Wanita Ini Kongsi Macam Mana Dia Boleh Sambut 5 Kali Raya Dengan ‘Madu', Tanpa Terbang Periuk Belanga

Masuk tahun ke-4 wanita ini menjalani kehidupan bermadu. Tenang.. dan tak berperang laki bini. Dia juga baik dengan adik madunya. Bagusnya wanita ini merai kehadiran adik madu dari saat suami menyuarakan hasrat mahu berpoligami sampailah selamat berumah tangga.

Bukan sedikit yang bertanya pada Nor Iida Amiza Ismail, bagaimana dia boleh merelakan semua itu. Malah bahagia sambut 5 kali Hari Raya dengan madunya. Tidak mahu berteka teki, wanita ini berkongsi tip dan persoalan yang ramai orang nak tahu tentang poligami.

Ada yang minta tips. Ada yang pm tanya itu ini. Sebab ada yang berteka-teki dan menyimpan soalan-soalan yang terpendam, meh mummy tolong jawabkan ya.”

 

Wanita Ini Kongsi Macam Mana Dia Boleh Sambut 5 Kali Raya Dengan ‘Madu’, Tanpa Terbang Periuk Belanga
5 tahun sambut Aidilfitri dengan madunya.

Jawapan Poligami Yang Orang Nak Tahu Sangat

1. Dah Lama Ke Poligami?

Alhamdulillah dah masuk tahun ke-4. Baru je adik madu & tuan suami sambut anniversary yang ke-4 pada 20 Jun tempoh hari.

2. Baru Tahu Ke Atau Memang Dari Awal Tahu?

Memang tahu dari awal niat tuan suami. Kami berbincang dan ambil keputusan sama-sama. Mohon kebenaran poligami, turun naik mahkamah sama-sama. Pendek kata, tuan suami memang buat secara baik.

IKLAN

Tips untuk para suami di luar sana. Jika ada keinginan bernikah lagi, pastikan Tuan memang MAMPU ZAHIR DAN BATIN. Kalau tidak, lupakan sebelum periuk belanga singgah di kepala.

Seterusnya SUARAKAN dan BINCANG dengan isteri. Walaupun tidak perlukan keizinan isteri sedia ada , sebagai seorang lelaki yang bertanggungjawab, perlu BERITAHU isteri.

Disinilah ujian buat Tuan. Sama ada layak atau tidak untuk tuan berpoligami.

Walaupun nanti isteri meroyan, tolong jangan nafikan perasaan dan gejolak jiwanya. Pujuk dan didik isteri dengan SABAR dan LEMAH LEMBUT. Jika tuan mempunyai niat yang baik, Allah akan permudahkan.

Amacam, ada berani?

IKLAN
3. Tak takut Ke Berkurang Sana-sini?

Insya Allah, rezeki setiap orang telah ditentukan oleh Allah. Rezeki kita bukan di tangan tuan suami. Allah akan beri apa yang kita PERLUKAN, bukan yang kita MAHUKAN.

Di sini perlunya perancangan kewangan yang baik. Kasih sayang saja tak boleh nak bagi makan. Jika suami sudah berusaha memenuhi semua keperluan, isteri perlu terima dan berlapang dada. Dapat ekstra, itu bonus Allah nak bagi atas kesabaran isteri.

Alhamdulillah, sepanjang poligami ini, rasa cukup semuanya. Belum lagi kami kebulur sebab tak makan.

4. Tak Cemburu Ke?

Cemburu itu memang fitrah perempuan. Tapi cemburu biarlah berpatutan. Bukan yang didorong oleh nafsu nafsi. Di sinilah ujian untuk isteri. Jika buat kerana Ilahi, Insya Allah kita akan dapat menundukkan nafsu yang beraja di hati.

IKLAN

Orang yang berbahagia adalah mereka yang punya Allah di hatinya. Allah yang pegang hati kita. Jadi serahkan 100% pergantungan kepadaNya.

Harap jawapan ni dapatlah memuaskan hati. Insya allah ada kesempatan satu-satu bab tu akan dikupas lebih lagi. Jangan ada pulak nak membawang di belakang tu nanti.

Ada lagi ke soalan-soalan ‘maut’yang nak mummy jawabkan?

Ps: Ni mummy belanja gambar raya kami sekeluarga. Dah 5 kali beraya bersama. Alhamdulillah.

Sumber/Foto : Nor Iida Amiza Ismail

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI