berkhidmat untuk family

Bila sudah berumah tangga, kaum isteri automatik akan berkhidmat untuk family sepenuhnya. Isteri bekerja atau tidak, tetapi kaum ibu tetap pastikan rumah kemas. Istilah penat akan terkambus dengan kepuasan melihat orang tersayang selesa dan bahagia dengan pengorbanan kita sebagai mak-mak sibuk.

Kadang sedikit cemburu tengok kehidupan mak-mak yang mampu uruskan rumah secara teratur dan dalam masa yang sama duit poket masuk.

Namun jika digali jadual kehidupan seorang ibu muda, Puan Nurulbadiah Lai, mak-mak boleh dapat jawapan kenapa orangnya cantik dan rumahnya juga kemas teratur. Tengoklah jadual padat yang disusun dan diamalkan dalam rutin hariannya.

Jadual Harian Seorang Isteri

Sebab ramai sangat yang tanya Puan Nurul macam mana dia uruskan rutin hariannya setiap hari, jadi dia kongsi sedikit sebanyak jadual yang mana itulah yang mudahkan urusan hariannya.

Nampak agak padat tetapi nak tak nak, sebagai seorang mak-mak kena disiplinkan diri follow jadual supaya hidup tak kelam kabut.

6am-8am
– Bangun dan solat
– Ready kan anak-anak (kejutkan, mandikan, pakaikan baju, get ready pergi sekolah)
– Kejutkan suami dan sedia pakaian suami utk pergi kerja
– Prepare breakfast (suami just perlukan secawan coffea/teh/milo je) (anak just ambil sebotol susu as breakfast )
– Hantar suami kat pintu sebelum pergi kerja.
– Bergegas hantar anak pergi sekolah

9am- 10.30am
– Breakfast (kadang-kadang skip)
– Singgah market beli barang basah
– Laundry
– Kemas rumah
– Mop lantai, basuh toilet dan sebagainya

10.30-1pm
– Working

1.pm-2pm
– Prepare lunch (masak)

3pm
– Pick up anak dekat sekolah
– Prepare makanan untuk anak lepas diorang balik sekolah
– Bagi anak buat aktiviti, monitor sekejap pastu tinggal

4-5.30pm
– Continue working

5.30-7pm
– Prepare untuk dinner (masak)
– Berkebun, siram pokok etc (waktu utk kemas-kemas halaman rumah adalah petang)
– Siapkan anak-anak, mandi, pakai baju dan sebagainya.
– Mandi, persiapkan diri lawa-lawa sebab husband biasanya around 6.30 akan balik dari kerja

7-8.30pm
– Solat
– Ajar anak-anak benda simple-simple, reading dan sebagainya.
– Dinner

9.pm
– Teman suami tgk tv, sembang-sembang dengan suami anak-anak
– Kalau suami main game, so pergi buat kerja lain (lipat baju dan sebagainya.)

10.pm
– Handle online business pula. Reply whatsap dan sebagainya. Packing barang dan sebagainya.

11.pm
– Tidurkan anak-anak kat bilik diorang.
– Bila diorang tidur, start kemaskan bilik diorang.

12.pm
– Biasanya suami dah nak masuk tidur mase ni, so teman suami tidur.
– Kalau dia main game, masa ini kat sebelah saya main internet, buka ig, buka fb, reply DM and mesej dari followers dan sebagainya.
– Teman sampai suami tidur.

1.30am
– Bila suami dah tidur, cepat-cepat bangun setelkan kerja rumah yang tertunggak.
– Setelkan pinggan kat sinki
– Setelkan ruang tamu kalau ada mainan anak dan sebagainya.
– Sapu rumah, lap-lap apa yang patut

2-2.30am
– Tidur.

Walaupun macam octopus, rasa puas hati dapat berkhidmat untuk family. Suami memang tak pandai buat kerja rumah, boleh katakan saya yang buat semua, tapi still saya bersyukur sebab suami saya bagus dari segi lain.

Saya cuba jadi isteri yang terbaik ibu yang terbaik. Sebolehnya saya mahu lakukan tanpa merungut dan ikhlas walau penat sampaikan tertidur sambil duduk.

In return
Suami izinkan saya pergi spa sebulan skali, izinkan saya pergi class fitness, izinkan saya keluar window shopping sorang-sorang sambil dia jaga anak.

Suami selalu bawa saya jalan-jalan pergi pantai dan sebagainya bila weekend.

Weekend adalah waktu suami pulak berkhidmat untuk saya dan waktu itu saya lebih relax, tugas-tugas lain suami ambil alih.

Itulah kehidupan dan perkahwinan, tak sempurna tapi saling melengkapi, bukan setiap hari adalah hari yang terbaik tapi cukuplah ada ketenangan dalam rumahtangga utk meneruskan kelangsungan hidup.