Perkara pertama yang sering dibangkitkan apabila seseorang yang meninggal dunia tentulah tentang wasiat dan harta yang ditinggalkan untuk waris. Sampaikan ada waris bergaduh hanya kerana harta yang sedikit yang direbutkan.

Sebenarnya, kebanyakan waris bergaduh tentulah harta yang ditinggalkan. Ada yang perlu diberi ikut faraid untuk anak-anak, isteri dan keluarga. Jika harta yang ditinggalkan itu banyak, bolehlah merasa sedikit seorang.

Tapi bagaimana pula harta yang ditinggalkan tak seberapa tapi tetap ada waris bergaduh dan berebut. Lebih menyedihkan bila isteri dan anak yang ditinggalkan tidak diberi keutamaan langsung.

Bagi yang faham agama, tidak akan timbul pun pasal wasiat. Tidak akan berlakunya waris bergaduh dan paling penting diberi sebaiknya pada waris yang sepatutnya, terutama isteri dan anak-anak yang akan meneruskan kehidupan yang mendatang.

Namun, tidak semua akan faham. Sebab kerana harta jugalah waris bergaduh dan berebut. Itulah kadang-kadang, pentingnya untuk tulis wasiat.

Kenapa nak kena tulis wasiat, inilah pandangan dan perkongsian yang diberikan oleh June Melur tentang perkara ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Buatlah WASIAT Demi Memudahkan Dan Melancarkan Kehidupan PEWARIS Yang Ditinggalkan

IKLAN

Akibat TIDAK JAGA HATI SUAMI, Isterinya Tidak Diberi Harta Kecuali Wasiat ‘Pengampunan’

Info Lebih Menarik DI SINI

Elak Waris Bergaduh, Tulislah Wasiat

Ada orang pelik kenapa saya suruh buat WASIAT. Maka saya terpanggil untuk jelaskan.

1. Sebaiknya, pergilah rujuk ustaz ustazah tentang hukum buat wasiat ni. Perlukah buat wasiat? Belajar bezakan hibah & faraid. Siapa patut dapat lebih atau siapa dapat sedikit bahagian. Nanti dah belajar pembahagian faraid, kena urut dada lebih sikit. Jika pakai logik akal nampak tak adil. Tapi kita kena ingat Allah tetapkan hukum bersebab.
2. Bak kata seorang ustaz di surau kami, “Jemaah kat sini yang rajin datang solat jemaah, rajin dengar kuliah, umrah dah banyak kali, belum tentu boleh akur/setuju dengan pembahagian harta ikut HUKUM FARAID.”
3. Saya belajar tentang keperluan wasiat ini sejak 2012-2013 masa masuk pengajian berkitab (kuliah tauhid & feqah). Pesan guru, “Wasiatkan walaupun sebatang pin.” So kot kot ada harta banyak ratus ribu, eloklah rangka wasiat sekarang untuk elakkan waris bergaduh selepas kita meninggal dunia.
4. Baru-baru ni bersembang dengan anak, kat madrasah mereka siap kena paksa tulis wasiat masing-masing masa belajar silibus wasiat (macam latihan praktikal lah…). Warden asrama beliau mempunyai buku khas wasiat yang selalu diupdate. Cth:- Hari ni ada hutang xxx. So jika meninggal, waris buka buku wasiat dan dah tahu apa nak buat.
5. Tahun ini, encik suami pun asyik ingatkan, tulislah wasiat. Sekiranya saya meninggal dunia, maka mudah pemegang amanah nak urus harta yang ditinggalkan dan senang waris nak tuntut bahagian masing-masing. Jadi, tiadalah konflik berpanjangan sehingga bermasam muka.
6. Baru-baru ini, duduk bersembang dengan abang long, beliau pesan. “Kalau semua ahli keluarga kita ‘faham agama’, tak wasiat pun takpe, tiada hibah pun tak pe. Semua bagi ikut faraid. Tapi kalau ada hajat nak bagi lebih, hibahkan semasa hidup. Lagi senang.”
7. Tahun 2019, saya sepatutnya jumpa lawyer untuk tulis wasiat. Tapi tertangguh sehingga hari ini.
8. Baru-baru ini, saya terbaca fb wall seorang lawyer yang baru meninggal dunia. Saya dah pm waris beliau untuk urusan beli Ebook Suratcara Hibah.
9. Baru-baru ni melintas pulak kisah perang mahkamah antara nenek dan 2 orang cucu kerana menuntut harta anak beliau yang meninggal dunia. Si mati ada harta puluh juta tapi tiada wasiat. Meninggal kerana plane crash. Tak sangka.. multimillionaire pun tak de wasiat.
10. Minggu lepas, seorang anak murid call minta pendapat tentang ‘strategi selamatkan’ harta ibunya yang bernilai ratusan ribu. Harta ni adakala boleh buat pening kepala.
11. Memandangkan pandemik ni, kita lihat sana-sini orang meninggal secara tetiba. #AJAL kita pun mungkin tak lama lagi jer ni. Jadi, eloklah start berwasiat. Why not?
12. Sejak April 2021 saya memang sedang kambus hutang (ada baki 50K loan rumah) dan dah senaraikan serba sedikit harta yang ada. Insy aAllah semua waris bakal dapat bahagian masing-masing sekiranya saya meninggal dunia. Malah dah bagitahu ahli keluarga tentang 2 aset yang dihibahkan. Sekiranya jika esok lusa saya meninggal, semua harta bahagi ikut faraid kecuali 2 aset yang telah dihibahkan.
13. Tapi kalau kalian rasa tak perlu ambil tahu bab wasiat, tak payah risau. Hidup saja macam biasa.
14. Harap-harap adalah ustaz ustazah kupas bab WASIAT, HIBAH, FARAID dengan lebih lengkap. Saya ni tak pandai nak syarah semula.
15. Maaflah saya tak pandai nak petik hadith berkaitan wasiat, hibah, faraid. Saya ni jenis belajar, tulis nota, apply ilmu. Bab menulis ilmu agama memang fail.

Semoga netizen dapat tenang-tenang yea. WASIAT tiada kaitan dengan Teori K dan wasiat adalah salah satu hukum dalam agama kita.

IKLAN

Mingguan Wanita : Begitulah pentingnya wasiat, sekurang-kurangnya jika harta yang banyak itu dapat dibahagiakan kepada yang selayaknya.

Sumber: June Melur

Baca Artikel Lain Lagi DI SINI: Setiap Harta Pusaka, WARIS Berhak Ke Atasnya Walaupun Hanya SEBATANG PEN

IKLAN

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI