ketidaksuburan

Isu anak cukup sensitif untuk diperbincangkan. Selain masih belum ada rezeki, pasangan mungkin mengalami masalah kesuburan yang menyukarkan untuk mendapat zuriat sendiri. Kebiasaannya bila isu tiada anak, atau masih belum hamil, ramai yang menuding jari dan menyalahkan pihak isteri atau wanita.

Hakikatnya, pihak suami juga bertanggungjawab menentukan tahap kesihatan sperma.Jangan disangka, suami yang kerap pergi gym melakukan senaman, mengamalkan pemakanan sihat tidak terlepas mengalami masalah kesuburan seperti Teratozoospermia.

Setelah 4 setengah tahun mendirikan rumahtangga dan masih belum mempunyai anak, doktor viral tampan Dr Muhammad Shazril Shaharuddin,30 yang lebih mesra dengan panggilan Dr Say ada berkongsi ‘cerita dalam kain’ mengenai kisah rumah tangga termasuk ujian kesuburan yang dilakukannyadidalam instagram miliknya baru-baru ini.

Suami kepada Dr Azura Abas ini mengakui berasa terpanggil untuk berkongsi kisahnya demi mendidik golongan lelaki agar tidak segan untuk mendapatkan rawatan sekiranya mengalami masalah kesuburan dan bagi membuka mata ramai pihak mengenai isu ini.

Berikut merupakan antara perkongsian beliau;

Bukan Semua Salah Perempuan

“Post ni panjang sikit dan dikhaskan untuk yang dah atau akan berkahwin sebab (18SX) sikit. Anyway kami kahwin dah 4 tahun setengah. 2 tahun lepas kahwin kami merancang tak mahu ada kids sebab yelah busy housemanship (tak mahu habis lambat & tak mahu guna ngandung/ anak sebagai alasan selalu ponteng/ datang lambt) dengan cara kuah asing (buang luar) semata-mata.”

“Sepanjang 2 tahun kuah asing tu memang tak lekat & saya pun ingat woah power kuah asing ni maka kami teruskan kuah asing sampai lah kami di Terengganu. Bila kat Terengganu pun kami sambung rancang sebab suasana agak tak kondusif untuk pregnancy (jauh dari family & saya kerja shift & bini pun oncall sokmo). 2 tahun berlalu di Terengganu sebelum kami quit gomen & pulang ke Selangor.”

“Sejejaknya kami di Selangor apa lagi kuah campur siap kuah banjir saya bagi tapi seperti normal Malays bila tak lekat mula pikir salah bini kot sebab dulu dia pernah operate besar-besaran belah perut (explorative laparotomy) untuk burst appendicitis. Maka bini herself dah mula risau thinking dia tak boleh pregnant.”

IKLAN

“Maka kami consult specialist kami di Serdang dulu & dia sarankan kami both buat checkup. Saya pun typical pemikiran lelaki pikiaq “aku nak buat apa, aku sihat selalu pi gym jaga makan”. Maka bini buat checkup dulu. Amik darah check hormon normal. Buat HSG (nk tengok saluran peranakan tersumbat) pun came back normal. Now its my turn.”

Alami Teratozoospermia

“Tiba masa saya untuk buat checkup. Saya dengan yakin & bangganya pergi thinking “ah mesti aku ok lah, aku gagah”. Masa pi tu agak ramai lelaki lain yang buat checkup datang dengan bini masing-masing. Tapi saya relax datang solo sebab yelah kita kuat kan ahaha. Tup tap Semen Analysis (ujian kecemerlangan kuah) saya came back as Teratozoospermia (banyak sperm yang abnormal morfologi, tak banyak sperm yang normal). Terduduk saya bang.

“Teringat banyak cerita-cerita yang saya dengar sebelum ni bile pasangan tak boleh pregnant, bini dipersalahkan, suami mintak cerai sebab bini mandul. Saya pun pikir lah nasib saya “gulp mati aku bini aku mintak fasakh sebab kuah aku basi”. Saya sempat curi-curi intai keputusan laki-laki lain yang kat situ & mostly semua macam saya Teratozoospermia cuma yang lebih menyedihkan bini depa ada kat sebelah nak mengadap skali keputusan yang kuah lelaki mereka bukan seperti yang mereka idamkan.

IKLAN

“Saya hanta kputusan Semen Analysis saya kat specialist saya sebelum saya roger bini saya. Specialist saya reply “not bad, there is still hope, u kena…”. Bila saya dengar “there is still hope” tu, langit jadi cerah gilaaa bakhang. Maka saya terkinja-kinja wassap bini telling her my result & terus dengan cepat saya sandarkan ayat specialist saya “there is still hope”, bini pun akur & positif.”

Amalkan Nasihat Pakar

“Terus saya amalkan nasihat specialist saya yakni jangan pakai seluar ketat-ketat, kurangkan pengambilan caffeine & patuh makan ubat yang disuruh. Awat sperm saya jadi lagu tu? Saya pun tak tau, sebab saya tak amik supplement lama dah tapi memang saya suka gila minum pepsi black dekat 4-5 cawan sehari campur dengan kopi lagi & at the same time makan benda-benda tak sihat. Saya amalkan dekat 2 bulan.”

“Tapi dalam tempoh 2 bulan ni memang challenging. Walaupun kuah saya yang bersalah tapi the pressure is always on the female side, mereka lah yang kena berhadapan dengan soalan mek bawang “bila nak dapat anak”, “tunggu apa lagi, rezeki tak elok tangguh-tangguh”, “kilang ko tutup baru tau” & bini being a good bini takkan nak balas “owh tak boleh dapat anak sebab kuah suami basi”. Almost hari-hari bini termenung, menyepi & kadang-kadang menangis.”

IKLAN

Beri Tempoh 3 Bulan

“Kita laki memang kita chill. Kalau boleh, nak nampak macam bujang selamanya. But seeing bini macam tu it somehow affects me. One day bini bukak topik nak buat IVF (persenyawaan luar rahim) yang cost easily RM15-18k. Terduduk lagi sekali saya bang, mane nak cari duit banyak tu dengan baru pindah rumah & aku keje insta review je. Saya comfortkan bini “bagi I masa 3 bulan tuk I habiskan ubat ni & untuk I ubah lifestyle before I repeat another Semen Analysis. If takde improvement kita IVF ikut cara u” Bini akur.

“Maka bermulalah lifestyle changing saya. Kalau korang ikut story saya sebab tu lah saya rajin masak sendiri, pagi-pagi breakfast amik tea instead of coffee, pepsi black memang saya buang. Semua demi bini (ada sikit la sebab sayang duit heheh). Tup tap 3 bulan tu tak sampai lagi sebab sekarang masih dalam proses perubahan so belum tiba masanya nak repeat balik Semen Analysis saya. Sorry bukan happy ending seperti yang korang idamkan coz this is life, bukan Kabi Kushi Kabi Gam.

Ketidaksuburan Terletak Pada Suami Isteri

Morale of the story, ketidaksuburan is 50-50 kepada perempuan & lelaki. Wahai kaum lelaki jangan ingat 100% ketidaksuburan terletak kat bini coz dengan environment nowadays yang penuh dengan pencemaran (asap okok, asap-asap lain) & gaya hidup yang penuh caca merba (pemakanan melalut, excessive caffeine, supplement yang tak tau ada apa dalam) semua boleh menyumbang kepada ketidaksuburan. Yang paling penting ego kena letak tepi bang. Jangan ingat kita ni muka tajam, dahi licin, kuah kite lazat padahal bile check expired.

Kepada mereka yang teka-teka masa part 2 yang bini saya dah preggy, saya ambil teka teki anda sebagai doa yag one day kami akan dimurahkan rezeki ye. Alhamdulillah lepas saya buat post ni ramai yang opened up dengan masalah trying to conceive masing-masing.

Mingguan Wanita mendoakan agar Dr Say dan isteri, dimurahkan rezeki dan berpeluang memiliki zuriat sendiri suatu hari nanti. Buat para suami dan masyarakat, perlu ingat iya, ketidaksuburan adalah adalah masalah bersama suami isteri. Jangan setiap kali bila isu tiada anak dibangkitkan ramai yang menyalahkan kaum wanita dan isteri semata-mata, hakikatnya sebenar adalah sebaliknya.

Sumber: say_shazril