Sedapnya dapat makan soto ayam kuah sup pekat yang siap ada bergedil ayam dan sambal kicap. Fuh! Mesti tak cukup makan sepinggan.
Resipi dan cara lengkap masak soto ayam beserta bergedil ayam dan sambal kicap ini tidak rugi untuk dipelajari.
Senang untuk buatnya kerana setiap langkah demi langkah disertakan dengan gambar-gambar cara memasaknya.
Boleh Cuba Buat Resipi Soto Ayam Dan Bergedil Ayam Siap Dengan Sambal Kicap Perkongsian Sharla Rose.
“Anak-anak request, ummi nak makan kuah sup yang letak nasi kotak kotak tu. Tanya punya tanya… owhhh soto ayam rupanya… Nak sebut soto tu lupa agaknya namanya. Sambil-sambil tu saya share sekali resipi soto kuah pekat ni ya.”
Resipi Dan Cara Buat Soto Ayam Bersama Bergedil Ayam
Bahan-Bahan Sup Soto Ayam
Bahan-bahan sup soto ayam
Bawang merah 1 biji + bawang holland 2 biji
Bawang putih 6 biji
Serai 2 batang
Akar daun sup (dibersihkan)
Halia 1 inci
Serbuk kurma 1 paket
Rempah sup 1 paket
Kiub pati ayam
Sup bunjut (sup tulang)
Bahagian isi ayam untuk isi ayam carik
Bahagian tulang diasingkan untuk sup
Ads
Bahan Untuk Kisar
Bawang merah 1 biji
Bawang holland 2 biji
Halia 1 inci
Bawang putih 5 biji
Rempah kurma + rempah sup (tumis)
Cara Buat Sup Soto Ayam
Cara buat sup ayam
1-Pertama sekali, tumis sup bunjut bersama kawan-kawannya. Masukkan bahan blend/ kisar hingga pecah minyak dan naik bau. Kemudian, masukkan rempah kurma + rempah sup, serai yang diketuk, dan akar daun sup. Tumis hingga pecah minyak dan sedikit garing.
Cara buat sup ayam
2-Masukkan semua ayam. Kacau hingga ayam sebati dengan bahan tumis. Masukkan air setakat kuantiti yang kita nak. Biarkan ayam direbus bersama sup hingga masak. Dah mendidih, masukkan kiub ayam. Masukkan bahan perasa garam & cukup rasa.
Cara buat sup ayam
3-Bila ayam semua dah masak, keluarkan ayam yang untuk dicarik sahaja (yang isi sahaja )yang tulang dibiarkan dalam sup. Tabur kan sedikit daun sup + daun bawang.
4-Ayam isi yang dikeluarkan dari sup, saya suka goreng sikit sebab suka isinya garing garing sikit. Siap digoreng. biarkan sejuk, boleh la dicarik-carikkan.
Kicap
Cili padi
Bawang putih
Bawang goreng (goreng sendiri)
Cara Buat Sambal Kicap
1-Goreng sekejap cili padi dan bawang putih hingga layu. Dah siap goreng. Boleh blend/kisar semua bahan yang digoreng tadi, termasuk kicap. Boleh tambah sedikit perasa ikut citarasa.
Bahan-Bahan Bergedil Ayam
Bahan bergedil dan bahan hiasan lain
8 biji kentang (direbus dan dilenyek)
Isi ayam (dicincang halus)
2 biji bawang merah (dicincang)
1 biji cili merah (dicincang)
Daun sup + daun bawang (dicincang)
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Garam/sedap rasa
Ads
Bahan Hiasan Lain.
Kacang digoreng hingga garing
Suhun digoreng (tak perlu basuh suhun)
Taugeh dicelur seketika
Cara Buat Bergedil Ayam
Cara buat bergedil ayam
1-Kentang untuk dilenyek halus. Gaul semua bahan. Tambah perasa secukup rasa. Dan
buat bulat-bulat.
Cara buat bergedil ayam
2- Pecahkan telur 2 biji untuk salut bergedil yang nak digoreng. Biarkan kuali betul-betul panas, minyak sedikit sahaja, agak-agak separuh dari bergedil sahaja. Goreng dalam api sederhana.
Bahan-Bahan Hiasan Soto Ayam
Nasi impit
Taugeh
Daun sup + daun bawang
Isi ayam yang dicarik
Suhun goreng
Kacang goreng
Bergedil ayam
Sambal kicap
Soto Ayam lengkap dengan bahan-bahan hiasan
MW: Bolehlah cuba buat hidangan makan tengah hari atau malam untuk keluarga. Siap semua cukup.
Rasa badan tak sihat? Macam nak demam? Mungkin keadaan cuaca sekarang ni yang buat ramai yang rasa seram rasa sejuk nak demam. Ha..apa kata panaskan badan dengan sup Siam ni. Dikatakan sup ini sangat sesuai dimakan oleh orang yang demam. Boleh buat berpeluh kerana ada lada sulah di dalamnya.
Rasa Sup Yang Unik
Sup Gai Mun Farang ini salah satu sup yang terdapat di negara Thai. Rasanya tak sama dengan sup ayam yang biasa kita masak.
Sup ini atau dalam bahasa Melayu Sup Ayam Dengan Kentang ini memang sedap serta penuh aroma yang membangkitkan selera. Lebih-lebih lagi pada musim hujan yang sejuk sekarang ni. Boleh makan macam tu saja atau dimakan dengan nasi putih panas-panas pun sedap.
Rasa Unik Sebab Ada Sos Ikan
Sebelum tu sedikit informasi, perkataan ‘Farang’ digunakan oleh orang di Thailand untuk menggelar individu berkulit putih. Di sini ianya merujuk kepada kentang yang banyak digunakan dalam masakan kaum ‘Farang’ itu sendiri.
Selain itu, bezanya juga, ayam akan diperap terlebih dahulu dengan sos ikan (Nam Phla) sebelum dimasukkan ke dalam sup. Selamat mencuba ye!
RESIPI SUP GAI MUN FARANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – potong (boleh juga guna bahagian drumet atau drumstick saja)
Perapkan ayam dengan Nam Phla (sos ikan) terlebih dahulu sebelum siapkan bahan lain agar perapan lebih mesra.
Panaskan air sampai mendidih. Setelah air mendidih, masukkan hirisan bawang Holland, tangkai daun ketumbar, daun bawang dan bawang putih.
Setelah sup mendidih, masukkan kicap cair. Tapi jika tak ada, kicap pekat pun boleh.
Masukkan ayam satu persatu ke dalam sup tadi. Bila sup berbuih, boleh buang buih itu menggunakan penapis kalau inginkan ‘clear soup’. Rasa kuahnya. Sos ikan sudah masin, jadi tambah garam jika perlu. Perasakan dengan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biar ia mereneh.
Apabila sup sudah menggelegak, masukkan kentang (mun farang). Biar 10 minit smpai kentang masak. Masukkan pula hirisan tomato. Masak hingga tomato lembut dan masak.
Tambahkan Lada Sulah. Sebab itu sup ini untuk orang sakit atau demam sangat sesuai. Tambahkan daun ketumbar. Biar je ia mereneh. Siap!
Paruppu Vadai merupakan sejenis kudapan ringan yang berasal dari India selatan.Kuih vadai ini bukan sahaja dinikmati oleh kaum India malah turut popular di kalangan berbilang kaum di Malaysia. Rasa lemak kacang dhal dengan aroma rempah ratus dan daun kari memang mampu membuka selera seisi sesiapa sahaja.
Malah, kudapan sihat namun penuh berkhasiat ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Cara membuatnya pula tidaklah tidaklah sesukar mana.Sempena cuti umum Deepavali, mak-mak boleh cuba resipi istimewa, kudapan tradisi masyarakat India ini.
Bahan-Bahan:
4 cawan kacang dhal – rendam semalaman atau minimum 4 jam
4 biji bawang besar – dicincang halus
2 biji cili merah (dicincang halus
2 biji cili hijau – dicincang halus
3 tangkai cili kering – dicincang halus
1 sudu besar jintan manis – ditumbuk kasar
2 tangkai daun sup dan daun bawang – dicincang halus
1 tangkai daun kari – dicincang halus
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Serbuk perasa
Cara Membuat:
1. Kisar 3 setengah cawan kacang dhal dengan telur dan 1 senduk kecil air.
2. Kemudian,campurkan baki setengah cawan kacang dhal didalam kacang dhal yang telah dikisar tadi.
3. Setelah itu, masukkan bahan-bahan seperti bawang merah, cili merah,cili hijau,cili kering, daun sup dan daun kari, kacau sebati.
4.Masukkan pula jintan manis, tepung gandum, garam dan serbuk perasa secukupnya.
5. Panaskan kuali dengan api perlahan dan kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dalam minyak dan goreng hingga kekuningan.
Selamat Mencuba!
Sumber: Aneka Resipi Kuih Muih
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Satu hal yang jadi masalah untuk bakal mak usia 30-an ini adalah mencari menu berpantang atau lauk pauk berpantang sepanjang 44 hari memulihkan diri.
Mak-mak yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Mereka rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama saja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Dalam grup masakan terkenal, Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang yang dinikmatiknya sepanjang lebih 2 minggu lepas melahirkan. Yang mana, mak-mak berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang balik, boleh tengok balik.”
25 Menu Berpantang Wajib Cuba
Siakap stim
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan
2. Kukus ikan sehingga masak
Ikan bakar berempah
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Sup ikan
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Ikan Bilis Berkunyit
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Kari ikan (tanpa santan)
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Serunding Halia
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam Bakar Berempah
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Singgang Ikan
Ikan
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Serai -dititik
Air
Sedikit air asam jawa
Lada hitam
Garam
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
2. Masak sehingga ikan masak. Siap.
Air Asam Lada Hitam
Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Air suam
Cara masak:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2. Kemudian campurkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan sedikit air suam.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Siap.
Daging Goreng Kunyit
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Ayam Ungkep Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Ikan Masak Asam
Ikan goreng
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Air asam jawa
Lada hitam
Cara masak:
1. Tumis bahan hiris dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan lada hitam.
3. Masukkan garam dan sedikit gula.
Khailan Ikan Masin
Ikan masin
Khailan
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Sedikit gula
Sedikit air
Cara masak:
1. Goreng ikan masin dan hancurkan.
2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hingga layu.
3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan khailan.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Siap.
5. Last sekali, masukkan ikan goreng. Masak sehingga mendidih. Siap.
**Kalau tak nak goreng & tumis renehkan semua bahan dalam kuali sehingga ikan masak.
Sup Ayam
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah sup
Lobak
Bunga kobis
Air
Daun sup
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah sup dengan sedikit minyak.
2. Masukkan air dan ayam.
3. Bila ayam dah hampir masak masukkan lobak dan bunga kobis.
4. Bila sayur dah lembut, masukkan garam. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali daun sup. Renehkan sehingga ayam masak. Taburkan daun sup sebelum hidang.
Ikan Bakar Kosong Dan Sup Sayur
Ayam Masak Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia -hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa)
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam masak.
4. Selepas itu, masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap.
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga ayam masak.
Sup Ikan Dan Sawi Goreng
Ayam Masak Halia
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Sup Sawi Bertauhu
Sawi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali sawi.
2. Bila air dah mendidih, masukkan sawi. Tutup api dan siap.
Singgang Ayam Ala Kelantan
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Ketumbar – tumbuk
Serai – dititik
Lada hitam
Asam jawa /asam keping
Air
Daun kunyit (optional)
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Bila dah mendidih, masukkan garam dan daun kunyit. Tutup api dan siap.
Sup Brokoli Bertauhu
Brokoli
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali brokoli.
2. Bila air dah mendidih. Masukkan brokoli, tutup api dan siap.
Daging Masak Lada Hitam
Daging rebus
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa )
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan daging.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...