Memang selalu makan hati bila pasangan ‘kaki game’. Lagi pulak jenis yang bila dah main, tak ingat dunia..sampai lupa tanggungjawab pada rumahtangga dan keluarga.

Pelakon Rozlinawaty Ismail,39 atau lebih dikenali sebagi Ozlynn ada kongsikan caranya bagaimana dia dapat ‘handle’ suaminya, Pelawak dan Penyampai Radio ERA, Johan,36 yang sememangnya diketahui ramai seorang yang suka bermain game. Malah di rumah mereka sendiri juga mempunyai bilik khas yang dilengkapi peralatan untuk bermain games.

Menurut Ozlynn, paling penting bagi ‘kaki game’ kena ada disiplin dan tahu untuk ‘control’ game tersebut. Bagi isteri pula, bagi ruang suami bermain game namun perlu tetapkan masa dan susunkan jadual untuk suami di rumah.

Berikut perkongsian tersebut;

“Gangguan mental lagi rabak dari gangguan fizikal.Kadang ramai je isteri-isteri dm aku tanya..

“Ozlynn, macam mane u handle Johan ye.. suami I selalu main game.. sampai lupa tanggungjawab kat isteri, kadang anak pon suami marah sebab kacau dia main game. Tu belum I ajak berjemaah lagi. Saya dah tak larat nak tegur sebab akan jadi bergaduh”

IKLAN
  1. Belajar Disiplin

“Haaaaaaa kepada gamers di luar tak kira laki atau pompuan. Kena belajar disiplin. Bila tak de disiplin, tanggungjawab pun ke laut dalam nan sepi.”

2. Control Game

“Boleh main game.. tapi biar kita yang control game tu.Bukan game control kita. Nampak masalah ni macam kecik.. tapi sebenarnya impak dia besar ye.”

3. Tetapkan Masa

“Buat isteri-isteri, bagikan masa untuk suami main game. Kadang stress.. tak pe. Bagikan.. tapi tetapkan masa kalau dah tau suami korang tu jenis yang takde tanggungjawab.Contoh pukul 2-4 pm. Sebelum pukul 4 tu ingatkan masa hampir habis. Kalau tak paham jugak ko tutup jek suiz.”

IKLAN

4. Susun Jadual Suami

“Susunkan jadual untuk suami di rumah. Jangan takut untuk bersuara, sebab u bukan orang gaji suami, tapi u “ORANG KUAT SUAMI”.”

View this post on Instagram

Gangguan mental lagi rabak dari gangguan fizikal.. kdg ramai je isteri2 dm aku tanya .. “ Ozlynn, mcm mane u handle Johan ye.. suami i slalu main game.. smp lupa tanggungjwp kt isteri, kdg anak pon suami marah sb kacau dia main game.. tu belum i ajak berjemaah lagi.. sya dh x larat nak tegur sb akan jadi bergaduh” haaaaaaa kepada gamers di luar x kira laki atau pompuan.. kena belajar disiplin.. bila xde disiplin tanggungjwp pon ke laut dalam nan sepi… boleh main game.. tp biar kita yg control game tu.. bkn game control kita.. nampak masalah ni mcm kecik.. tp sbnrnya impak dia besar ye.. buat isteri2, bg kan masa utk suami main game.. kdg stress.. xpe.. bg kan.. tp ttpkan masa kalau dh tau suami korg tu jenis yg xde tanggungjwp.. contoh pukul 2-4 pm.. sblm pukul 4 tu ingatkan masa hampir habis.. kalau x paham jugak ko tutup jek suiz… susunkan jadual utk suami di rumah.. jgn takut utk bersuara.. sb u bukan org gaji suami.. tp u “ORANG KUAT SUAMI” tp kalau x jalan jugak meh bg ig laki korg aku UP kan skali muka dorg yg x sedar diri tu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A post shared by Johan & Ozlynn (@jozlynnhanania) on

IKLAN

Pasangan bahagia ini mempunyai 5 orang cahaya mata, Ariq, Sodiq, Haziq, Chantiq dan Moleiq. Pasangan ini gemar berkongsi aktiviti keluarga, tip rumahtangga, perihal anak-anak dan sebagainya didalam Instagam mereka.

Baca Lagi Di Sini:Bila Ada 8 Tanda Ini, Suami Sebenarnya Lebihkan GAME Dari Anak Isteri

MW: Setuju dengan pesanan Ozlynn ni. Memang makan hati bila dapat pasangan ‘kaki game’ tapi tak tahu nak control dan abaikan tanggungjawab rumahtangga. Peranan pasangan, isteri terutamanya kena bersikap tegas, tahu kawal dan tetapkan waktu serta jadual untuk suami bermain games.

Sumber: Jozlynnhanania