Rupanya syarat terkini bagi permohonan untuk memperbaharui passport tak lagi macam dahulu, semuanya kena buat secara online untuk tempoh 5 tahun terus bagi memudahkan urusan. Tak lagi seperti dahulu boleh pilih berapa tahun yang kita nak.

Bagi yang ingin memperbaharui passport, sebaiknya semak dahulu syarat-syarat terkini daripada pihak Imigresen dahulu, lengkapkan maklumat dan bawa dokumen penting yang diperlukan nanti.

Boleh rujuk perkongsian daripada Puan Rafhanah Roshdi yang berkesempatan memperbaharui passport baru-baru ini sebagai panduan.

Syarat Terkini Memperbaharui Passport

Setelah 5 kali berulang ke Pejabat Imigresen pada hari ini, akhirnya settle dan ini hasilnya .

LESSON LEARNT..must know what are the latest requirement to renew passport, tak macam zaman dulu-dulu dah ye. Sekarang renew terus 5 tahun dan takda pilih-pilih nak berapa tahun macam dulu. Bayar RM200 untuk orang dewasa. Kanak-kanak dan warga emas berumur 60 tahun ke atas bayar RM100 sahaja.

Mohon Secara Online 18 Tahun Keatas

Untuk orang dewasa (18 tahun ke atas), sekarang buat online sahaja. Kena upload gambar passport softcopy (background putih) masa mohon online tu nanti. Untuk orang dewasa proses mohon amat senang ya.

Cuma kena celik ICT sikit, sebab nak kena cekap cara nak upload softcopy gambar online tu sahaja. Lain-lain part, kena faham bagaimana nak isi maklumat borang mohon online itu sahaja. Kalau tak faham cara nak isi, hello ja tanya pejabat imigresen terdekat. Settle masalah.

IKLAN

Kanak-kanak Kena ‘Walk in’ Dengan Ibu/Bapa

Untuk kanak-kanak 12 tahun dan ke bawah, kena pergi pejabat imigresen walk in bersama ibu atau bapa. Bawa bersama surat beranak ORIGINAL (paling penting sebab ini penyebab patah balik rumah semula selongkar mencari), mykid dan passport lama. Mesti bawak anak ya semasa proses dari awal hingga akhir.

Bayar takda pakai cash dah ye, pakai card bank je semua. Part paling last kena tunggu sejam lepas proses pembayaran untuk ambil passport yang sudah siap printed.

JANGAN lupa bawa anak bersama sebab ada part kena scan fingerprint dia masa ni. Jangan ingat dah settle semua dokumentasi tadi termasuk cap jari anak, takyah bawa anak dah, datang mai ambil ja..(diri sendiri terkena adeh..haha..berulang semula mengangkut anak).

Sebarang maklumat lanjut baca link ini. Nak mohon online pun di sini..SEMOGA MEMBANTU.

IKLAN

https://imigresen-online.imi.gov.my/eservices/myPasport

Mesti Baca:Simpan Segala Dokumen PENTING Dalam Satu Beg, Senang Capai Waktu Kecemasan!

Baca Lagi Di Sini:Dua Beradik Buat Umrah DIY Tanpa ‘Travel Agency’, Begini Caranya

Artikel Menarik:16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

IKLAN

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak ayah yang nak buat passport baru, pastikan ikut tip dan panduan yang dikongsikan ini bagi memudahkan urusan nanti.

Sumber: Rafhanah Roshdi

Macam ni nak bawa anak pergi bercuti ke luar negara.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita