Senaman, salah satu cara yang kita lakukan untuk kekal sihat dan bertenaga. Da macam-macam jenis senaman. Tapi yang trending di China sekarang adalah senaman merangkak seperti buaya.

Boleh dikatakan senaman ini menjadi trending di China kerana ia membantu melegakan sakit belakang. Tak mustahil orang China memegang kunci hidup yang lebih baik dengan melakukan senaman merangkak seperti buaya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ada Masalah Tulang Belakang & Bahagian Kaki, Amalkan Senaman LOMPAT TALI Setiap Hari

Walau Atas Nama Senaman, Berzumba Tempat Terbuka Dan Seumpamanya Tetap Haram

Trending Di China, Crocodile Crawl

Latihan itu telah dipopularkan oleh kumpulan senaman di sebuah gunung di timur China. Ia menggelarkan diri mereka sebagai ‘Kumpulan Buaya’ yang mempunyai 1000 ahli.

Penduduk tempatan di Gunung Xiangshan, Jiangsu, berkumpul di trek larian di zon pelancongan, semuanya bergerak sebagai satu melalui merangkak reptilia.

Dikatakan kumpulan senaman ini terdiri daripada anggota yang aling tua berumua hampir 70 tahum. Mereka merangkak macam buaya sambil memakai pakaian seragam dan melaungkan ikrar dalam usaha untuk melegakan sakit belakang.

IKLAN

Trending Di China, Senaman Merangkak Macam Buaya Boleh LEGAKAN Sakit Belakang

Malah jurulatih kumpulan itu, Li Wei, mengatakan dia sendiri dapat manfaat daripada senaman merangkak buaya ini. Ini kerana sebelum ini dia mempunyai masalah herniated disc. Selepas melakukan senaman ini selama 8 bulan, dia tidak lagi merasa sakit.

Biasanya, sebelum ini orang akan merasakan senaman yang standard seperti berjalan, berlari dan berenang boleh memberi kesan. Namun, satu lagi senaman intensif yang patutu mendapat pengikhtirafan untuk semua peringkat umur ialah Crocodile Crawl.

Senaman Crocodile Crawl boleh mengurangkan tekanan, membantu untuk hidup lebih lama dan masa yang sama membantu untuk mendapatkan postur badan, menguatkan pinggul dan punggung.

IKLAN

Cara latihan merangkak buaya:
1. Mulakan dengan menyediakan kedudukan tekan tubi
2. Angkat tapak kaki, ketatkan perut dan angkat pinggul
3. Berjalan dengan tangan anda sambil kaki anda mengikuti di belakang semasa anda maju ke hadapan
5. Sentiasa berunding dengan doktor atau pakar perubatan sebelum memulakan senaman baharu – terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan atau hamil.

Trending Di China, Senaman Merangkak Macam Buaya Boleh LEGAKAN Sakit Belakang

Mingguan Wanita : Lepas ni trending kat Malaysia la pulak.

Sumber: UNILAD & @good_kungfu

 

IKLAN
@good_kungfu Stick to crawling for 30 minutes every day,and you will find amazing improvement in your physical function. Hurry up and try it? #kungfu #Bodybuilding #tiktok #Chinese #perform #fyp #for you @TikTok @jyin ♬ original sound – good_kungfu

@good_kungfu Day after day, there are many benefits of crawling . Do you climb too? #kungfu #Crocodile crawling #Bodybuilding #Chinese kungfu #tiktok #perform #fyp for you @TikTok @kungfulooklook ♬ original sound – good_kungfu

@good_kungfu Look! this exercise can improve backache and cervical discomfort ,forward it to your friends learm together. focus on more highlights ! #kungfu #Crocodile crawling #Chinese kungfu #tiktok #performance #fyp #for you @TikTok @jyin ♬ original sound – good_kungfu

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI