Ramai yang sedia maklum penggunaan air fryer dapat menjimatkan penggunaan minyak dan masakan pun lebih sihat. Jika di rumah ada air fryer, penting ambil tahu ‘pantang larang’ penggunaannya. Barulah air fryer yang dibeli dapat tahan lama dan tak mudah rosak.

Baca perkongsian daripada pengguna Air Fryer, Abdul Razak Abdul Rahim ini sebagai panduan.

1. Tempat Letak

Pastikan AF berada 15 cm atau lebih jarak dari dinding dan sekeliling. AF boleh cair jika berlaku pantulan haba.

2. Timer

Timer dilarang undur sebab akan mudah rosak. Jika masakan dah masak tetapi minit masih berjalan, boleh tarik keluarkan loyang. Pemanasan akan terhenti (kalau jenama Tefal). Tutup suis dan biarkan minit tersebut kembali ke kosong dengan sendiri.

3. Jangan Tutup Suis Semasa Sedang Memasak

Jangan tutup suis semasa sedang memasak, sudah tentu kita akan keluarkan loyang sebab nak cek makanan masak tau tak, masa tu la pemanasan akan terhenti, boleh la tutup suis. Apa-apa pun ikut la kesesuaian AF masing-masing. Cuma elakkan paksa timer kembali ke 0.

4. Jangan Masukkan Bahan Ringan

Jangan masukkan bahan ringan mudah terbang dalam AF kerana di dalam AF ada putaran angin yang kuat. Bahan ringan akan terbang dan terbakar bila terkena pemanas. Contohnya kulit popia, kertas pelapik. Akan menyebabkan AF akan terbakar.

5. Jangan Basuh Bekas Sewaktu Panas

Jangan terus basuh bekas nonstick sewaktu panas. Nonstick akan cepat tertanggal.

IKLAN

6. Elakkan Air

Elakkan air didalam air fryer, masak maggi tak sesuai guna AF. Nama lagi fryer bukan steam, bukan rebus.

7. Kuantiti Makanan Mempengaruhi Suhu & Masa

Kuantiti makanan yang dimasak boleh mempengaruhi penggunaan suhu dan masa. Contoh analogi, goreng 1 biji karipap sahaja dan goreng 4 biji karipap serentak. Guna suhu dan masa yang sama, karipap mana akan hangus atau masak dahulu? Yang penting kena try and error. Belajar dari pengalaman.

8. Saiz Air Fryer

Saiz AF juga memainkan peranan. Sebagai analogi, pada suhu 37C anda berada di dalam bilik kecil 10 minit seorang diri dan pada suhu 37C anda berada di dalam dewan besar 10 minit seorang diri. Yang mana akan berpeluh lebih banyak? Bezakan.

IKLAN

Begitu juga dengan di dalam AF. Nak makan 2 orang tapi AF 5.8 liter. Dan nak makan 6 orang tapi AF 1.8 liter. Macam mana nak urus? Jom fikir.

9. Boleh Lap Pemanas Dengan Tisu Basah

Boleh lap pemanas yang berlingkar macam ubat nyamuk tu dengan tisu basah. Kalau ada kotoran, jangan siram air. Kotoran apa? Mungkin minyak atau air dari ayam bakar terpercik. Jangan pasang suis, pastikan AF tak digunakan dalam tempoh tertentu sebelum dan selepas lap. Jangan la lepas masak terus lap atau lepas lap terus guna. Pastikan ia kering semasa nak guna. Guna wet tisu biasa untuk lap, jangan guna ada perisa strawberry atau alkohol.

Makanan beku boleh masuk AF terus, asalkan tak bercantum satu sama lain.

Contoh Penggunaan Salah Air Fryer

Pengguna juga harus tahu kegunaan AF yang sebenar. Di bawah ini merupakan contoh cara penggunakan yang salah:

IKLAN
  • Goreng telur sebiji guna AF, suhu 120 masa 10 minit. Kalau goreng atas pan nonstick 1 minit je, guna dapur gas. Jadi, mana yang lebih jimat masa? Mestilah guna dapur.
  • Masak nasi kukus guna AF. Nama lagi air fryer bukan air steam. Kalau lemang ok la sebab kita bakar.
  • Goreng donat separuh masak guna dapur gas, kemudian masak guna air fryer nak bagi bagi. Haish, 2 kali kemas pula.
  • Kukus ikan dalam AF.
  • Defrost ayam beku dalam AF untuk buat sup. Masak la ayam tu nanti, jadi ayam goreng pulak.

Semoga Bermanfaat!

Mesti Baca:Goreng Tapi Tak Guna Minyak, Ini 7 Sebab Kenapa Mak-Mak Kena Ada Air Fryer Di Rumah!

Baca Lagi Di Sini:Burnt Cheese Cake Guna Air Fryer, Set Suhu 180° 25 Minit!

Artikel Menarik:Ini Cara Betul Nak Bersihkan Air Fryer. Siap Ajar Satu Per Satu

Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang ada ‘air fryer’dekat rumah tu, sila ambil perhatian tip dan panduan yang dikongsikan ini. Barulah ‘Air fryer’ yang digunakan tahan lama dan tak mudah rosak.

Sumber: Abdul Razak Abdul Rahim

Follow kami
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita