garam

Ada sesetengah orang gigih diet garam dan tolak makanan yang jenis masin berlebihan sebab nak jaga kesihatan tetapi tahukah anda sebenarnya ada cara yang betul untuk ambil makanan yang jenis bergaram.

Sebelum bertindak dan teruskan amalan harian anda, jemput semak perkongsian Doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar ini.

Untuk jaga tekanan darah, kena lakukan pelbagai cara. Bersenam, jaga makan, jaga stress level, kahwin cepat bagi yang dah wajib kahwin.

OK, kita concentrate pada JAGA MAKAN dulu.

Jaga makan ni, senang cerita mesti korang selalu dengar doktor nasihatkan “kurang kan lah makan garam, makan daging merah”. Betul nasihat ni. Tapi tahukah anda, sebenarnya garam yg kita campur dalam masakan & garam yg terkandung dalam sumber semulajadi macam daging tu, hanya menyumbang kepada 25% sahaja sumber garam harian kita?

Lagi 75% garam ni, datang dari makanan yang di proses. Makanan ready-made. Tapi ramai antara kita tak sedar, sebab bila kita cakap garam, otak mesti automatik kaitkan dengan rasa masin, betul?Sedangkan makanan di proses ni rasanya manis, lemak berkrim, ataupun langsung takda rasa masin.

Bila kita sebut GARAM, makna nya ia merujuk kepada Sodium Chloride. Berat garam ni sebenarnya, 40% terdiri dari Sodium, lagi 60% ialah Chloride. Yang beri kesan pada kesihatan ( naik kan risiko Hypertension) ialah Sodium. Label nya dalam ilmu kimia ialah Na. Jadi, bila tengok label makanan, check lah perkataan Sodium, atau Na. Kalau makanan Malaysia, ada yg ditulis Natrium.

Berapa banyak Sodium yg perlu kita ambil?

Jawapannya antara 1500mg ke 2400mg sahaja, dalam sehari.

Terlalu kurang pun tak boleh, sebab Sodium ni ada fungsi nya. Ber wasatiah lah.
Secara average nya, 2400mg Sodium tu bersamaan dengan 6 gram garam.

Bagi kanak kanak, terutamanya baby, lagi lah perlu kurang kan sodium intake. Baby bawah setahun tak boleh ambil lebih dari 1gram GARAM dalam sehari. Kat bawah ni cadangan berapa banyak sodium yg dibenarkan utk kanak kanak:

IKLAN

1 to 3 years – 2g of salt a day (0.8g sodium)
4 to 6 years – 3g of salt a day (1.2g sodium)
7 to 10 years – 5g of salt a day (2g sodium)
11 years and over – 6g of salt a day (2.4g sodium)
OK, jom tengok makanan proses yg ada garam ( sodium).

Belajar tengok label.

Roti, biskut yg manis tu…pun ada garam.
Segala makanan dalam tin, dalam kotak…ada garam.
Hatta susu pekat manis yg rasa manis tu pun, ada garam ( kita belum cerita pasal GULA nya).

Tengok lah gambar-gambar yang aku attached dalam post ini.

Yang ini dari blog Susu Sejat. Dia bandingkan kandungan serat utk dua jenis roti Gardenia.Roti ” hijau” yg high fibre memang bagus utk diabetic,low GI.
Perhatikan kandungan NATRIUM nya,lebih kurang sama antara kedua jenis roti ni.

Kicap..of coz la ada sodium…hahaha…Tu dia setiap hidangan = 690mg.

IKLAN

Sos tomato yang manismasam…..pun ada sodium( garam)…

mayonis yang manis lemak….per srving ada 90mg Sodium

Bukti biskut Jacob yang kita tak rasa masin tu, ada sodium. Tu sebab dia ada jual packaging yang “Low Sodium” ni.

53mg Sodium dalam per serving susu ni tau….

Point utamanya, nak jaga kesihatan:

IKLAN

* EAT REAL FOODS

Tu sebab dalam post awal utk hari ni, aku bagitau aku ban segala jus jus kesihatan.

Abis tu, semua makanan yg kita beli kat Giant, Tesco tu semua ada Sodium…camana? Tak kan tak leh makan roti, takleh makan biskut….takleh makan sos…?

Jawapannya, boleh.

Makan lah. Hidup kena di nikmati.

Cuma kena in moderation. Wasatiah.

Dan kena pandai pilih….maksudnya antara 2 brand sos contohnya, pilih yg paling sihat ( less sugar, less sodium, less saturated fat…contohnya)
Dan pastikan jangan lupa amal kan gaya hidup yg menyeluruh sihat.

Bersenam kerap, makan sikit( low carb) tapi kerap, elak makan produk entah apa apa.