minyak wangi

Tidak dinafikan kuasa haruman minyak wangi mampu menarik perhatian sesiapa sahaja yang berada disekeliling kita. Pelbagai jenis bau-bauan minyak wangi yang ada, baik aroma citrus, flora, rempah, vanila dan sebagainya boleh membuatkan ramai yang terpikat dengan dengan baunya, termasuklah haiwan!

Memetik laporan Daily mail, sungguh tak sangka terbaru minyak wangi juga mungkin digunakan sebagai ‘senjata’ untuk menangkap harimau betina.

Renjer hutan di India mungkin akan menggunakan ‘senjata luar biasa’ iaitu minyak wangi Obession Calvin Klein untuk memerangkap harimau dipercayai telah membunuh 13 mangsa sejak 2016.

Operasi utama untuk menangkap harimau betina digelar Avni di Maharashtra itu telah dilancarkan sejak sebulan lalu.Pasukan peronda, kamera perangkap inframerah dan gajah juga gagal menjejaki haiwan tersebut.

IKLAN

Tak Sangka Minyak Wangi Aroma Ini Dijadikan ‘Senjata’ Untuk Pikat Harimau Betina!

Aroma Sintetik

Saintis di Amerika Syarikat mendapati bau minyak wangi Obsession for Men itu dapat menarik perhatian harimau pada 2013 kerana aroma sintetiknya.

IKLAN

“Ia adalah gabungan vanila yang mencetuskan rasa ingin tahu antara manusia dan haiwan,” kata salah seorang perekanya, Ann Gotttlieb.

Difahamkan, minyak wangi itu telah digunakan untuk memerangkap harimau di Tamil Nadu.

IKLAN

“Ada pihak mencadangkan guna minyak wangi Calvin Klein untuk ‘memikat’ harimau tersebut. Ada pegawai kami telah membelinya dan ia adalah salah satu daripada eksperimen yang akan kami lakukan, namun keputusan masih belum dibuat,” kata pegawai perhutanan, AK Mishra.

Uish macam-macam hal. Semoga usaha menggunakan minyak wangi ini sebagai ‘perangkap’ harimau berjaya bagi mengelakkan lebih banyak mangsa menjadi korban.

Sumber: Sinar Harian & Daily Mail