Tinggal di bandar sememangya penggunaan tanah adalah sangat terhad. Apatah lagi mereka yang menetap di kediaman berbentuk kondominium atau apartmen.

Jika ada ruang pun cuma di balkoni, jadi apa salahnya jika kita gunakan sepenuhnya tanah yang ada untuk menanam pelbagai jenis sayur-sayuran. Pastinya akan menjimatkan belanja dapur.

Berbanding menanam pokok bunga sebagai hiasan tukarlah kepada tanaman sayur-sayuran di rumah.

IKLAN

Sepertimana yang dipraktikkan oleh selebriti terkenal Daphne Iking. Menerusi akaun instagramnya daphneiking, wanita cantik ini berkongsi banyak tips dan aktivitinya berkebun di balkoni rumahnya.

Ternyata pokok yang ditanam hasilnya sangat memberangsangkan kerana bukan saja menghasilkan lanskap sayur-sayuran tetapi mampu menggunakan sendiri. Malah dengan cara sebegini anda juga mampu menjimatkan perbelanjaan. Selain minat bercucuk tanam Daphne juga menggunakan baja yang yang dibuat sendiri.

IKLAN

Malah Daphne juga turut berkongsi dia membuat kompos (baja organik) dari bahan yang mudah diperolehi di rumah seperti hampas biji kopi, hampas dari jus buah-buahan dan kulit telur.

IKLAN

gambar-gambar terima kasih instagram @daphneiking https://www.instagram.com/explore/tags/ikingazmigarden/#IkingAzmiGarden #skygarden #ikingazmigarden