Memang seronok bila sesekali dapat melancong. Tak kisahlah luar negara atau dalam negara sekalipun. Bila melancong ni bukan sahaja dapat release tekanan malah dapat juga melihat keindahan tempat lain. Bagi yang suka berjalan dan melancong ada 10 tip yang mungkin berguna untuk anda kalau anda stay dekat hotel. Hotel murah ke hotel mahal ke tak kisah asalkan boleh jimatkan duit anda.

1. Rebus telur dengan cerek elektrik

Cerek elektrik yang ada dihotel tu sebenarnya banyak kegunaan selain digunakan untuk bancuh kopi dan teh ketika di dalam bilik, Bagi yang tak ambil sarapan di hotel boleh beli telur dan rebus dalam cerek elektrik yang disediakan. Nak separuh masak atau telur rebus terpulang pada anda. 

2. Bakar roti dengan sterika

Sekiranya telur tidak mencukupi atau anda tidak menyukainya, anda boleh membuat sandwic keju panas-pana. Apa yang diperlukan cuma iron dan foil paper. Bungkus sandwic dalam foil paper, panaskan iron dan bakar pada kedua bahagian selama lebih kurang 30 saat. Hasilnya tentu tak mengecewakan.

3. Pembesar suara menggunakan cawan

Untuk anda yang susah nak bangun pagi dan kalau anda nk dengar lagu dalam bilik di hotel, boleh cuba letakkan telefon bimbit dalam cawan atau mug yang disediakan dalam bilik. Cawan kaca atau seramik akan membuat bunyi lebih mendalam dan lebih kuat. Pastikan anda mematikannya sebelum ia bangunkan jiran sebelah bilik.

IKLAN

4. Bersihkan solekan dengan perapi rambut

Jika anda tiba-tiba kehabisan make up remover semasa dalam perjalanan, atau anda lupa untuk membawa bersama, dapatkan perapi rambut yang biasanya tersedia dalam bilik mandi bersama kelengkapan bilik mandi yang lain. Perapi rambut akan bantu anda membersihkan solekan anda dengan serta-merta.

5. Guna TV untuk cas telefon

Sekarang ni telefon bimbit bagaikan nyawa kedua setiap orang, jadi kalau tak bawa pengecas atau pengecas hilang memang boleh ‘spoil’ kan percutian. Jika ini berlaku kepada anda atau jika palam anda sesuai dengan soket tempatan, jangan bimbang! Sekiranya anda mempunyai TV di bilik anda, kemungkinan besar terdapat port USB yang boleh digunakan untuk memasangkan kabel dan mengecas telefon bimbit anda. Selesai masalah!

IKLAN

6. Tutup makanan dengan ‘shower cap’

Jika anda mempunyai peti sejuk di dalam bilik, bungkus makanan anda dengan ‘shower cap’ sebelum meletakkannya dalam peti sejuk untuk memastikan ia tetap segar. Tip ini juga boleh membantu melindungi makanan anda daripada lalat dan serangga lain.

7. Kukus sayur dengan coffee maker

Anda lapar, tetapi bosan dengan telur dan sandwic? atau memang anda rasa nak makan sayur dan cuba untuk memasak sesuatu yang lebih sihat? Jika anda mempunyai pembuat kopi dalam bilik hotel, anda boleh menggunakannya untuk kukus sayur-sayuran. 

IKLAN

8. Gula jadi skrub badan

Lama bercuti rasa kulit badan pun dah kusam, gunakan sahaja gula yang disediakan dalam bilik hotel anda sebagai skrub badan. Tentu anda lebih yakin nak bergambar kerana kulit dah cantik semula.

9. Guna tuala sebagai penghawa dingin

Menginap di hotel-hotel pada musim panas tanpa penyaman udara memang tak seronok. Jika anda mempunyai tetingkap di bilik,buka tingkap anda, basuh tuala dan letakkan di atas tingkap. Air akan menguap dan akan menyejukkan udara di dalam bilik anda. Kalau tak percaya boleh cuba nanti.!

10. Pemanas air bantu masalah baju berkedut

Tidak semua bilik hotel akan mempunyai sterika, tetapi memakai pakaian yang tidak bergosok akan buat mood percutian hilang. Tapi tak jadi masalah jika bilik air hotel anda ada pemanas air. Gantungkan pakaian yang akan anda pakai di bilik mandi sebelum mandi atau mandi panas, wap dari pemanas air akan melakukan kerja dengan baik.