kemas rumah

Nak dekat raya ni, elok sangat mak-mak masuk kedai Eco dan cari barang untuk bersihkan rumah. Katanya bawa duit RM20 pun dah lebih dari cukup, sebab setiap item cuma RM2.12 saja.

Haaa… berbaloi sangat ni tetapi kalau main singgah pun tak boleh juga, jadi mak-mak boleh rujuk perkongsian daripada Puan Hani Mynis dulu untuk pilih barang apa yang patut dibeli.

Guna promo kod ini untuk dapatkan diskaun hebat: 

Jom, Cari Barang Untuk Bersihkan Rumah

Siapa yang personally kenal Hani tahu betapa obses nya hani dengan Kedai Eco RM2.12 (soon-to-be RM2)!

Hani punya obses kalau boleh setiap hari nak pegi, tak dapat beli apa-apa, dapat cuci mata pun jadi! Tapi macam mustahil kalau keluar dari Eco tak melayang paling koman RM20.

Punyalah obses, hani paling suka kalau ada orang cakap dia tak pernah pergi kedai Eco haha lepas tu hani ajak dia pergi macam buat lawatan bersejarah sambil “meracun” kaw-kaw beli ni beli tu.

Punyalah obses, tahun ni punya hadiah birhday, antara hadiah yang hani dapat dari Alif ialah “baucer” RM50 untuk dihabiskan kat Eco tanpa diganggu. Heaven! Nampak sangat dia pun tahu betapa obses bini dia kat Eco.

Punyalah obses, kalau hani jumpa barang viral yg susah gila nak “dijumpai” tetiba dia ada kat situ berlambak, hani akan tegur stranger makcik yang ada dikawasan rak tu hasut dia suruh beli, siap explain apa kegunaan semua dan bagi tahu “ni viral makcik, susah nak dapat, bagus sangat!,beli lah!” haha sangat kepochi kan?

“So sangat obses, Hani kongsi kan 13 barang pembersihan rumah yang korang wajib beli kalau terjmpa kat Eco tu (sebab ada antara barang yang viral susah benau nak jumpa!!). Walaupun harga dia Rm2.12 jangan pandang rendah keberkesanan dia ok! Serious talk!”

Barang Yang Patut Mak-mak Beli

No 1 atas takhta ! Sudah semestinya magic span!

Siapa tak kenal magic span punya magic??

Memang magic sungguh hani rasa macam terharu kejap.

IKLAN

Apa je dia tak boleh cuci?
✅bersihkan segala dakwat, pen, permanent marker pen, pensil, crayon kat mana-mana permukaan
✅bersihkan kekotoran, watermark, tahi lalat kat lantai bilik air
✅bersihkan kesan-kesan tangan jari kat suis-suis
✅bersihkan kesan minyak , minyak sambal kat bekas makanan
✅kilatkan silverware, utensils, gelas kaca mangkuk kaca
✅dan banyak lagi.

Kalau ada orang tanya hani mcm nak hilangkan kesan kotoran sekian sekian, jawapn hani, cuba dulu dengan magic span! Tak berkesan baru cuba cara lain haha

Disebabkan viral nya magic span ni mmg bertuah sangat lah haritu kalau terjumpa kat kedai Eco menayang diri utk dibeli.

So option lain, Mr diy, daiso dan shopee!

Kedua!

Sabun basuh baju viral, hani bgtaw kat alif ni nama dia bongkah emas sebab nampak ni kat rak mata hani bulat macam nampak sebongkah emas haha

Nama je laundry soap! Nope! Bukan hanya utk laundry je, sagat dan simpn dalam bekas, agak-agak tengah rajin nak menyental bawah kuali dan periuk campurkan sabun ni dengan sabun basuh pinggan biasa (nak lebih buih) utk kesan extra extra shiny!

Masukkan sikit dalam air panas + cuka, mop lantai! Berkilat oit lantai lagi-lagi lantai tiles.

IKLAN

Ingat tak hani pernah share roller sticker kat cleaning caddy hani? Hani dh tak guna tu, Hani dah jumpa pengganti yang lebih power! Haha kenapa power? Sebab roller ni boleh basuh! Tak perlu lagi nak cabut-cabut sticker. Roll and wash. Dah senang bertambah senang kerja den. hehe

Fungsi dia:

Khas untuk kutip rambut-rambut habuk-habuk kecil kat karpet kalau mood malas nak guna vacuum!

Super tot pencuci lantai

Nama je Rm2.12 tapi dia wangi dan berkilat! Wangi dia mmg wangi sungguh. Yang penting tak payah nak bilas, tak melekit!

Microfiber cloth

Ni pun wajib ada lagi-lagi dalam “quick cleaning caddy” hani, bayangkan orang nak datang rumah lagi 30 minit, kita nak kena kemas dan “bersihkan rumah” sikit ala kadar sebelum tetamu datang, jenuh lah kalau time tu juga nak lap habuk bagai kan.

Yup pakai sarung tangan ni, sapu je kat mana-mana permukaan yang obvious habuknya tu. Senang kerja.

Wet tissue

Kalau nak lap kotoran-kotoran kecil kat meja makan atau atas perabot.

Ni berus 2 in 1 terbaik untuk cuci kerak belakang kuali dan periuk yang dah bertahun tak bersental tu.

IKLAN

Hujung besi tu untuk kikis kerak-kerak tu sebelum kita berus dengan berus besi tu. Belakang kuali dan periuk akan berkilat in no time. Jangan lupa masa gosok tu guna sabun viral yang kuning tadi! Shiny.

Stain remover

Sebab dalam kandungan dia ada peluntur macam clorox tu, tuang je dalam mangkuk tandas biarkan 15 minit gitu, hilang segala kotoran tak perlu nak berus dah, tuang kat lantai pun boleh taip biarkan dia few minutes “bekerja” lepas tu basuh dgn air.

Elakkan kena kulit, sama mcm clorox semua tu.

Berus dengan tiga jenis berus.

Untuk hani bersihkan dapur masak sbb kadang-kadang kat bhgn tungku tu ada keras-keras atau kesan karat susah nak tanggalkan even guna magic span haha so guna ni terbaik! Memang bersih. Untuk bersihkan jaring dalam oven pun best.

Penyepit span, pembersih tingkap!

Penyelamat tangan dari terluka membersihkan tingkap nako dari zaman kita sekolah. Still relevant sampai sekarang haha guna kan lah.

Plastik sampah wangi

Memang wangi sungguh, satu dapur bau wangi.

Elok sangat kalau letak kat bakul sampah pampers anak tu haaa…

Pencuci

Yang ni walau tak “sekuat” stain remover (lebih mild) hani guna kalau setakat nak cuci-cuci biasa yang mingguan buat. Untuk kotoran biasa-biasa je. Kalau kotoran susah tanggal guna je stain remover tadi atau clorox.

Not bad untuk harga dia rm2.12!

Semoga bermanfaat dan semoga berjaya mengumpul kesemua item dalam gambar ni!