Orang cakap ayah kena tunjuk contoh yang baik terutamanya dalam ayah didik anak lelaki. Sebabnya, bila deasa nanti, anak akan ikut apa yang ayahnya buat pada mak dan dia pun akan sama lakukan pada bakal pasangannya nanti.

Sebenarnya ia memainkan peranan penting dalam memastikan ayah didik anak lelaki. Dari situlah anak akan melihat segala apa yang ayah buat pada ibunya dan segala baik buruk akan turut dilakukan oleh anaknya kelak.

Ini dari segi didikan untuk anak lelaki dan belum lagi tentang anak perempuan. Kelak, anak lelaki akan turut menjadi keluarga dan bakal memimpin keluarga sendiri.

Daripada perkongsian Dr. Redza Zainol, boleh dijadikan panduan buat bakal yang bergelar ayah terutamanya dalam ayah didik anak lelaki sebelum mereka meningkat dewasa. Dalam usia begini, anak mampu menerima, ingat dan meniru apa yang telah ayahnya lakukan. Paling penting kena tunjukkan kasih sayang pada setiap ahli keluarga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ibu Tinggal Sekejap Susukan Baby, Tengok-tengok Ayam Dah Siap Dicuci Anak Lelaki

JANGAN Anggap Kerja Rumah URUSAN Perempuan, Anak Lelaki Perlu Diajar Supaya Jadi Kebiasaan

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

5 Perkara Ayah Didik Anak Lelaki Sebelum Usia Remaja

1. Anak lelaki belajar tentang kasih sayang dalam keluarga dari ayahnya.
Mereka lihat dan meniru cara ayah menyayangi ibu dan adik beradik yang lain. Mereka suka bila melihat ayah memuji, menyentuh lembut dan memberi bahagia pada si ibu.

2. Anak lelaki suka buat aktiviti fizikal bersama ayahnya. Memeluk dan bergusti dengan ayah lebih bernilai berbanding duduk mengadap gajet seharian.

Kanak-kanak usia 2-5 tahun sangat suka dengan “Rough and Tumble Play”. Mereka akan menepuk, mencucuk dan memukul orang dewasa dalam keadaan yang tak menyakitkan.

IKLAN

Anak akan belajar sempadan antara pukulan selamat dan tak selamat.

3. Anak lelaki belajar berhujah dengan ayahnya. Walaupun tak sependapat, hujahnya tak menghina sesiapa.
Anak lelaki akan belajar, lelaki boleh berhujah dengan tenang tanpa menyakiti wanita. Dalam keadaan penuh emosi, lelaki tetap tekun mendengar dan memberi hujah.

4. Anak lelaki belajar meluahkan perasaan dengan memerhati ayahnya.
Penting untuk anak melihat si ayah merasa sedih, marah, gembira dan takut. Yang lagi penting ialah untuk anak lelaki melihat cara si ayah mengawal diri ketika dirinya penuh dengan emosi.

Kesilapan si ayah ialah dia meluahkan dengan rasa marah ketika dia takut atau sedih. Inilah yang akan ditiru oleh anak.

IKLAN

5. Anak lelaki belajar buat kerja rumah dari ayahnya.
Didik anak lelaki sifat rajin terutamanya dalam membuat kerja rumah kerana itu cara terbaik untuk mereka menjadi suami yang memahami beban kerja seorang isteri.

Sejak 30 tahun yang lepas, semakin ramai ayah yang rapat dengan anaknya.
Hubungan anak lelaki dengan ayah sepatutnya penuh dengan kasih sayang dan bukan di isi dengan ketakutan.

MW: Walaupun ayah garang. Tapi cara yang dia didik itu membuatkan kita ingat, bukan saja tunjuk kasih sayang tapi turut mengajar berdisiplin dan menjadi anak yang berguna bila besar kelak.

Sumber: Dr Redza Zainol

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI