia masih enggan, pujuklah perlahan-lahan. Lagipun, mak akan lebih memahami bagaimana cara terbaik memujuk si kecilnya makan vitamin.

IKLAN

Beri Lebih Banyak Protein

Ulser juga disebabkan kekurangan protein dalam tubuh si kecil. Ibu boleh berikan susu pada anak. Kalau anak tak minum susu, boleh beri susu coklat atau berperisa yang dijual di pasar raya.

Berilah sekerapnya pada anak kecil anda. Dalam pada itu, janganlah beri dulu anak kita makan yang pedas-pedas yang boleh menyakitkan luka di mulut mereka.

IKLAN

Minum Air Masak

Jangan sampai anak kurang air dalam badan. Walaupun dia enggan makan, jangan sampai ibu tak berikan air masak atau mineral pada anak. Sebabnya kalau tubuh anak kurang air, dia akan jadi letih dan lesu.

IKLAN

Walaupun anak minum sedikit saja tak mengapa, jangan marah mereka. Sebab kita yang tua ini pun kalau kena ulser sakitnya tuhan saja yang tahu. Inikan pula anak kecil kita. Kalau tak boleh minum direct dari cawan, ibu boleh cuba sudukan.

Sabar Jaga Anak Sakit

Ketika anak diuji dengan kesakitan, mereka akan kerap merengek. Kadang kala kita tak faham apa yang sebenarnya mereka mahukan. Mak jangan cepat melenting ya, sabar… ujian anak sakit juga satu ujian keimanan dan penambah pahala buat si ibu atau penjaga anak yang sedang sakit itu.

Banyakkanlah istighfar sepanjang berhadapan ujianNya. Semoga kesabaran kita itu memberi ruang kelapangan menguruskan anak-anak dan dipermudahkan olehNya dalam setiap urusan.