Tiga Kali Jejak Kashmir Wanita Ini Ada Tip Untuk Dikongsi, Katanya Tengah Cari Geng Trip Bulan 7

Mak ayah yang sedang pasang impian atau survey nak bercuti ke Kashmir, India eloklah baca perkongsian Nurul Adila Rahized ( Adila Rahized ), 24 tahun ini. Trip kali ke tiga jejak Kashmir ini membolehkan beliau catatkan tip dan budaya jelajah Kashmir.

Tak lah nanti, percutian mak ayah jadi huru hara. Lagi-lagi kita semua maklum Kashmir ni memang cantik sungguh pemandangannya. Terus terimbas cerita Hindustan evergreen.

Ini kali ketiga saya datang ke Kashmir. Kali kedua pada musim winter. First winter trip saya pada Februari 2017. Dan genaplah setahun saya repeat winter trip ke sini.

Ada beberapa info saya baru dapat dari latest trip ini.”

Tahun lalu, Adila ke Kashmir pada 23 Februari. “Masa itu salji yang turun masha Allah lebat betul. Tapi tahun ini walaupun saya datang awal Februari salji yang turun sangat sangat kurang.

Local pun cakap benda yang sama tapi Alhamdulillah rezeki kami still dapat merasa snowfall di Sonamarg.”

 

 

Yang Nak Bercuti Ke Kashmir Ini Tipnya

Bagi yang belum pernah ke Kashmir, Adila kongsikan serba sedikit tip dan budaya di sana.

Harga Dan Jual Beli

Wajib bargain. Kalau betul nak beli sesuatu barang tu, bargain sampai dapat harga yang kita nak dan harga tu biar masuk akal lah.

Jangan lah minta melampau sangat. Especially kalau menginap di houseboat, peniaga ni akan datang ke houseboat tak kira pagi-pagi buta atau malam hari. Untuk jual barang-barang so bargain as much as possible tapi berpada pada lah.

 

IKLAN

Makanan

Dari segi pemakanan untuk muslim don’t worry di Kashmir makanannya semua halal sebab 90% rakyat di Kashmir adalah islam.

Di sana famous dengan mutton, so sesiapa spesies macam saya, tak makan kambing jangan risau. Masakan ayam pun banyak.

Ada yang tanya, diaorang makan nasi ke? Yes makanan rutin harian diaorang nasi juga untuk lunch dan dinner tapi bukan breakfast ! breakfast biasanya makan puri, pratha omelette, dhal, roti dan seangkatan dengannya, no nasi at all okay.

 

Aktiviti Dan Tempat Lawatan

Di Srinagar, biasanya akan melawat taman taman seperti Pari Mahal, Chesham Shahi, Nishat, Shalimaar Garden dan juga masjid terkenal di Srinagar iaitu Jamia masjid dan Hazratbal Shrine ( White Mosque ).

Aktiviti di Srinagar tak lain tak bukan shikara ride di Dal Lake. Tasik nya yang tenang, sambil menikmati view Banjaran Himalaya yang tersergam indah.

Pasang pula lagu pulanglah oleh Aisyah, fuh ! boleh meleleh tu lagi lagi untuk traveller yang jiwa kacau ni.

Di Gulmarg mostly aktiviti skiing, sledge, gondola ride dan snowbike. tapi tu untuk musim salji sahaja, kalau pergi time summer, aktiviti yang boleh dilakukan di sini hanyalah gondola ride dan pony ride.

IKLAN

Di Gulmarg biasanya kita akan sewa special gulmarg guide, harga around 600 rupee kira-kira RM35-40 per guide. So guide ni akan lead satu group ni untuk berjalan di Gulmarg.

Di Pahalgam biasanya aktiviti pony ride. Harga berbeza based on berapa tempat kita nak pergi. kalau boleh, cover lah semua sampai ke Baisaran. Harga around rs 1000-2000 berbaloi dengan perjalanan selama 3 jam setengah pergi dan 30 minit balik.

Kalau tak nak pony ride, in case atas faktor usia atau condition, boleh ambil sightseeing car khas di Pahalgam (around rs1500-2000 per car) untuk melihat pemandangan Pahalgam ke Aru Valley atau Beetab Valley. Untuk sightseeing car ni lebih berbaloi time spring/summer/ early autumn sebab view yang sangat cantik.

 

Tipping

Di sini tipping ada lah benda biasa dan almost look like wajib walaupun tak wajib. Kita akan bagi tips based on their service.

Selalunya tips akan beri kepada driver for whole journey, pony man, orang shikara ride dan gulmarg guide. Basically kita bagi tips tu sebagai tanda penghargaan dan tak perlu banyak, hanya sebagai ucapan terima kasih.

Eh satu lagi, orang yang angkat-angkat bagasi kita tu kena bagi tips tau. Yang ni diaorang akan minta tips walau kita tak bagi. So kalau tak nak diaorang minta tips, angkat sendiri ya bagasi anda semua.

IKLAN

 

Ini Bajet Ke Kashmir, India 5 Hari 4 Malam

Flight dari KL-Delhi dan Delhi – Srinagar : RM1000 ke RM1500 (Saya dapat flight tickets total dal am RM1000)

Pakej ground RM790 ( termasuk transport, hotel, entrance fee, makan pagi dan malam ) – ini bergantung kepada berapa orang yang pergi. Yang latest ini, saya pergi 8 orang.

Lunch dan aktiviti : RM400 – RM500.

Visa : RM195

 

Cari Geng Ke Kashmir Bulan 7 Ni

Itulah serba sedikit info tentang perjalanan ke Kashmir yang dikongsikan Adila. Katanya, “Tahun ni Dila target nak pergi 4 musim di Kashmir. Semoga dipermudahkan segala urusan. Amin..”

Sesiapa yang nak join hiking di Kashmir pada bulan 7 ini boleh roger Adila. Dia tengah cari geng siapa yang nak follow. Anggaran untuk trip bulan 7 ini katanya dalam RM3000 untuk flights, visa, pakej, makan etc

Kita akan camping sati malam di Tulyan Lake. This is my first experience nak try hiking defat dana. Insya-Allah nanti Dila akan share pula pengalaman hiking lat Kashmir. Kalau ada rezeki sampai ke sana. Amin..”

Lagi Gambar Cantik Di Kashmir, India

 

Sumber/Foto: Instagram adilarahized