jari

Ngeri membayangkan keadaan jari jemari anak kecil yang masih halus, pecah bagaikan buah anggur yang dipicit akibat dihempap kerusi. Derita yang terpaksa dihadapi dan melalui pembedahan serta jahitan untuk mencantumkan kembali luka dijari. Pesanan buat mak ayah yang anak gemar main kerusi agar lebih berhati-hati. Jangan ambil mudah bila anak bermain kerusi di rumah.

Jemput baca perkongsian pengalaman Puan Hani Syahirah Nordin ini;

Nak share kisah sebenar,sangat menakutkan dan bagi pengajaran besar kepada kami, berlaku dalam family last year July.Sekarang baru berani nk share.

Masih ingat lagi masa tu tengah masak kurma.Lepas letak santan kita fokus sebab tak nak pecah minyak.Masa tu dengar dah kerusi bunyi-bunyi..memang Irsa our 3rd baby suka main kerusi. Ok,dalam hati,ok je tu.Sambil kacau kuah kurma dan dengar bunyi kerusi jatuh, kuat sambil Irsa menangis.

Jari Terkulai

Terus pergi tengok. Ya Allah..Ya Allah..Ya Allah..darah..ingat gigi dia atau bibir berdarah.Tengok jari dia terkulai..ya Allah tercabut dah kuku anak aku ya Allah.

Pegang dia sambil pegang pergelangan tangan dia kuat-kuat. Cari kain, balut..sambil mulut menjerit bagi arahan dekat Haqq,anak sulung, amik beg letak barang dekat dalam. Dia ikut semua, time tu rasa syukur sangat boleh harap dah anak aku.

Masa tu dia 4 tahun, Layyina masa tu 3 tahun..dia gelak-gelak sebab tak faham lagi kot. Cari kunci kereta, tak jumpa, call husband tak dapat-dapat..hati Naik geram dah ni, rupanya husband ada operasi.Sarung jubah, pakai tudung terus kunci pintu,turun pergi dekat jiran,cakap dia tolong hantar hospital. Chinese..baik ya Allah..dia hantar Kami dan siap jaga anak-anak saya sementara saya register anak.Lama Jugak tu..

Macam Buah Anggur Yang Dipicit

Irsa dah berhenti nangis.Doktor tengok dan cakap kena operation sebab besar, hampir putus.Macam buah anggur yang dipicit..macam tu lah jari Irsa..nasib baik tulang takde apa-apa.

Masa tu memang blame diri..ambil mudah..tak sangka sampai macam tu jadi.Kena hempap kerusi je.Esoknya doktor operate irsa dan kena bius penuh.Sedihnya masa tu.. tengok dia sejuk nangis dan tidur.Paling sedih doktor suruh cium dulu anak sebelum keluar.

Doktor bagi kata dua,samada jari tu akan bersambung baik atau akan hitam mati dan terputus sendiri.Doa memang tak berhenti lepas tu.

Ya Allah..Dan paling menguji kena buat dressing sendiri dekat rumah.I Jenis masa kejadian memang jangan harap I nak share dekat FB.Memang tengok pun tak sanggup time tu.Lepas balik rumah memang macam crime scene lah. Darah menitik-nitik seluruh rumah, nasib sempat dan ingat tutup api gas.

Memang selepas tu setengah tahun kami makan atas lantai..terus simpan kerusi dalam bilik.Masa malam sebelum operations memang saya nangis je tengok dia.Dia elok ceria..Rasa bersalah sangat-sangat. Malam tu ujian kena puasakan dia.Menangis nak susu, macam-macam cara lah..sepanjang malam memang tak tidur.Kesian sangat dengan dia.

Pengajaran untuk semua,jangan biarkan anak-anak main kerusi sendiri,jangan ambil mudah.Dan support husband jugak penting, apa-apa yang berlaku alhamduliillah husband tenang dan tak pernah salahkan saya. Terima Kasih abang.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.Jadi buat mak ayah, jangan leka dan pandang ringan bila anak-anak main kerusi. Jadikan kisah ini pengajaran kerana akibatnya anak yang menanggung derita nanti.

Sumber:Hani Syahirah Binti Nordin

Jangan Lupa Komen