wanita syurga

Adalah sangat penting bagi seorang wanita menuntut sendiri syurga yang dijanjikan Allah untuk dirinya dalam apa juga cara dan keadaan.Tertarik dengan pesanan dan kata-kata oleh Prof.Dr Harlina Siraj ini, antaranya bahawa seorang wanita masih punya peluang meraih Syurga Allah SWT tanpa perlu bergantung kepada siapa lelaki yang menjadi pasangan hidupnya.

Tidak dapat dinafikan, kehadiran lelaki atau suami memainkan peranan besar dalam membimbing isteri ke jalan yang diredhai sekaligus menjadi asbab memudahkan para isteri menuju ke syurga yang telah dijanjikanNya. Namun bukan semua wanita bertuah memiliki ‘pakej’ suami sebegitu.Ramai para suami yang masih terumbang ambing dalam kefahaman rohani serta mengabaikan tanggungjawab dalam mendidik isteri.Akibatnya isteri dan keluarga kekurangan didikan agama, sekaligus menjarakkan peluang ke syurgaNya.

Oleh itu, khusus buat wanita, usah bimbang dan gusar, rawat hati dan jadikan perkongsian daripada Prof.Dr Harlina Siraj sebagai panduan;

Berikut antara perkongsian tersebut;

Wahai Wanita Solehah,
Tuntutlah syurga yang dijanjikan Allah untuk dirimu!

Peranan Suami

Peluang wanita nak masuk ke syurga Allah ni, tak banyak sikit, bergantung kepada ilmu, kerenah & tahap keimanan suaminya.

IKLAN

Kalau dapat suami yang tinggi tahap keilmuan & kuat keazamannya untuk mencontohi Ar Rasul SAW sebagai role model suami mithali, besarlah peluang isteri untuk menjejak kaki masuk ke Jannah Allah bersama-sama. #tillJannah

Tapi kalau dapat suami yang sebaliknya (jahil, sombong, tinggi ego, buruk akhlak & kurang iman serta penghayatan agamanya), sukarlah isteri nak mencium bau syurga, kerana dibimbangi diheret dan terseret sama ke neraka bersama suami yang sebegitu.

Sedangkan Allah SWT memberi peringatan tegas dalam Surah At Tahrim ayat 6 – Agar memelihara diri dan ahli keluarga dari menjadi bahan bakar api neraka!

Namun, harus barang diingat jua

IKLAN

Dapat menjadi isteri yang bersuamikan Rasul sekalipun, belum tentu selamat dari siksaan neraka Allah ( seperti mana isteri Nabi Nuh AS & Nabi Luth AS : rujuk Surah At Tahrim ayat 10)

Jika ditakdirkan bersuamikan Firaun yang dilaknat Allah sekalipun, masih ada peluang untuk didirikan sebuah istana di Syurga ( rujuk At Tahrim ayat 11)

Jangan Bimbang Jika Tidak Bersuami

Dan bagi wanita yang tiada rezeki bersuami di dunia ni, jangan bimbang ye. Allah telah mengangkat darjat Maryam puteri Imran yang memelihara kehormatannya melebihi wanita lain di zamannya! ( Rujuk At Tahrim ayat 12)

IKLAN

Pendekatan, wanita punya peluang meraih Jannah Allah SWT tanpa bergantung kepada siapa lelaki yang menjadi pasangan hidupnya!

Ayuh wanita solehah wa muslehah,
Tuntutlah sendiri syurga yang dijanjikan Allah untuk dirimu!

Semoga perkongsian ilmu dan pesanan ini memberi manfaat serta sinar harapan buat wanita.

Sumber:Harlina Halizah Siraj

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI