Ajal jodoh merupakan ketentuan tuhan. Kemelut rumahtangga selebriti Diana Danielle, 32, dan Farid Kamil, 42, menemui noktahnya apabila pasangan ini sah bercerai talak satu pada jam 3.22 petang tadi, setelah 11 tahun melalui usia perkahwinan.

11 Tahun Usia Perkahwinan, Diana Danielle & Farid Kamil Sah Bercerai Talak Satu

Lafaz Talak Secara Dalam Talian

Prosiding dilakukan secara dalam talian (online) iaitu menerusi aplikasi Google Meet dalam dewan bicara Mahkamah Rendah Syariah Petaling, Subang Bestari di sini berikutan Farid tidak hadir di mahkamah kerana masih tidak sihat akibat pasca Covid-19.

Lafaz cerai secara dalam talian ini turut didengari oleh Hakim Syarie Shukran Yusof. Shukran mulanya bertanya Diana sama ada dia suci hari ini dan setuju kes diteruskan dalam talian.

Apabila Diana menyatakan persetujuan, aplikasi talian dibuka dan Hakim kemudian bertanya kepada Farid pula untuk persetujuan. Pertanyaan ini dijawab oleh Farid dengan persetujuan untuk bercerai.

“Bahawa saya Farid Kamil Zahari menceraikan Diana Danielle Danny Beeson dengan talak satu,” katanya.

Diana kelihatan tenang mendengar lafaz cerai ini. Hakim Syarie kemudian mensabitkan berlaku perceraian talak satu dan memerintahkan Diana (defendan) menjalani tempoh edah selama tiga bulan dan mendaftarkan perceraian selain sijil nikah dibatalkan.

IKLAN

Terdahulu, Diana sebelum ini mendakwa tiada persefahaman, berlaku shiqaq selain tidak lagi dapat hidup bersama sebagai suami isteri, antara alasannya untuk bercerai dengan Farid.

Diana Failkan Permohonan Cerai

Permohonan cerai tersebut difailkan Diana atau nama sebenarnya Diana pada 10 Mac lalu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Dalam prosiding sebelum ini, Jawatankuasa Pendamai (JKP) menyatakan menemui pendamaian, Farid tetap dengan pendirian enggan melafazkan cerai terhadap isterinya.

Laporan JKP turut menyatakan Diana selaku plaintif nekad untuk bercerai kerana mendakwa sudah tiada persefahaman manakala Farid tetap dengan pendirian enggan berpisah kerana masih menyayangi keluarga.

IKLAN

Semasa prosiding, Farid diwakili peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan manakala Diana diwakili peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader.

Pada prosiding lalu, hakim syarie sama telah menasihatkan Farid dan Diana untuk berdamai bagi menyelesaikan kemelut rumah tangga mereka.

11 Tahun Usia Perkahwinan, Diana Danielle & Farid Kamil Sah Bercerai Talak Satu

Farid dan Diana mendirikan rumah tangga pada 3 November 2012 dan hasil perkongsian itu, mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Muhammad, 10, dan Nur Aurora, 8.

IKLAN

Mesti Baca:Farid Kamil Cuba Curi Hati “Bunga Ini Nak Beri Kepada Diana Danielle Sebagai Tanda Pendamaian Pertama”
Baca Lagi Di Sini:Diana Danielle Fail Perceraian, Farid Kamil Enggan Lafaz Talak Di Mahkamah

Mingguan Wanita: 11 tahun usia perkahwinan berakhir dengan penceraian. Semoga pasangan ini dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik demi kepentingan anak-anak.

Sumber: Hmetro

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI