Tiada siapa menduga sejak kecil dia dan adiknya perlu menjalani liku kehidupan yang cukup memeritkan. Lebih-lebih lagi, mereka dihantar dan membesar di rumah anak yatim dengan untuk teruskan kehidupan yang lebih baik.

Sedihnya, bila kehilangan ibu bapa. Tiada lagi tempat mengadu dan bermanja seperti kanak-kanak lain. Namun, siapa kita untuk melawan takdir.

Walaupun membesar di rumah anak yatim, sedikit pun tidak mematahkan semangat dia untuk terus berjaya dan paling membahagiakan bila dapat menganggap segulung PHD, hadiah buat keluarga dan penghuni rumah anak yatim.

Inilah kisah yang dilalui olheh Dr Abdul Hadi Samsi (33 tahun) dan tiga orang adiknya yang membesar di rumah anak yatim.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Jadikan Anak ‘Yatim Piatu’ Kerana Mak Ayah SIBUK, Carilah ‘’Prime Time’ Untuknya

Bila Mak Ayah Meninggal Serentak, Fahami Pembahagian Harta Pusaka, Jagalah Kebajikan Anak Kecil

Info Lebih Menarik DI SINI

Membesar Di Rumah Anak Yatim, Buktikan Kejayaan

Sejak dari umur 5 tahun, beliau kehilẫngan bapa tersayang kerana kansɛr tulẫng. Lebih menambahkan pɛrit, apabila dia diuji pula dengan pemergian ibu tercinta selepas 11 tahun bapanya dijemput Ilahi.
Bagaimanapun, anak yatim piatu yang menghuni di asrama anak yatim selama 13 tahun itu membuktikan bahawa dia juga mampu mengenggam ijazah tahap tertinggi, Doktor Falsafah (PhD).

IKLAN

Segala titik peluh dan kesungguhan Abdul Hadi itu terbalas selepas dia dikurniakan ijazah PhD dalam bidang sains polḭtik dan kerajaan dalam Majlis Konvokesyen Universiti Putra Malaysia (UPM) kali ke-45.

“Saya hadiahkan kejayaan ini buat keluarga dan semua guru-guru yang menjaga saya di Persatuan Rumah Kebajikan Anak-Anak Yatim Damai, Kuang, Selangor selama 13 tahun dan mendidik saya seperti anak mereka sehingga ke peringkat universiti,” kata Abdul Hadi dalam satu kenyataan yang dihantar oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UPM.

Imbau Kembali

Mengimbau kisah hidup, beberapa tahun selepas pemergian bapanya, Abdul Hadi dan tiga lagi adik beradiknya terpaksa ke asrama anak yatim dan berpisah dengan ibu yang hidup dalam kesṳsahan kerana bekerja kampung.

13 Tahun Membesar Di Rumah Anak Yatim, Beliau Buktikan Mampu Genggam PHD

Dugaan mereka bertambah getir apabila ibu mereka meninggẫl dṳnia kerana sakit kanser perut sewaktu dia di tingkatan 4, menjadikan mereka empat beradik sebagai anak yatim piatu.

IKLAN

Meskipun sudah menggenggam kejayaan, Abdul Hadi sama sekali tidak melupakan jasa baik Ustaz Suhaimi Dzajuli yang merupakan pengasuhnya paling lama di asrama anak yatim kerana tidak jemu membantunya sehingga berjaya dalam pelajaran.

13 Tahun Membesar Di Rumah Anak Yatim, Beliau Buktikan Mampu Genggam PHD

“Buat adik-adik yang menghuni di mana juga rumah anak yatim, janganlah merasa kekurangan tiada insan tersayang di sisi sebagai sebab untuk tidak boleh cemerlang dalam pelajaran.

13 Tahun Membesar Di Rumah Anak Yatim, Beliau Buktikan Mampu Genggam PHD

IKLAN

“Masih ada rakan-rakan senasib di asrama dan guru-guru yang menyayangi kita seperti saudara kandung sendiri. Mari kita balas kepercayaan ini,” ujarnya.
Ketika ini beliau berkhidmat sebagai Pegẫwai Khas kepada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UPM. Dalam masa yang sama, Dr. Abdul Hadi merancang untuk menjadi pɛnsyarah di UPM tidak lama lagi.

Mingguan Wanita : Moga ia menjadi inspirasi kepada kita semua.

Sumber: Infokini

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI