Setiap pasangan suami isteri ada cara tersendiri dalam berjimat dan menguruskan hal kewangan rumahtangga. Lebih-lebih lagi jika hanya seorang yang bekerja dan mempunyai pendapatan tunggal. Isteri memainkan peranan penting melakukan apa sahaja dan pelbagai cara supaya lebih berjimat dan tidak membazir.

Seorang isteri di Amerika Syarikat mengaku sikap kedekutnya seperti membasuh pakaian dengan menggunakan salji dicairkan dan mengenakan caj kepada suaminya sekiranya lelaki itu makan banyak bagi membolehkan dia berjimat sehingga ribuan dolar, lapor laman berita Mirror UK semalam.

Becky Guiles, 41, berkata, dia akan menggunakan apa sahaja yang percuma di dunia atau mendapatkan sesuatu pada kadar 90 peratus lebih murah.

Suami Makan Banyak Kena Caj, Cara Ekstrem Isteri Berjimat!

Jimat Wang Secara Ekstrim

Guiles yang tinggal bersama suaminya, Jay dan dua orang anak berusia tujuh dan empat tahun berkata, dia menjadi kedekut dan mula menjimatkan wang secara ekstrem selepas berhenti kerja dengan pendapatan £25,000 (RM144,234) setahun untuk menjadi suri rumah sepenuh masa.

“Selepas melahirkan anak sulung saya, George, saya meninggalkan pekerjaan kerana mahu membesarkannya.

“Oleh itu, falsafah saya ialah mejimatkan duit adalah sama seperti mendapatkannya,” katanya.

Caj Makan Banyak

Guiles juga akan mengenakan caj kepada suaminya sekiranya lelaki itu makan lebih daripadanya.

“Contohnya, sekiranya kami memesan empat batang keju dan saya makan tiga daripadanya, Guiles akan meminta saya membayar 75 peratus daripada harga hidangan,” kata Jay.

Pada tahun pertama, pasangan itu berjaya menjimatkan wang yang sama dengan jumlah ‘kehilangan’ pendapatan Guiles.

IKLAN

Antara cara berjimat yang dilakukan wanita itu adalah mengutip salji di luar rumah yang digunakan untuk basuhan seperti membasuh baju, pinggan dan juga memberus gigi kerana enggan membayar kos air sinki.

Baca Lagi Di Sini:
36 Tahun Berbelanja Tak Guna Duit Satu Sen Pun!

Isteri Tak Pernah Kedekut Pasal Duit Belanja, Jadi Suami Janganlah Sombong

Mingguan Wanita : Macam-macam cara dilakukan untuk berjimat lebih-lebih lagi jika hanya seorang yang bekerja dan ada sumber pendapatan. Berjimat dan tidak membazir tu tak salah, namun berpada-padalah iya.

Sumber : Kosmo

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Suami Makan Banyak Kena Caj, Cara Ekstrem Isteri Berjimat!

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Suami Makan Banyak Kena Caj, Cara Ekstrem Isteri Berjimat!

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Suami Makan Banyak Kena Caj, Cara Ekstrem Isteri Berjimat!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita