Kredit Foto: Berita Harian

Covid-19 telah membuatkan kehidupan kita huru-hara. Bayangkan dahulu kita bebas ke mana-mana, kini tiba-tiba jadi terhalang. Waima nak ke pejabat pun, jika anda disyaki menghidap Covid-19 anda perlu dikuarantin.

Perlu dikuarantin dalam tempoh yang panjang membuatkan ramai pihak terjejas. Ada sesetengah mak, ayah tak bergaji gara-gara kuarantin Covid-19. Oleh itu, kerajaan mengambil langkah untuk membantu rakyat dengan sumbangan RM 100 sehari.

Bantu Rakyat Terkesan

NILAI: Wang ihsan melalui Tabung COVID-19 sebanyak RM100 sehari akan diberi kepada individu yang tidak mempunyai pendapatan tetap atau tiada gaji sepanjang tempoh dikuarantin.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata tabung dilancarkan kerajaan bagi membantu rakyat yang terkesan dengan COVID-19 kerana tidak dapat bekerja susulan menjalani kuarantin itu, diuruskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

Beliau berkata, ia membabitkan mereka yang dikuarantin selama 14 hari atau menerima rawatan di hospital berikutan disahkan positif COVID-19 bawah Kementerian Kesihatan (KKM).

IKLAN

“Sumbangan RM100 sehari akan diberikan kepada individu yang tidak mempunyai pendapatan tetap atau tiada gaji sepanjang proses kuarantin itu.

“Bagaimanapun, mereka yang mempunyai pendapatan tetap seperti kakitangan kerajaan, tidak layak menerima sumbangan ihsan daripada tabung berkenaan.

“Ini adalah wang ihsan bagi meringankan beban mereka yang terkesan dan tabung terbabit diuruskan oleh NADMA,” katanya pada sidang media selepas melakukan lawatan kerja ke Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT), Bandar Enstek, di sini, hari ini.

IKLAN

Yang turut hadir, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dan Timbalan Ketua Pengarah NADMA, Mohamed Zahari Razali.

12 Kes Direkodkan

Dalam pada itu, Dr Adham berkata, tiada kes baharu COVID-19 dikesan, setakat tengah hari tadi, selepas 12 kes direkodkan semalam.

IKLAN

Beliau turut memaklumkan, pusat kuarantin COVID-19 di AKEPT akan ditutup, sekali gus mengucapkan terima kasih dan syabas kepada agensi yang terbabit dalam operasi berkenaan.

“Yang penting, semua agensi bertugas mendapat latihan baik dan pengalaman sangat berharga,” katanya.

Sumber: Berita Harian

MW: Semoga sumbangan ini dapat meringankan beban mereka yang dikuarantin atas sebab virus Covid-19. Covid-19 amat membimbangkan semua orang, jadi jangan lupa ambil langkah berjaga-jaga dan titik beratkan soal kesihatan diri sendiri dan keluarga.