rapunzel

Seperti watak Rapunzel, Brunette Aliia Nasyrova, 27 tahun yang berasal dari Rusia tetapi kini menetap di Latvia memiliki rambut sepanjang 90 inci setelah tidak memotongnya selama dua dekad!

Menurut Aliia, ukuran berat rambutnya dianggar sebanyak 2kg iaitu sama berat dengan kucing peliharaannya. Selain itu, rambutnya yang panjang itu juga mengambil masa selama satu jam untuk disikat dan tempoh sehari diperlukan untuk mengeringkannya secara semulajadi.

Wanita ‘Rapunzel’ Miliki Rambut Sepanjang 90 Inci, Berat 2KG, Perlu Disikat 1 Jam & Sehari Dikeringkan!

Suami Aliia, Ivan Balaban menyatakan bahawa dia begitu selesa dengan kepanjangan rambut isterinya dan menganggap rambut isterinya sebagai ‘ahli ketiga di dalam keluarga’.

Untuk itu, Ivan akan memberikan sedikit ruang di atas katil mereka untuk meletakkan rambut Aliia.

Rambut Berat

Walaupun kelihatan selesa dengan rambutnya, Aliia mengakui bahawa rambutnya yang berat seringkali menyebabkan kesakitan pada bahagian tengkuknya.

Wanita ‘Rapunzel’ Miliki Rambut Sepanjang 90 Inci, Berat 2KG, Perlu Disikat 1 Jam & Sehari Dikeringkan!

“Rambut saya sangat berat sehingga saya boleh membandingkannya dengan berat kucing saya,” kata wanita 27 tahun yang dilahirkan di Samara, Rusia.

Sementara rambut Aliia menjadi tarikan orang ramai apabila mereka keluar, Ivan menyatakan bahawa dia amat berbangga dengan keputusan Aliia untuk tidak memotong rambutnya.

IKLAN

“Saya akan memberikan ruang yang agak banyak khas untuk rambut isteri supaya saya tidak akan merosakkannya secara tidak sengaja ketika tidur. Saya juga sering bercakap dengan rambut Aliia. Kadangkala saya akan meminta ia untuk ketepi sedikit,” ujar Ivan yang sangat menyukai rambut isterinya.

Tertarik Karakter Rapunzel

Menurut Aliia, dia mula mendapat inspirasi untuk membela rambutnya setelah menonton karakter dongeng Rapunzel. Dia mengakui bahawa dia amat tertarik dengan karakter animasi wanita yang memiliki rambut panjang.

Aliia turut menyatakan bahawa dia akan mengikat rambutnya menjadi tocang setiap kali keluar bagi mengelakkan sebarang masalah.

Disebabkan memiliki rambut yang lebih panjang berbanding ketinggiannya, Aliia sering memijak rambutnya secara tidak sengaja. Justeru, dia tidak akan sesekali keluar rumah dengan melepaskan rambutnya.

Wanita ‘Rapunzel’ Miliki Rambut Sepanjang 90 Inci, Berat 2KG, Perlu Disikat 1 Jam & Sehari Dikeringkan!

IKLAN

Aliia juga selalu memuat naik gambar rambutnya yang panjang di Instagram tetapi ianya tidak begitu digemari oleh segelintir individu.

Mereka sering melontarkan pendapat negatif tentang rambut Aliia tetapi ianya tidak dipedulikan olehnya.

“Ada orang yang meminta saya untuk memotong, menjual atau membuang rambut saya”.

Rambut Terpanjang Di Latvia

Aliia menyatakan bahawa dia tidak merancang untuk memotong pendek rambutnya dalam jangka masa terdekat dan percaya bahawa dia memiliki rambut yang terpanjang di Latvia.

Wanita ‘Rapunzel’ Miliki Rambut Sepanjang 90 Inci, Berat 2KG, Perlu Disikat 1 Jam & Sehari Dikeringkan!

IKLAN

Bagi memastikan penjagaan rambut, Aliia menyatakan akan memotong rambutnya pada setiap bulan bagi membuang hujung rambut yang terbelah.

Selain itu, Aliia turut menerima banyak produk penjagaan rambut secara percuma menyebabkan dia boleh mengurangkan kos penjagaan rambutnya.

Apabila ditanya mengenai pengalaman buruknya sepanjang memelihara rambut tersebut, Aliia menyatakan bahawa rambutnya pernah dilekatkan dengan gula-gula getah sewaktu dia menonton wayang ketika kanak-kanak.

Ekoran tragedi itu, Aliia terpaksa memotong gumpalan rambut yang telah rosak.

Walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran kerana memiliki rambut dengan kepanjangan yang luar biasa, Aliia menyatakan bahawa dia tidak akan memotong rambutnya.

Sumber: Media Gempak

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI