Tinggal di bandar sememangya penggunaan tanah adalah sangat terhad. Apatah lagi mereka yang menetap di kediaman berbentuk kondominium atau apartmen. Jika ada ruang pun cuma di balkoni, jadi apa salahnya jika kita gunakan sepenuhnya tanah yang ada untuk menanam pelbagai jenis sayur-sayuran. Pastinya akan menjimatkan belanja dapur.

Berbanding menanam pokok bunga sebagai hiasan tukarlah kepada tanaman sayur-sayuran di rumah. Sepertimana yang dipraktikkan oleh selebriti terkenal Daphne Iking. Menerusi akaun instagramnya daphneiking, wanita cantik ini berkongsi banyak tips dan aktivitinya berkebun di balkoni rumahnya.

Ternyata pokok yang ditanam hasilnya sangat memberangsangkan kerana bukan saja menghasilkan lanskap sayur-sayuran tetapi mampu menggunakan sendiri. Malah dengan cara sebegini anda juga mampu menjimatkan perbelanjaan. Selain minat bercucuk tanam Daphne juga menggunakan baja yang yang dibuat sendiri.

Malah Daphne juga turut berkongsi dia membuat kompos (baja organik) dari bahan yang mudah diperolehi di rumah seperti hampas biji kopi, hampas dari jus buah-buahan dan kulit telur.

gambar-gambar terima kasih instagram @daphneiking https://www.instagram.com/explore/tags/ikingazmigarden/#IkingAzmiGarden #skygarden #ikingazmigarden

Berbakti Pada Tanah 

Hari ini program Mingguan Wanita Talkshow juga turut berbicara tentang isu Berbakti Pada Tanah. Paling menarik sudah pasti kisah tentang penyanyi Ayu Damit yang juga pengusaha tanaman cili padi, berkongsi tentang tanaman cilinya yang telah membuahkan hasil yang lumayan. Malah Ayu juga bersyukur kini tanaman tersebut yang diusahakan oleh suaminya memberikan pulangan sebanyak 400kg cili sehari.

“Saya respek pada suami. Dengan hanya dua orang pekerja suami mampu kendalikan tanah yang ditanam dengan pokok cili seluas empat ekar. Selepas setahun barulah kami dapat semula modal dan pulangan yang agak lumayan,” terang Ayu ketika hadir di studio MW Talkshow.

Jangan lupa untuk saksikan ulangan MW Talkshow pada pukul 5 petang ini.