15 Cara Tawan Ipar Duai Yang Tak SEBULU, No.5 Paling No.. No..

Kita berkahwin bukan dengan hanya pasangan tetapi turut melibatkan keluarga termasuklah ipar duai. Tak dinafikan awal kahwin, semuanya nampak baik. Lama-kelamaan, nampaklah warna sebenar, baik kita yang memang sudah tahu perangainya begitu dan juga ipar duai.

Ada pula yang baik depan, belakang lain. Lagi teruk bila ipar-duai langsung tak tegur sapa. Macam mana nak rapatkan kembali hubungan dengan ipar yang tak sebulu, seperti mula-mula berkenalan dengan mereka. Jom kita semak…

1. Letak Diri Anda Ditempat Dia

Anda sebagai orang baru jangan fikir mereka kena faham tentang anda. Sebaliknya, anda kenalah faham mereka dulu.

2. Curi Masa Kenal Hati Budi

Tak salah, luang masa dengan mereka pada hujung minggu atau pun datang ziarah bertanya khabar. Jarak jauh bukan halangan untuk rapatkan hubungan keluarga.

3. Sedekah Atau Banyakkan Menghulur

Tak salah pun beri hadiah pada mereka. Lebih-lebih lagi pada anak saudara. Hadiah kecil pun jadilah, untuk eratkan hubungan yang ada.

4. Kongsi Pendapat

Kalau ada masalah, tak salah tanya pendapat mereka. Ini boleh sahaja membantu hubungan anda lebih rapat.

IKLAN

5. Elak Buka Aib Di Media Sosial

Hidup zaman internet ni, anda kena jaga banyak sudut. Ini paling penting sebab dek kerana sikap sendiri yang suka post status ‘mengarut’ itulah boleh keruhkan hubungan.

6. Bantu Selagi Boleh

Bila saudara ipar hadapi masalah, jangan ragu untuk bantu. Dan tolonglah jangan berkira.

7. Jadi Pendengar Yang Baik

Golongan perempuan ni suka meluah jadi apa salahnya anda jadi pendengar yang baik tapi jangan pula nak tambah-tambah api kemarahan sampai timbul pergaduhan.

IKLAN

8. Join Majlis

Apabila ada majlis berkumpul bersama sanak saudara, pergilah turut sama. Masa inilah anda nak kenal saudara ipar-duai.

9. Berbual Benda Baik

Masa berkumpul, tolonglah elak berbual tentang perkara yang tak baik tentang keluarga lain. Ini jalan mudah tak nak keruhkan hubungan.

10. Elak Buka Aib Sendiri

Jangan nak bercerita tentang masalah rumah tangga anda dengan saudara ipar walaupun anda baik dengannya.

IKLAN

11. Jangan Sombong, Kena Pandai Bertegur

Kalau ada group whatsapp keluarga ipar, janganlah buat perangai sombong, sekali sekala menyampuk mana yang perlu. Sekurang-kurangnya dia tahu kehadiran anda dalam kumpulan itu dan istilah ‘tak reti bertegur sapa’ mesti tak wujud!

12. Jaga Cara Bercakap

Belajar jangan cakap lepas. Siapa tahu ada ipar duai kita yang jenis cepat sentap!

13. Sesekali Kena Mengalah

Mengalah tak bererti kalah. Kadang kala, anda perlu mengalah, tapi jangan asyik mengalah sebab ada masanya anda pun perlu pertahankan pendapat anda.

14. Jangan Libatkan Pasangan

Kalau sesekali anda terasa hati, jangan hasut pasangan sendiri untuk masuk belah anda. Meluah OK, tapi jangan sesekali mengarah suruh pasangan bertindak ‘macam-macam’.

15. Jangan Jadi Batu Api

Tolak ketepi sikap nak keruhkan keadaan, paling teruk sikap BATU API. Semua orang pernah buat silap, dan kalau boleh anda sendiri kena belajar memaafkan. Sekali pun tak suka, elak mencanang! Ini mengeruhkan hubungan kekeluargaan.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI