
Isi Kandungan
ToggleBayam Brazil banyak khasiatnya. Boleh dibuat ulam makan begitu saja, ditumis, masak lemak dan sebagainya. Kalau dekat rumah mak-mak ada tanam bayam brazil, rupanya boleh juga dibuat kerabu juga, campur mangga muda.Memang sedap sangat. Nak buat kerabu ni pun mudah je. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Nabila Humaira ini.
“Pergi rumah kakak, kakak buat Kerabu Bayam Brazil.Ya ampun sedap ya amattt. Disebabkan ramai tanya resepi, ni kakak saya buat.Resepi dia bagi ni ye”
Kerabu Bayam Brazil Mangga Muda
Bahan-Bahan:
Bayam Brazil
Mangga Muda
Cili Padi
Bawang Merah
Gula (ikut rasa)
Air Limau Nipis
Asam Boi dihiris atau disagat (jangan ambil bijinya, risau lekat kat kerongkong)
Kerisik (paling penting)
Lebihkan sikit ikan bilis digoreng garing (ditabur lepas gaul).
Bunga Kantan sebagai penyedap dan nak bau wangi.
Kuantiti bahan ikut sesedap rasa.
Cara Membuat:
Gaul rata semua bahan-bahan. Siap!
Baca Lagi Di Sini:

Bukan Sahaja Sedap Punyalah Banyak Khasiat Bayam Brazil, Patutlah Ramai Cari!
Petua Campuran Air Bunga Cengkih ATASI ‘Serangan’ Ulat Pada Bayam Brazil
MW: Memang sedap dan mudah sangat nak buat Kerabu Bayam Brazil ni. Apatah lagi dicampur dengan hirisan mangga muda. Memang membuka selera. Kena cuba resipi yang dikongsikan ini.
Sumber: Nabila Humaira
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Beli Mahal, Buat Sendiri Kepingan Ayam BBQ Guna Bahagian Peha Memang Sedap!

Isi Kandungan
ToggleSebelum ni jika nak beli Kepingan Ayam BBQ macam ni memang teragak-agak, sebab harganya boleh tahan mahal. Malah ragu-ragu cara pembuatannya serta bahan-bahan yang digunakan. Bila buat sendiri lebih jimat, puas hati makan malah terjamin status halalnya. Rupanya guna ayam bahagian peha dan dinikmati 3 atau 4 hari selepas dibuat, barulah rasanya lebih sedap.
Kepingan Ayam BBQ ni sedap dimakan begitu sahaja atau diletak pada sandwich.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Victoria Van Bennekum
Kepingan ayam BBQ. Benda ini memang mahal dibeli di Malaysia. Di negera Belanda, memang tak de. Jadi eksperimen buat sendiri je. Ini kali kedua saya buat ni. Memang sedap.
Saya tak suka beli daging ayam kisar kat supermarket. Saya beli daging peha ayam yang berlemak sedikit dari kedai orang Turki di sini. Basuh daging hingga jernih, buang lendir-lendirinya, pastu kisar dalan blender. Baru rasa puas nak makan.
Bahan-Bahan:
500 gm Daging peha ayam yang ada lemak
(Bahan perapan) :
2 sudu besar kicap
1 sudu kecil air mawar https://invol.co/cl8iqp4
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 sudu kecil Kicap Pekat
1 sudu kecil Sos Ikan
½ sudu kecil Five spice powder https://invol.co/cl8iqnn
80 g Gula secukupnya (Saya letak 50 gm)
2 sudu besar madu atau golden syrup
Kalau nak pedas, letak serbuk cili sikit
Cara Membuat:
1. Kisar peha ayam, selepas itu tambah bahan perapan & kisar lagi. Jangan hancur sangat.
2. Perap ayam kisar ni di dalam peti sejuk semalaman.
3. Ratakan dengan rolling pin dalam 2mm tebal.
4. Ratakan macam ni baru nampak cantik.
5. Bakar di dalam oven selama 15 minit 160°C di rak bawah. Selepas 15 minit keluarkan dan biarkan sejuk.
6. Potong dalam kepingan ikut suka hati. Selepas itu sapukan maltose atau madu, grill di dalam oven di suhu 230°C selama 3 minit . Keluarkan.
7. Terbalikkan kepingan ayam ni, sapu lagi madu, dan grill untuk 3 minit lagi 230°C. Atau hingga kepingannya jadi kemerahan seperti di dalam gambar di atas.
8. Dah siap lah. Biarkan sejuk.
9. Siap! Boleh terus dimakan. Tapi kalau nak makan panas sikit boleh juga. 1 minit panaskan.
10. Nipis macam ni baru best. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap, makan kepingan ayam selepas 3 atau 4 hari selepas di buat.

Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
DADA AYAM Banyak Takde Siapa Nak Makan, Buat Macam Ni Sekejap Je Licin!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Mingguan Wanita: Wahh bolehlah cuba buat sendiri kepingan ayam BBQ ni. Nak beli memang mahal, malah ragu-ragu cara pembuatannya serta bahan-bahan yang digunakan. Bila buat sendiri lebih jimat malah terjamin status halalnya.
Sumber: Victoria Van Bennekum
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pizza Kuali Homemade, 100 Peratus Masak Atas Api Tak Perlu Guna Oven!

Isi Kandungan
ToggleCuti hujung minggu, anak-anak ada di rumah memang seronok buat aktiviti masak-memasak ni. Bagi mak-mak, dapur memang sentiasa berasap je untuk sediakan makanan buat anak-anak. Baik sarapan pagi, makan tengahari, minum petang mahupun makan malam. Belum campur kudapan sampingan.
Salah satu resipi yang mak-mak boleh buat dan jadikan aktiviti bersama anak-anak adalah buat pizza kuali dengan mereka. Tak perlu risau kalau rumah takde oven, sebab pizza ni hanya perlu masak atas api. Cukup mudah! Malah lebih jimat dan puas hati, boleh letak banyak-banyak ‘topping’ yang kita suka.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Murni Rahmat sebagai panduan;
“Pizza kuali lagi,kali ni untuk bekal anak gi sekolah.100% masak atas api,tak perlu oven.Yang dah masak, tabur oregano atas tu..memang sedap, kalah pizza hut & domino”.
Resepi untuk 5 keping pizza
Bahan-Bahan (Topping):
** Sos Pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam-macam topping (Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang holland dan bawang putih, bila dah wangi masukkan bahan basah yang lain. Contoh, ayam,hotdog dan cendawan.
2.Tumis sampai masak ye, perasakan dengan garam dan lada hitam, nak letak bbq sos pun boleh..ketepikan.
Kalau nak mudah.. beli apa-apa sos pasta perisa original/ traditional. Kalau nak buat sendiri;
Bahan-Bahan:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecik mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato
Cara Membuat:
1.Potong halus bawang putih dan tumis sampai naik bau.
2.Masuk bawang dan tomato yang dikisar, masak sampai pecah minyak.
3.Masukkan tomato puree/sos tamato.Tambah mix herbs dan kiub ayam.
4.Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Bahan-Bahan (Doh):
1kg Tepung gandum
2 cawan Air suam
1 peket Mauripan
2 sudu Minyak masak
1 sudu Gula
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Gaul tepung dengan minyak.
2.Tambah air. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit, bila dah tak melekat dekat tangan,tutup dengan tuala lembab, rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1cawan air tu,tuang mauripan dalam tu, masuk secubit gula..lepas 2-3 minit, dah muncul buih-buih baru campur dan uli tepung jadi doh.
3.Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar.
4.Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.
5.Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.
6.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali.
7.Masa masak tu ikut tebal mana pizza tu..macam saya tebal dalam 1cm,api kecikkkk… dalam 10 mnit.

Info Ekstra!
* Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
* Kalau suka lembut gebu macam roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
*Susun siap-siap atas kuali ye..baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu..sebab topping tu berat..nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.
* Cheese tu ambil masa 3-4mnit untuk cair ye.Cheese kena pakai mozzarela untuk effect tarikkk.. kalau tak kisah boleh je guna cheese apa pun, sedap je tapi tak boleh nak main tarik-tarik la. Saya guna mozzarela dan cheddar.
* Nak cepat, buat pakai roti nan/arab.
* Resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau.
Siap! Selamat Mencuba.
Sumber: Murni Rahmat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pizzagardenia Resipi Pizza Paling Mudah Nak Buat, Cepat & Sedap, Guna Kepingan Roti Je

Isi Kandungan
ToggleKalau teringin nak makan ala-ala pizza, mak-mak boleh cuba resipi pizzagardenia ini,mudah sangat. Jika selalu nak buat pizza kena uli dohnya dulu sebagai ‘base’ lapisan bawah, tapi kali ni mak-mak boleh guna kepingan roti je. Jadi kalau ada lebihan roti kat rumah tu, jemu hanya disapu jem atau dibakar begitu sahaja, mak-mak bolehlah cuba resipi ini iya.
Berikut resipi Pizzagardenia oleh Jewel Ecah sebagai panduan;
Bahan-Bahan:
Roti gardenia
Sos tomato / tomato puri
Kepingan keju cheddar
Keju mozarella
Sosej , ayam, tuna (ikut suka)
Lada benggala (k.ecah takda ganti cili biasa)
Cara Membuat:
1.Susun roti atas aluminium foil dan sapu dengan sos tomato.
2.Susunkan kepingan keju cheddar atas sapuan sos tomato tadi.
3.Tabuq la apa-apa yang hampa suka. Ayam, cabai, tuna ka, Lada benggala. Kalau ada cendawan atau nenas lagi sedap.
4.Akhir sekali taboq keju mozarela kalau nak bagi nampak cantik bila tarik.. sedap pulak tu.
5.Tadaaa dah siap.Kak ecah bakaq api bawah dulu 160c dalam 10 minit, lepas tu sambung api atas bawah 10 min.Total 20 minit.
6.Yeay dah boleh makan. Hampa try lah.. Yummieh..

Siap! Selamat Mencuba!
Sumber: Jewel Ecah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI