Apabila melibatkan istilah-istilah dan ayat-ayat yang digunakan dalam Mahkamah mahupun undang-undang ia agak rumit untuk difahami. Tak semua orang biasa dan jelas maksud istilah yang digunakan. Salah satu ayat yang selalu kita dengar tertuduh ‘tak mengaku bersalah’. Ramai yang musykil mengapa hukuman tidak terus dijatuhkan walaupun ada bukti jelas menunjukkan dia bersalah.

Jangan silap faham ‘Tak Mengaku Bersalah’ walaupun ada bukti, bukanlah bermaksud menipu mahkamah. Untuk penjelasan lanjut, baca penjelasan daripada Peguam Mufarwa Farid ini.

Kenapa dia tak mengaku sedangkan siap ada bukti video dia bersalah?
Bila seseorang itu tak mengaku salah, bukanlah maksud dia menipu mahkamah.
Ia bermaksud, dia minta untuk dibicarakan. Ayat ‘tak mengaku bersalah’ itu sebenarnya bermaksud ‘saya nak dibicarakan’.

Kes Dibicarakan

Kalau tak mengaku bersalah, akan berlakulah proses perbicaraan yang makan masa berbulan-bulan.Bila kes dibicarakan, dia ada peluang untuk kurangkan hukuman. Dia ada peluang untuk bela diri, supaya tidak dihukum dengan hukuman yang terlalu tinggi.

Berbanding dengan dia terus mengaku, biasanya hukuman terus dijatuhkan pada waktu itu juga. Peluang untuk bela diri sangat-sangat terhad.

‘Tak Mengaku Bersalah’ Walaupun Ada Bukti, Bukanlah Maksud Menipu Mahkamah

Hak Semua Orang

Hak tidak mengaku bersalah ini adalah hak semua orang. Miskin ke, pertengahan ke, kaya ke, apabila dihadapkan di Mahkamah, mereka akan ditanya sama ada nak mengaku atau tidak.

Dalam pada masa yang sama, kebanyakan pesalah boleh bayar jamin untuk keluar sementara menunggu hari-hari perbicaraan seterusnya. Ada kesalahan yang boleh jamin, ada yang tak boleh.

Hanya orang yang ditangkap di bawah SOSMA, ISA dan POCA sahaja tidak mendapat hak ini.

Baca Lagi Di Sini:

IKLAN

“Saya & Haris Menerima Dengan Hati Terbuka, Menjadikan Kompaun Sebagai Satu Pengajaran” Neelofa

Isu Langgar SOP “Mohon Maaf, Kurang Menjaga Sensitiviti Perkara Ini Dengan Semua,” Neelofa

MW:Semoga perkongsian ilmu perundangan ini bermanfaat. Semoga kita lebih jelas dan faham maksudnya mengapa mengaku tidak bersalah walaupun bukti sedia ada, ia untuk perbicaraan peluang membela diri dan mengurangkan hukuman.

Sumber: Mufarwa Farid

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

‘Tak Mengaku Bersalah’ Walaupun Ada Bukti, Bukanlah Maksud Menipu Mahkamah

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

‘Tak Mengaku Bersalah’ Walaupun Ada Bukti, Bukanlah Maksud Menipu Mahkamah

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

‘Tak Mengaku Bersalah’ Walaupun Ada Bukti, Bukanlah Maksud Menipu Mahkamah

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI