Benarkah vaksin covid-19 sebabkan hasil PCR jadi positif, sebenarnya perkara ini disebabkan beberapa punca.

Rata-rata ramai mulai bimbang apabila ada di kalangan penerima vaksin positif Covid-19 apabila menjalani PCR test. Sebenarnya bukan vaksin yang menjadi punca kepada hasil PCR positif.

Ikuti perkongsian Dr Arisman ini dan hadam baik-baik ya:

Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif

PCR jadi positif selepas vaksin?

“Doktor, selepas vaksin badan saya demam. Tiga hari selepas itu saya buat ujian swab PCR jadi positif. Adakah ini kerana suntikan virus pada vaksin tersebut?”

Sebenarnya Ini Puncanya

1. Jawapannya adalah bukan kerana vaksin. Vaksin tidak akan membuatkan ujian swab RTK Antigen atau Rt-PCR bertukar jadi positif. Kajian telah membuktikannya.

Kenapa?
“Getting vaccinated won’t make you show up as positive on PCR tests. That’s because these tests look for copies of the genetic material of the virus as an indication that you have been infected.

But vaccines only show a part of the coronavirus to our immune systems to trigger a reaction, and at most may only contain a very small part of the complete genetic material of the virus, and so won’t get detected by these tests.” (1)

“Moreover, the virus can only be present in a significant amount when it is a live virus that is able to replicate. Thus even though some vaccines are made with viral RNA or DNA, they won’t lead to a positive PCR test result. That’s because the small part of the pathogen’s genetic material contained within the vaccine cannot replicate and therefore cannot cause infection or trigger a positive PCR test result.” (1)

Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif, Sebenarnya Ini Puncanya
Sumber: Facebook Dr Arisman

Positif Selepas Divaksin

2. Ujian apa yang akan positif selepas divaksin?

Ujian imunologi dan serologi boleh menjawab soalan ini. Iaitu Covid Neutralising Antibody Test untuk mengetahui peratus antibodi yang terbentuk dalam badan selepas divaksin. Ia akan menjadi positif jika bacaan antibodi lebih dari 30 peratus. Kosnya lebih mahal.
RTK Antibodi sesuai untuk menentukan wujudnya antibodi terhadap virus kerana jangkitan alami (natural infection) tetapi bukan antibodi kerana vaksin.

Dapat Jangkitan Covid-19 Tanpa Sedar

3. Jadi bagaimana dia boleh dijangkiti?
Kemungkinan…

IKLAN

– Dia dapat jangkitan Covid-19 tanpa sedar (secara sporadik) sebelum tarikh suntikan vaksin. (Lazimnya gejala dan tanda muncul selepas 5 hari terdedah kepada Covid-19. Jika varian Delta ianya lebih cepat seawal 3 hari).

*** Demam sejurus suntikan adalah kesan sampingan ringan daripada suntikan vaksin. Tidak dapat dibezakan dengan jangkitan alami Covid-19.

Atau

Jangkitan Berlaku Ketika Tarikh Vaksin

Jangkitan berlaku semasa tarikh vaksin. Sepanjang perjalanan pergi dan balik atau semasa dalam PPV. Ini memang boleh berlaku jika pengamalan SOP adalah rendah. Bersesak. Tiada penjarakkan terutamanya di PPV yang kecil.

Terlupa mencuci tangan dengan kerap. Begitu juga semasa keluar dari rumah mungkin ada ke tempat-tempat lain yang boleh menjadi risiko penularan berlaku tanpa sedar.

Kes-kes sporadik penyumbang utama kepada penambahan kes baharu disebabkan oleh varian Delta paling tinggi. Varian Delta adalah virus paling dominan di seluruh dunia pada hari ini.

Kerana penukarannya lebih cepat berlaku terutama dalam ruangan tertutup dan ventilasi kurang baik.

Baca Juga Di Sini:

IKLAN

Kerajaan Pertimbangkan Kebenaran Merentas Negeri Bagi Individu Lengkap Dua Dos Vaksin

Dr Izzar Nasihat Ambillah Vaksin “Kita Melindungi Orang Lain Yang Tak Boleh Divaksin”

Dapatkan Dos Pertama Vaksin, Pesakit Mental Juga Perlukan Peneman

Vaksin Tidak Mencegah Jangkitan

Umumnya sudah faham bahawa vaksin tidak mencegah dari jangkitan Covid-19 tetapi mempunyai keberkesanan mencegah dari timbulnya gejala jika berlaku jangkitan, data sangat signifikan mampu elakkan kemasukkan ke hospital atau ICU dan juga mampu mengurangkan kadar kematian.

Rata-ratanya vaksin menghasilkan antibodi penuh atau perlindungan yang lengkap hanya selepas 2 minggu dari suntikan kedua diberikan.
Stay safe.

Pergi ke PPV dengan bawa hand sanitizer, amalkan cuci tangan setiap masa, pakai double mask sangat digalakkan, pakai face shield adalah lebih baik dan jaga jarak semasa bersembang dengan orang lain atau petugas di PPV.

Dr. Arisman, MD.

IKLAN

Mingguan Wanita : Paling penting jangan menolak untuk menerima vaksin, sekurangnya lindungi diri dan juga ahli keluarga terdekat bagi mengurangkan gejala jika berlaku jangkitan kelak.

Sumber: Dr Arisman

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif, Sebenarnya Ini Puncanya

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif, Sebenarnya Ini Puncanya

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI