metime

Sesungguhnya suami perlu atau cari inisiatif untuk allocate me-time untuk pasangan, barulah isteri tak terperangkap dalam “mode bekerja” 24 jam.

Maklumlah tugasan isteri tak pernah habis, tidak kiralah yang bekerja atau surirumah, masing-masing bekerja tanpa henti serta uruskan segalanya.

Jangan biarkan isteri kerana lambat-laun isteri akan mulai rasa stres dan tertekan bila tiada “cuti” dan sentiasa fikirkan tugas hariannya.

Ikuti perkongsian Mohd Fhais dan hadam baik-baik demi keharmonian rumah tangga mak,ayah.

Isteri Tiada Masa Untuk Me-Time

Dah lama saya tak tengok isteri baca novel.
Padahal dulu dia la hantu novel. Pantang ada novel baru, mesti hendak dibelinya.

Sampailah satu ketika dulu saya ada tanya, “Kenapa tak baca novel lagi dah?”

Dia tak jawab tapi dia tanya balik pada saya, “Abang rasa bila sayang boleh baca novel?”

Krik… krik… krik…

Tak dapat hendak jawab soalan itu.

Sebab saya tahu kesibukan dia setiap hari. Dari pagi sampai malam kerja menanti.

Hari biasa bekerja, hari minggu pun bekerja. Dekat tempat kerja bekerja, dekat rumah pun bekerja. Padat amat rutin harian dia.

IKLAN

Suami Wajib Allocate Me-Time Untuk Pasangan

Dari situlah terdetiknya inisiatif untuk allocate satu masa me-time untuk isteri.

Kalau tak ada me-time ni memang isteri kita akan terperangkap dalam “mode bekerja” sentiasa.

Bila saya tahu saja bila waktu dia cuti, saya akan siapkan semua kerja rumah. Basuh baju, basuh pinggan, kemas rumah sikit-sikit. Jika ada kelapangan.

Kadang sempat buat, kadang tak sempat buat juga. Baiklah daripada tak ada inisiatif langsungkan.

Baca Juga Di Sini:

Izin Ber’Me Time’ Dengan Adik Beradik Juga Terapi Stres Buat Isteri

Masa PKP, Jika Masih Belum Ada Me Time, Wujudkan Sebelum Burnout!

IKLAN

Tidak Pernah Lelah Melayan Karenah Anak, ‘Me Time’ Sejam Sebelum Masuk Tidur Sudah Mencukupi

Barulah Isteri Tak Terperangkap Dalam “Mode Bekerja”

Tujuannya supaya bila dia cuti, tak ada kerja hendak di buat. Barulah boleh tukar pada “mode rehat”.
Dapatlah juga dia baca novel ini setengah hari…

Nampak macam remeh me-time ini tapi sebab me-time inilah isteri kita dapat jauhi dari gejala stres, depresi, burnout dan sebagainya.

Punca terjadi masalah mental di kalangan para isteri ialah kerana mereka tidak sempat nak dapatkan me-time yang berkualiti setiap hari.

Wallahualam,
Mohd Fhais
Suka menyibuk untuk isteri rehat
#share

MW: Biarlah jadi penyibuk agar isteri merasa me-time. Walaupun tidak selalu tetapi tentu saja isteri terharu bila suami prihatin dengan me-time isteri. Penting sangat me-time untuk isteri, tidak percaya cubalah!

Sumber: Mohd Fhais

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial