Kalau mak ayah biasa mengikuti perkembangan Angkawasan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha menerusi instagram miliknya, ada banyak tip dan teknik keibubapaan menarik yang boleh dijadikan rujukan.

Lelaki berstatus ayah kepada empat orang anak ini banyak berkongsi tip keibubapaan dan penjagaan bayi mengikut pengalaman dan ilmunya sebagai seorang doktor.

Jadi buat mak ayah, jemput ‘gali’ apakah saranan dan nasihat yang dikongsikan oleh Dr. Sheikh Muszaphar yang boleh anda tiru dan cuba praktik kepada anak kecil anda di rumah.

Dari percakapan Dr Syeikh Muszaphar. pun dah tau dah beliau seorang yang very energetic and quick thinker. Tuturnya laju tapi bernas. Kata-kata beliau juga strong, positif dan penuh inspirasi. Kalau ikutkan beliau memang jenis suka mencabar diri sendiri dan akan lakukan sesuatu yang terbaik.

Dan sifat tersebut dapat dilihat dalam cara beliau mendidik anak-anak. Antaranya selamkan anak dalam air seawal 6 bulan, latih anak sehingga boleh berjalan seawal 7 bulan,mendedahkan anak kepada pelbagai aktiviti; horse riding, swimming, math, piano class, al quran class, membuatkan ramai berpendapat cara didikannya terlalu ekstrim.

Tapi hasilnya, anak-anaknya membesar dengan hebat tanpa disekat dari menjadi kanak-kanak yang periang.

Alhamdulillah anak sulungnya, Bella sebagai contoh mendapat tempat pertama di sekolah mandarin juga di sekolah agama.

Bella juga khatam quran seawal usia 6 tahun dan pemegang tali pinggang merah dalam suka taekwondo.

 

All rounders beb! Bukan calang-calang jejaka nak dekat dengan Bella.

Suami kepada Datin Dr. Halina Mohd Yunos ini memang terkenal dengan kecerdikan dan gaya keibubapaan yang menarik dan berkesan.

“Saya kongsikan point-point yang berjaya saya kutip untuk rujukan para ibu-ibu yang ada anak lelaki yang berpotensi jadi kenalan Bella nanti.”

It’s all about method!

Khas buat anak lelaki yang berpotensi jadi kenalan Bella nanti,  ‘ehems’:

1. Say ‘i love you’ pada setiap anak at least 10 times a day.

2. Jangan biarkan masa anak terbazir walau seminit. Isi dengan aktiviti educational.

3. Gunakan sebaiknya Golden Age anak-anak iaitu usia 6 tahun pertama. Isi sebanyak mana ilmu (of course with right method) memandangkan fasa ini otak anak-anak sedang berkembang dan amat tinggi potensi untuk ilmu yang dimasukkan jadi memori kekal dalam otak anak.

4. Inspire and encourage your kids to push their limit so that they will be tough, tak suka membuat alasan dan suka mencabar diri sendiri untuk berjaya.

5. Strict with your rules at the same time full of love.

6. Expose anak dengan macam-macam aktiviti; Math, Flashcard, horse riding, aktiviti kebajikan dan lain-lain. Anak akan cepat matang.

7. Kanak-kanak sukakan rutin. Stick with routine.

8. Children never get tired. So gunakan sebaik-baik masa untuk mereka penuhi dengan pelbagai aktiviti.

9. Communicate communicate communicate! Knee down & bend down bila bercakap dengan anak (eye level) supaya mereka merasa apa yang kita cakap tu penting.

IKLAN

10. Never saya ‘no’ (its a one way communication). Use a lot of ‘WHY’. 11. Start young! Jadi bila besar, mereka tak cepat penat, kita juga tak penat.

12. Home environment. Bekalkan kemudahan yang kondusif untuk anak-anak belajar. Jangan gaduh depan anak.

13. Belajar bahasa. Kanak-kanak sangat mudah belajar bahasa baru.

14. Kenal pasti tanda-tanda tekanan dan jadualkan semula.

15. Pendidikan bermula pada umur 6 tahun tetapi pembelajaran boleh dimulakan sejak anak dilahirkan.

Dalam status di Instagramnya, Dr Sheikh Muszaphar juga turut berkongsi cara mudah untuk melatih bayi terdedah dengan alam sekitar dengan pengalaman beliau sendiri sewaktu membesarkan bayi kembar lelakinya, Sheikh Adam dan Sheikh Noah.

“Kami cuba mengeluarkan kembar sebanyak mungkin untuk mendedahkan mereka kepada alam sekitar. Rumput, pasir dan air  cukup bagus untuk mereka. Biarkan anak anda bermain di pasir.”

Mungkin ramai mak ayah di luar sana bimbang dengan kotoran dan lebih suka anak bermain di rumah. Padahal bayi dan kanak-kanak belajar tentang dunia mereka melalui deria. Jadi tak peliklah kalau anak suka meletakkan semua yang mereka nampak ke dalam mulut. Ini cara mereka belajar melalui deria. Biarkan mereka menjadi penjelajah dan ini adalah cara terbaik untuk mereka belajar. Tetapi pastikan anak selamat dari bahaya, ya!

 

Teknik Keibubapaan Yang Boleh Digunapakai

1. Bagi suplemen

Dr Sheikh Muszaphar menjadikan pil suplemen sebagai amalan harian, terutama untuk dua orang anak perempuannya, Sophea Isabella (Bella) dan Sophea Natasha (Tasha).

Biasanya eliau akan memberi 4 tablet Vitamin C setiap hari bagi menguatkan sistem imun badan mereka. Menurut beliau, amalan ini membantu anaknya jarang jatuh sakit atau terkena selesema.

Selain Vitamin C, Sheikh Muszaphar juga turut memberikan DHA sebagai sumber khasiat tambahan untuk perkembangan minda anak.

2. Ransang minda bayi baru lahir guna flashcard

Bukan hanya anak perempuanya, Adam dan Noah turut mendapat perhatian ramai seperti dua orang kakaknya Bella dan Tasha kerana teknik pengajaran yang digunakan oleh Dr. Sheikh Muszaphar adalah sangat menarik. Jom kita tengok cara beliau mengajar bayi kembar yang baharu lahir ini menggunakan teknik flashcards.

IKLAN

Dr. Sheikh Muszaphar telah pun memulakan proses menstimulasi minda dan tumbesaran bayinya. Dan ini video yang mana flashcards telah digunakan untuk meransang otak dan pemikiran kembarnya, Adam dan Noah.

Mak ayah boleh membuat sendiri flashcard tersebut yang menunjukkan imej nombor, bentuk, haiwan, atau apa sahaja.

Namun kalau mak ayah nak mencubanya dengan anak kecil anda, anda boleh memulakannya dengan flashcard berwarna hitam putih.

Tunjukkan flashcards ini secara cepat kerana tahap fokus bayi adalah singkat. Lakukan aktiviti ini dalam bilik yang sunyi dan terang, berserta suara anda yang kuat.

Kalau ibu ayah mahu anak anda sebijak anak-anak Dr. Sheikh Muszaphar dan Dr. Halina, maka anda bolehlah mencuba aktiviti ini di rumah, 5 kali sehari sekurang-kurangnya selama 1 minggu.

3. Bonding anak dan bapa

Antara gaya keibubapaan menarik yang diamalkan oleh angkasawan negara ini adalah mementingkan hubungan bonding antara anak dan bapa.

Menurut perkongsiannya, beliau menyatakan seorang ayah itu tidak dapat melawan tahap bonding antara ibu dan bayi ketika proses penyusuan badan.

Si ayah perlu mencari jalan lain untuk mencipta hubungan mesra dengan bayinya. Antaranya adalah melalui aktiviti flashcards, memandikan, bermain atau tidurkan anak kembarnya di atas dada.

Ya, dia sendiri dapat merasakan kemesraan dan rasa kasih sayang, serta memaksimumkan hubungan kulit-ke-kulit antara anak dan bapa!

4. Ajar bayi meniarap seawal usia 2 minggu

Dr. Sheikh Muszaphar juga memilih untuk mendedahkan anak kecilnya kepada aktiviti meniarap seawal mungkin.

Baginya, bayi yang baru lahir perlu mendapatkan ‘tummy time’ sebanyak mungkin. Ini membantu menguatkan bahagian belakang dan tengkuk mereka.

IKLAN

Andai kata bayi menjerit sambil meniarap, itu lagi bagus! Ini membantu menguatkan paru-paru si kecil anda.

Perbanyakkanlah merangsang deria bayi anda. Contohnya seperti merangsang refleks cahaya dan refleks Babinski mereka.

Tindakan refleks Babinski adalah sejenis stimulasi yang dapat menggalakkan anak kecil untuk pandai berjalan awal.

Apa yang menarik, kedua-dua anak perempuan Dr. Muszaphar sudah mula pandai berjalan pada usia 7 dan 8 bulan.

 

5. Dedahkan anak dengan banyak ilmu

Dr. Sheikh Muszaphar sangat percaya kepada kepentingan ilmu, sukan dan disiplin diri. Beliau sudah menjadikannya sebagai satu amalan untuk mendedahkan anak-anaknya kepada pelbagai bidang dan aktiviti yang ada.

Menurut beliau, kanak-kanak amat menyukai rutin harian, selagi mana mereka menikmati setiap aktiviti tersebut!

Dr. Muszaphar menerangkan otak kanak-kanak berkembang sehingga 90% semasa 6 tahun pertama dalam hidup mereka.

Otak anak kecil itu umpama span yang dapat menyerap pelbagai informasi yang anda berikan kepada mereka.

Beliau menasihatkan ibu bapa supaya tidak memandang rendah kepada kemampuan anak kecil untuk belajar dan memahami serta mengingati informasi.

Kedua orang anak perempuannya akan menghadiri sekolah Cina di waktu pagi, membuat Matematik pada waktu tengah hari sebelum pergi ke sekolah agama Islam pada waktu petang.

Malah, mereka turut menghadiri kelas renang dua kali seminggu, kelas Al-Qur’an 3 kali seminggu, dan kelas piano, Taekwando, dan kelas sukan pada hujung minggu!

“Cuti sekolah adalah masa terbaik untuk membuat Bella hafaz beberapa Surah yang menyediakannya untuk jangka masa depan untuk sekolah Islam. Dia baru saja menamatkan peperiksaannya yang terdiri daripada 10 subjek – Akhlaq, Tajwid, Feqah, Jawi, Tauhid, Sirah, Khat, Arab, AlQuran & Hadis.

Tidak lupa sekolah Cina yang merangkumi 8 mata pelajaran lain termasuk Mandarin. Minggu depan Bella akan menjalani pemilihan untuk kelas TaeKwanDo dan jika dipilih akan pergi ke Korea untuk tampil. Saya percaya dia mempunyai peluang yang sangat tinggi untuk dipilih seperti yang dilihat dalam kemajuannya. 

Saya mendaftar Bella & Tasha ke kem sains untuk anak-anak dan kelas seni pada waktu petang sebelum membawa mereka ke Langkawi untuk menunggang kuda – mereka memerlukan rehat dan ini sebagai reward kepada mereka.

Saya benar-benar memberi galakan dan tekanan kepada anak perempuan saya untuk melihat sejauh mana mereka boleh capai. Sebab anda tak akan pernah mengetahui potensi sebenar kanak-kanak melainkan jika anda menolaknya ke tahap maksimum. Hanya dengan itu kebolehan sebenar mereka akan digunakan.

Tetapi apa yang penting ialah mereka menikmati setiap minit.” 

6. Iktiraf rasa ingin bermain anak-anak

Namun, dengan segala aktiviti yang telah disusun untuk dua orang anak perempuan, serta aktiviti flashcard untuk bayinya, angkasawan negara ini masih lagi seorang bapa yang sporting dan laid-back.

Dia tiada masalah jika anaknya mahu bermain di luar dan menikmati hari hujan sebab Bella dan Tasha akan mengenakan baju hujan dan kasut sebelum bermain lumpur di luar ketika hari hujan!

Cumanya, Dr. Muszaphar akan memastikan yang mereka akan segera mandi selepas selesai bermain.

Apa yang menarik perhatian dalam banyak-banyak perkongsiannya buat mak ayah, jangan berhenti jika anda nak mendidik anak. Sebab hasilnya akan jelas dilihat lebih banyak dikemudian hari. Paling penting, jangan sekali-kali hilang sabar terhadap anak-anak kerana ini akan mengundang akibat.

Haa… lepas ni boleh lah mak ayah cuba amalkan teknik-teknik yang dikongsi oleh pasangan ini kalau nak tengok perubahan positif pada anak.

Sumber: Instagram Dr. Sheikh Muszaphar