Wanita Ini Ceritakan Penderitaan Dirinya Sebagai Pesakit Multiple Sclerosis

Multiple Sclerosis atau MS ialah sejenis penyakit neurologi autoimun yang menyebabkan keradangan sistem saraf pusat. Sistem imun menyerang mielin, yang merupakan lapisan perlindungan yang menyelaputi serat saraf.

Serangan ini menyebabkan radang dan tisu parut, lantas menyukarkan otak menghantar isyarat kepada bahagian lain badan.

Secara beransur-ansur Multiple Sclerosis atau sklerosis berbilang menyebabkan kemerosotan otak, yang seterusnya menimbulkan kerosakan mental dan kehilangan upaya dari segi fizikal. Multiple sclerosis lebih kerap dialami oleh wanita berbanding lelaki.

Nur Atiqah Samsudin atau lebih mesra dengan panggilan Kytty ini tidak pernah menyangka akan menghidap Multiple sclerosis. Semuanya bermula apabila dia merasakan penglihatannya bermasalah.

Matanya kabur dan bergoyang. Tidak tahan dengan derita keadaan tersebut, dia telah mendapatkan pemeriksaan di sebuah hospital. Namun doktor tidak dapat memberi kata putus apa yang sedang dialaminya itu. Dia kemudiannya dirujuk ke pakar mata.

“Saya bertemu dengan pakar mata bagi mengetahui apa yang berlaku pada mata saya. Pakar berkata mata saya tidak ada masalah tetapi apa yang saya alami itu membabitkan saraf mata. Selepas itu doktor telah melakukan pengimejan resonans magnetic (MRI) pada mata saya.

“Selesai sahaja MRI, pakar itu mengatakan saya mungkin mengalami Multiple sclerosis dan saya perlu melakukan dua ujian lagi bagi mengesahkannya. Selepas kedua-dua ujian itu dilakukan, akhirnya saya telah disahkan mengalami Multiple sclerosis,” terang Nur Atiqah.

Wanita Ini Ceritakan Penderitaan Dirinya Sebagai Pesakit Multiple Sclerosis

Selalu Jatuh Dan Tidak Ada Keseimbangan

Jelas Nur Atiqah lagi, selain mata yang kabur, ada juga tanda-tanda lain yang dialaminya sebelum disahkan menghidap Multiple sclerosis.

IKLAN

“Saya selalu jatuh, tidak mempunyai keseimbangan dengan diri saya sendiri. Saya selalu sakit kepala dan saya mempunyai masalah dengan penglihatan saya. Hanya apabila mata kabur teruk baru saya bertemu doktor pakar mata.

“Saya tidak pernah menyangka akan menghidap penyakit ini. Setelah didiagnos, apa yang boleh saya katakan kadang-kadang saya rasa lemah. Pada awalnya keadaan saya tidak seteruk mana tetapi lama-kelamaan saya perlu bergantung dengan tongkat untuk bergerak.

“Tetapi saya ada keluarga dan kawan-kawan yang sentiasa menyokong saya untuk meneruskan kehidupan saya. Sistem sokongan amat penting bagi pesakit seperti saya ini dan bersyukur kerana ibu bapa banyak menyokong saya,” luahnya lagi.

Sering Keluar Masuk Hospital

Tidak ada yang mahukan diri menghidap sebarang penyakit. Begitu juga dengan Nur Atiqah. Dia berasa kecewa dan hampa kerana dirinya masih muda ketika didiagnos menghidap Multiple sclerosis.

“Saya baru mahu memulakan hidup tetapi apakan daya, disahkan menghidap Multiple sclerosis telah mengubah segala-galanya.  Saya rasa seakan hidup saya hancur,” ujarnya.

IKLAN

Walau kecewa dengan apa yang berlaku, Nur Atiqah sedar dia perlu melakukan sesuatu bagi memastikan diri dapat melawan penyakit ini. Langkah pertama yang dilakukan dalam merawat penyakit ini adalah bertemu dengan doktor pakar yang sesuai dengan penyakit yang dialaminya.

“ Untuk menggelakkan penyakit saya semakin memburuk, saya telah memulakan rawatan yang mengubahsuai penyakit (DMT). Perkara paling sukar bagi saya adalah saya perlu sering keluar masuk hospital untuk mendapatkan rawatan. Sekerap tiga bulan sekali saya perlu mendapatkan rawatan.

Multiple sclerosis ini adalah satu penyakit yang tidak ubat penyembuhan melainkan DMT untuk membuat pesakit berada dalam keadaan yang lebih baik daripada menjadi semakin teruk.

” Tetapi penyakit ini bukan bererti ia penghujung nyawa anda. Pesakit harus mempunyai hati yang tabah dan gigih semangat untuk memperjuangkan kehidupan dengan Mutiple Sclerosis.

“Saya sedar mungkin hidup saya tidak kelihatan begitu mudah. Tetapi saya harus berani dan percaya kepada diri sendiri untuk meneruskan kehidupan saya untuk masa depan kelak,” jelas Nur Aqilah positif.

IKLAN
Memerlukan Pemantauan 

Perjuangan mengharungi multiple sclerosis tidak mudah. Terdapat pelbagai masalah yang dilaluinya ketika menghadapi penyakit ini.

“Saya sering kali berasa penat, saya juga mempunyai masalah dengan penglihatan saya yang sentiasa bergerak tanpa henti. Saya juga berasa pening, kebas di sesetengah anggota badan  dan tidak boleh tahan dengan cuaca yang terlalu panas.

“ Pada awalnya multiple sclerosis ini banyak menghalang perkara yang saya suka lakukan. Saya boleh menguruskan diri saya sendiri tetapi kadang kala saya memerlukan pemantauan seseorang bersama saya jika saya mahu memasak untuk diri saya atau keluarga.

“ Tetapi sekarang saya rasa saya mampu untuk melakukan apa yang saya boleh.  Mungkin saya tidak mampu berbuat kerja yang berat, tetapi saya sentiasa berusaha sebaik mungkin untuk menjadi yang terbaik dan melakukan apa yang saya suka lalukan untuk diri saya,” luahnya lagi.

Wanita Ini Ceritakan Penderitaan Dirinya Sebagai Pesakit Multiple Sclerosis
Nur Atiqah menghargai pengorbanan ibu bapa yang menjaganya

Sesungguhnya penyakit yang dihidapi bukanlah alasan bagi Nur Aiqah menggapai impian menjadi penulis. Dia yang telah menulis sejak berumur 11 tahun telah berjaya menghasilkan sebuah novel bertajuk Bound History, menggunakan nama pena Scarlet Storm.

“ Semangat saya untuk menjadi seorang penulis membuat saya percaya bahawa jika saya tidak meneruskan dan mengejar impian saya, tiada apa yang akan dicapai. Novel saya adalah cerita cinta di antara tiga lelaki yang cuba memenangi hati seorang wanita,” akhirinya

Foto: Nur Atiqah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI