Kredit foto: Berita Harian

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan selama dua minggu adalah tempoh yang sangat panjang bagi sesetengah individu. Biar pun ramai yang tahu langkah ini diambil demi keselamatan bersama bagi mencegah penularan COVID-19.

Tetapi ramai mula mereka pelbagai alasan untuk bebas bergerak termasuklah “pergi bekerja”. Memandangkan sesetengah pihak menggunakan alasan bekerja untuk bergerak bebas.

Maka kerajaan telah mengambil tindakan khusus untuk menangani masalah ini. Oleh itu, jika kakitangan terpaksa bekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, majikan diwajibkan untuk mengeluarkan surat pelepasan perjalanan.

Wajib Keluarkan Surat Pelepasan

KUALA LUMPUR: Setiap agensi kerajaan dan majikan swasta diarah mengeluarkan surat pelepasan perjalanan kepada setiap kakitangan yang terpaksa bekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

IKLAN

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ia bagi mengelakkan ada pihak sengaja bergerak bebas keluar tanpa alasan munasabah dengan segelintirnya mendakwa perlu memenuhi tuntutan bekerja.

Katanya, Ketua Setiausaha (KSU) setiap kementerian akan mengeluarkan surat pelepasan dan kebenaran perjalanan kepada setiap pekerja, manakala Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan mendapatkan surat yang sama daripada majikan swasta.

Selesaikan Melalui Pas Perjalanan

Ada masalah melalui sekatan polis (beri alasan pergi bekerja), ini akan dapat diselesaikan melalui pas perjalanan (dikeluarkan) KSU kementerian dan pejabat swasta,” katanya pada sidang medianya yang disiarkan secara langsung, hari ini.

IKLAN

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan, berkata majikan juga tidak dibenarkan menyekat gaji pekerja yang terpaksa diberi cuti sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

IKLAN

“Kita akan berbincang dengan Menteri Kewangan supaya gaji mereka (yang diberi cuti) berjalan seperti biasa. Kita tidak benarkan jika ada majikan ambil kesempatan, ada majikan minta pekerja tandatangan bersetuju cuti tanpa gaji. Kita tidak benarkan mereka bekerja, tapi gaji jalan seperti biasa,” katanya.

Sumber: Berita Harian

MW: Sepanjang tempoh di rumah ini sebaiknya mak,ayah gunakan sebaik mungkin untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. Janganlah terlalu pentingkan diri, kemudian mengambil langkah bergerak sesuka hati. Duduk di rumah diam-diam ya semua.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI