Memang senang sangat resipi ‘Donut Ball’ yang hanya menggunakan 2 bahan ni. Elok, lembut gebu hasil kejadiannya. Boleh jadikan kudapan untuk minum petang buat anak-anak. Siapa sangka resipi mudah macam ni, sangat sedap dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak.
Boleh cuba buat sendiri donut ball 2 bahan seperti yang dikongsikan oleh Puan Reha Rahma ini.Memang sangat mudah!
Donut ball 2 bahan untuk kudapan anak-anak dan mak mereka sekali.Inspirasi resepi ni dapat dari fb juga. Terima Kasih.
Bahan-Bahannya:
1 cup (130g) Yogurt perisa asli
¾ cawan Tepung naik sendiri
*Gandakan sukatan jika nak masak lebih.
Cara Membuat:
1. Campurkan dua bahan tadi, Tepung naik sendiri dan Yogurt perisa asli.
2. Macam ni jadinya tekstur adunan tu.
3. Masukkan dalam piping bag, kalau tiada piping bag boleh guna plastik bungkus makanan.
4. Gunting hujung piping bag agak-agak saiz comel-comel gitu. Masukkan seketul-seketul dalam minyak yang telah panas, goreng dengan api sederhana. Boleh angkat bila dah nampak kaler perang-perang. Api jangan kuat sangat ya, donut ni cepat ja masak. (Lupa ambik gambar masa tengah goreng tu).
5. Macam tu kejadiannya. Golek-golek dengan gula kastor masa donut tengah panas lagi. Guna gula aising pun boleh.
Bawang kisar atau bawang mesin biasanya tidak tahan lama. Lebih buruk lagi apabila bawang yang dikisar bertukar menjadi warna ungu. Mak-mak buat bawang mesin untuk memudahkan kerja memasak di dapur, tetapi lain pula jadinya.
Bawang kisar merupakan bahan dapur yang memudahkan kerja-kerja memasak. Nak buat kuah, tumis, atau masak apa-apa pun, bawang kisar ini adalah penyelamat. Senang nak dapatkan aroma dan rasa yang sedap. Sebab itulah stok bawang kisar mesti selalu ada di dapur.
Jom kita ikuti tip seperti yang dikongsi oleh Zahiruddin Al Amin Zainuddin ini. Menurutnya, bawang mesin yang dibuat mengikut tip ini boleh bertahan sehingga 1-2 bulan dan boleh juga diletakkan dalam freezer untuk lebih lama tahan.
Oh ya, ibu-ibu jangan risau. Bawang mesin ini warna dia tetap bersinar-sinar.
Ini Tip Yang Boleh Dipraktikkan
Bahan-bahan:
1. Bawang holland
2. Minyak masak
*selepas kisar, masukkan dalam bekas dan tambah lagi minyak masak secukupnya.
Jangan pakai air biasa, nanti bawang akan bertukar warna dan tidak boleh tahan lama.
Jeli Kelapa buah-buahan dan Jeli Oren ini bukan sahaja cantik malah sangat sesuai mak-mak sediakan sebagai pemanis mulut ketika ada majlis tertentu, seperti Birthday Party anak nanti. Malah boleh ‘pancing’ anak-anak yang tak suka makan buah-buahan dengan jeli berwarna-warni ini. Cara buat jeli ni pun mudah sangat, boleh libatkan anak-anak tolong buat sekali bersama-sama.
Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Puan Yasmin Karim sebagai rujukan;
Jeli Kelapa + Buah-Buahan Campuran
Bahan-Bahan:
1 peket serbuk konyaku
100 gram atau 1/2 cawan gula tebu organik
900ml air kelapa muda (air dari 1 kelapa setengah)
Buah-buahan ikut suka berapa banyak nak letak
p/s: Min guna gula tebu organik bukan sebab hipster tau, tapi sebab sedap. Bila buat sirap dengan gula tebu organik rasa dia macam air tebu dan tak terlalu manis potong kaki.
Cara Membuat:
1. Boleh kerah anak-anak tolong susun buah-buahan dalam acuan. Min suka guna silikon senang keluarkan. Beli dekat mr diy je.
2. Gaul dulu serbuk konyaku dengan gula tebu. Kalau tuang terus dalam air mendidih dia akan jadi berketul.
3. Dah gaul tuang serbuk konyaku dalam air kelapa yang dah dididihkan. Tuang sikit-sikit dan whisk sampai habis.
4. Dah larut semua gula cepat-cepat tuang bancuhan dalam acuan.
Min suka guna buah-buahan yang firm macam blueberry, strawberry dan kiwi sebab bila nak keluarkan dari acuan senang dan cantik.
1. Perah jus oren.
2. Keluarkan serat-serat oren daripada kulit oren.
3. Didihkan air dan jus oren.
4. Masukkan gula dan serbuk konyaku.
5. Bila gula dah larut sendukkan bancuhan tu dalam kulit oren.
6. Masukkan dalam peti ais lebih kurang sejam dan bila dah keras boleh potong dan serve.
Menarik sungguh resipi pancakes yang mudah nak disediakan ni. Tak perlu guna tepung langsung dalam adunan, hanya perlu kisar 3 bahan iaitu oats, pisang dan telur, dah boleh jadi pancakes yang sedap, lembut dan gebu malah sihat. Sesuai buat untuk sarapan pagi, bawa bekal anak sekolah. Senang sangat!
Bukan apa, bila beli oats kadang tak tau nak buat resipi apa yang sedap. Godek-godek resipi, jumpa resipi ni. Memang sedap, tekak boleh terima mesti tak menyesal bila cuba sendiri nanti. Malah resipi ni sihat, sebab tak guna tepung mahupun gula pun.
Bahan-Bahan:
2 biji pisang
2 biji telur
1 cawan oats
*secubit l garam
*secubit serbuk kayu manis
*1 Sudu besar Mentega Kacang
* mentega
Cara Membuat:
1. Potong kecil pisang dan masukkan dalam mesin pengisar. Boleh juga lenyekkan dengan garpu.
2. Masukkan telur dan oats.
3. Kisar halus semua bahan-bahan tersebut.
4. Panaskan kuali ‘non stick’, oleskan dengan sedikit mentega.
5. Masukkan bahan adunan ke dalam kuali.
6. Biar sehingga masak kekuningan.
Siap!
Info Ektsra!
Masukkan garam, serbuk kayu manis dan mentega kacang adalah pilihan mengikut citarasa bagi meningkatkan rasanya.
Jika tiada blender, kacau rata dengan sudu pun boleh.
Pancakes ini sedap dinikmati dengan madu serta buah-buahan seperti strawberi, blueberi atau kekacang.
Mingguan Wanita: Wah menarik sangat resipi ni, guna 3 bahan je dah boleh buat pancakes yang sedap, paling penting mudah dan tak guna tepung langsung. Sangat sihat, sesuai buat bekal untuk anak sarapan pagi.
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...