Telus Kalau Bawa Ke Syurga, Simpan Jika Jadi Racun Rumah Tangga!

Telus atau simpan? Hendak kena buka rahsia atau hendak bercerita? Persoalannya, perlukah memberitahu pasangan tentang kisah silam kita?

Pakar Motivasi & Kaunselor Keluarga, Dr Robiah K Hamzah menjelaskan kekuatan sesebuah pasangan itu adalah bersandarkan kepada keyakinan, kepercayaan dan ketelusan.

“Tetapi perkataan telus dan tulus itu dua benda yang berbeza. Ada masa ada benda yang kita boleh cerita, boleh telus. Dan ada masanya kita kena close (simpan). Ertinya tidak semua benda yang kita kongsi itu hasilnya baik.

“Kadang-kadang kita kata kongsi itu baik, tetapi kalau hasilnya tidak baik, ia akan menjadi satu benda yang menjadi pekung yang agak sulit untuk diubat. Berhati-hati dan pilih-pilihlah yang mana hendak dikongsi dan yang mana hendak disimpan sebab menyimpan itu menjadi satu kekuatan untuk menjaga harmoninya hubungan.”

Apa Yang Perlu Disimpan Dan Apa Yang Perlu Dikongsi?

Jelas Dr Robiah lagi sewaktu menghuraikan topik Telus Atau Simpan di Mingguan Wanita Talkshow yang bersiaran dari pukul 12.00 hingga 1.00 tengah hari di saluran ASTRO Prima 105, kekuatan sebagai pasangan, mereka hendak tahu adakah masa silam itu menguntungkan atau tidak.

Sebagai contohnya, tanyalah pasangan, diri anda itu teman wanita yang ke berapa? Perlukah pasangan anda menjawab persoalan ini? Dan jika ada pergaduhan berlaku selepas jawapan diberi, bermakna anda sebagai isteri tidak tulus dan telus dengan pasangan anda.

IKLAN

“Oleh itu apabila kita mendapat pasangan, kita terima mereka dengan cantik di luar dan cantik di dalam. Tidak ada perasaan prasangka dan buruk sangka serta tidak mengaitkan lagi kisah silam. Kisah silam itu sudah lepas. Semalam sudah jadi kenangan.Esok belum datang lagi. Kita hanya punya hari ini. Kalau esok bergaduh, apa akan jadi.”

Telus Kalau Bawa Ke Syurga, Simpan Jika Jadi Racun Rumah Tangga!
Pakar Motivasi & Kaunselor Keluarga, Dr Robiah K Hamzah menghuraikan topik Telus atau Simpan di Mingguan Wanita Talkshow di saluran ASTRO Prima 105.

Kepada pasangan yang hendak berkahwin yang mengalami isu Telus atau Simpan, nasihat Dr Robiah ini boleh anda ikuti.

“Perkara pertama, apa yang kitab oleh buat kalau kita ada banyak ‘sampah’ dengan pengalaman masa lalu, kita berdoa dengan Allah. Kalau inilah jodoh yang Kamu temukan sekarang, maka bantu aku supaya dia (bakal pasangan hidup) tidak Nampak semua sampah.

“Perkara kedua, kalau kita yakin itulah pasangan kita, kita minta dengan Allah simpan semua yang tidak cantik sebab Allah sahaja yang mampu tutup, Allah yang mampu ubah dan Allah yang mampu buka.

IKLAN

“Sebab itu juga bila kita kata menikah, kita menikah dengan nama Allah. Oleh itu jagalah hubungan itu dengan nama Allah. Serahkan pasangan pada Allah. Terima pasangan seadanya. Apa yang berlaku sebelum itu bukan hak aku.

“Secara fitrahnya kita tidak mahu terima buruk orang. Jadi secara realitinya jika anda sayangkan pasangan, sayanglah dia sebab apa yang dia ada. Bukan sayang dia sebab pengalaman lalu.”

Tidak Tenang Selagi Tidak Cerita?

Jika ini berlaku pada wanita, apa yang boleh dilakukan? Ini nasihat Dr Robiah.

“Yakin pasangan itu dengan ikhlas. Sebab itu kita perlu berterus-terang dengan pasangan. Pilihan itu di tangan kita, bukannya pasangan. Suami hendak bercerita atau tidak, itu pilihan dia. Tetapi bukan pilihan kita sebagai isteri.

IKLAN

“Oleh itu berfikirlah seratus kali sebelum bercakap sekali. Maknanya ingat hujung dahulu. Jika kita bercerita apa yang akan terjadi? Adakah kita anggap diri lebih baik atau lebih buruk jika bercerita? Kekuatan yang hendak dibangun bukanlah proses cerita itu tetapi kesan cerita itu. Sebab itu agama telah pesan, yang sudah tidak baik cerita kalau tidak ada untungnya.”

Pesan Dr Robiah lagi keharmonian dalam rumah tangga itu penting. Jangan percaya cakap orang luar mengenai pasangan anda.

“Jika kita percaya cakap orang daripada suami, bermakna kepercayaan kita terhadap suami itu telah pecah. Jika anda percaya pada orang luar daripada orang dalam rumah kita sendiri, bermakna anda telah menjadi isteri yang tidak baik.

“Apa yang tidak cantik tidak perlu cerita kerana hasilnya tidak cantik. Sebab itu keluarkan apa yang boleh eratkan lagi hubungan. Kita tidak mahu terima semua yang orang kata itu betul dan kita juga tidak boleh nafikan semua itu salah.Maka pengakuan pasangan itu penentu kepada cerita yang terbang ini.”

Akhir kata, pesan Dr Robiah lagi, teluslah kalau itu membawa ke syurga. Simpanlah kalau itu jadi racun.

“ Bangun kekuatan supaya keluarga anda jadi bahagia. Nasihat saya kepada suami, pimpinlah keluarga anda untuk masuk syurga bukan masuk neraka. Maka suami mesti pegang tangan isteri dan anak-anak. Jika itu yang ada dalam kepala suami, semuanya akan menjadi baik.”