
Isi Kandungan
ToggleMak-mak naik pening bila memikirkan idea menu masakan untuk famili. Petang-petang begini, sambil scroll laman sosial, tiba-tiba muncul gambar kacang tanah.
Apatah lagi bila ada yang berkongsi resepi Kacang Goreng Pedas, memang terliur dibuatnya.
Berebut Anak-Anak Makan
Memandangkan bahan-bahan yang digunakan ada saja di dapur, jadi mak-mak bolehlah terus ke dapur dan sediakan menu kudapan ini. Memang berebut anak-anak makan sambil menonton TV.
Resipi ini memang mudah dan sedap. Cuma sediakan kacang tanah, telur dan tepung bestari. Selamat mencuba gais!
Kacang Goreng Pedas (Resipi Asal)
Bahan-bahan:
1 kg kacang tanah (basuh dan keringkan)
1 biji telur
1 cawan tepung Bestari pedas



Cara Membuat:
1. Gaulkan kacang dengan telur hingga rata.
2. Kemudian masukkan tepung sikit demi sikit dan gaul rata.
3. Panaskan minyak.
4. Goreng dalam minyak panas dan api perlu dipasang sederhana sahaja.
5.Kacau-kacau supaya masak sekata dan tidak hangus.
6. Angkat dan toskan minyak.
7 Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.

#kacanggorengpedas
#gunaapayangadajer
Sumber Foto: Terima Kasih Akmar MW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Goreng Telur Mata Kerbau Yang Elok Kuningnya Kenalah…

Bila masuk dapur, nak goreng telur mata kerbau pun ada caranya, barulah hasilnya cantik molek dan boleh menggoda orang yang nak makan.
Dan kali ini seorang lelaki, saudara Wan Luqman, yang mana kerjanya sebagai tukang goreng telur berkongsi ilmu untuk hasilkan telur mata kerbau yang elok sangat rupanya.
Nah, jemput godek ilmu masaknya…
Tip Goreng Telur Mata Kerbau
Saya nak kongsikan sikit tip nak buat telur mata kerbau. Pertama, kena gua kuali kecik dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.
Tips kedua, minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali tau.
Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.
Tip ketiga, guna lah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata kerbau buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

Bila telur mata kerbau, macam ni. Kuning-kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.
Nota:
Sengaja pecahkan kuning tu, boleh jadi kes bunuh nanti tau!
Semoga bermanfaat.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Asam Pedas Ikan Kembung Lemak SEDAP, Tumis Cabai Kena Lama, Biar Betul-Betul Masak!

Isi Kandungan
ToggleBagi orang Johor dan Melaka, menu Asam Pedas ni bagaikan satu kemestian. Nak buat Asam Pedas yang sedap, cantik warnanya kena pastikan tumis cabai dengan lama sehingga betul-betul masak garing. Malah kuahnya mesti pekat, secukup rasa masam dan pedasnya. Tak kisah guna apa jenis ikan pun, daging mahupun ayam.Semuanya sedap. Namun, ikan kembung selalu menjadi pilihan kerana ia isinya ‘manis’ berlemak.
Mak-mak penggemar asam pedas, boleh lah cuba resipi yang dikongsikan oleh Sharinaz Redwan ini.
Asam Pedas Ikan Kembung Lemak. Menu favourite arwah ayah. Arwah ayah orang Johor. Memang boleh kata seminggu tu mesti ada menu ni mak masak. Anak dia kalau masak kadang-kadang jadi, kadang-kadang idok.
Tip mak, tumis cabai tu kena lama, biar betul-betul masak. Alhamdulillah, hari ni mood asam pedas sis berkerjasama dengan baik.
Resepi ni ikut style saya ye, kalau tak sama dengan tuan, puan, maaf ya. Sebab ada bahan saya memang tak masukkan.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG LEMAK
Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 batang serai – kalau nak titik je pun boleh
2 senduk cili blend
Bahan lain:
Ikan kembung @ ikan apa-apa pun ok
Minyak untuk menumis
Air asam jawa
Daun kesum
Bunga kantan
Garam
Cara Membuat:
1.Tumis bahan blend sampai betul-betul pecah minyak.
2.Masukkan air asam jawa, tambah air sikit. Biar didih kejap.
3.Dah didih boleh masuk ikan, bunga kantan, daun kesum. Biar api sederhana sampai didih dan ikan masak.
4.Last sekali letak garam secukupnya. Nak letak perasa pun boleh.
Info Ekstra!
- Nak pekat bahan-bahan kena banyak, tak cukup nanti kuah cair tak best.
- Saya suka masak guna kuali besar macam ni. Senang nak kacau.
Siap! Semoga bermanfaat.
Baca Lagi Di Sini:
Lumur Ikan Dengan Kunyit Hidup, Rahsia Masak ASAM PEDAS Lebih Sedap!
KUAH LADA Kelapa Bakar, Rasa Tak Sama Macam Asam Pedas Biasa

Resipi Asam Pedas Melaka & Johor, Kuah Pekat Secukup Rasa Sedapnya!
Mingguan Wanita:Sedapnya makan asam pedas dengan nasi panas. Boleh cuba buat sendiri ikut resipi yang dikongsikan ini nanti.
Sumber: Sharinaz Redwan
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Kastard Dengan Kuah Koktail, Kacau Sampai Berkilat, Sedap Makan Sejuk-Sejuk

Biasa mak-mak lebih suka menyediakan puding kastard jagung untuk hidangan keluarga. Apa kata kali ini, tukar selera dengan campurkan kuah koktail.
Cara nak buat puding kastard pun tetap sama, Cuma yang membezakan adalah kandungan kuah koktail yang digandingkan sekali. Sedapnya ya amat.
Nak tahu cara mudah dan paling senang, ikuti resipi perkongsian daripada Noor Asmaa’ Hussien ini untuk semua. Paling penting kena kacau kastard itu sampai berkilat.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Puding Roti Kayangan Guna 3 Bahan MUDAH Dengan Sos Creamy, Paling Sedap!
Tip PENTING Buat Biskut Elok Menjadi, Lebih Rangup & Tahan Lama!
Info Lebih Menarik DI SINI
Puding Kastard Berkuah Koktail
Resipi Kastard
3 cawan kastard
12 cawan air
1 cawan gula
Daun pandan
Cara Membuat:
Campurkan semua bahanbahan di atas dan kacau rata sebelum dimasak di atas api.
Buka api dapur dan kacau sentiasa sehingga pekat.
Semasa mengacau kena sabar sebab nak pastikan kastard jadi berkilat dan nampak meletup-letup. Apabila masak, tutup api dan tuangkan dalam acuan. Sejukkan.
Resipi Kuah Koktail
1 tin buah koktail (premium)
2 tin susu sejat
2 mug air
3 sudu besar tepung kastard (larut dalam 1/2 cawan air)
2 cawan gula (boleh tambah, jika suka manis)
1 sudu besar esen vanilla
Cara Membuat:
Tapis buah cocktail dan ambil airnya.
Campurkan dengan 2 tin susu sejat, air, esen vanilla dan gula.
Masak di atas api dan masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan air sehingga menggelegak.
Kacau sentiasa dan apabila mendidih, masukkan buah dan tutup api.
Sejukkan.
Tip:
Simpan dalam peti ais. Potong kastard dan campurkan kuah. Hidangkan ketika sejuk
Boleh juga guna buah laici. Bagi sukatan di atas, gunakan 2 tin laici pengganti 1 tin koktail.
Selamat mencuba.
MW: Sedapnya bila makan sejuk-sejuk, Anak-anak pun mesti suka dengan hidangan in.
Sumber: Noor Asmaa’ Hussein
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.

Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI