Kredit Foto: Canva

Rumah tangga mana yang tidak dilanda badai dan pasang surut dalam alam perkahwinan. Bukan mudah untuk kekal bahagia, bercinta bertahun-tahun bukan jaminan suami, isteri aman bahagia selamanya.

Biar pun tidak mudah, seharusnya suami dan isteri saling bertolak ansur, menerima buruk, baik pasangan seadanya. Biarpun pahit kadang-kadang harus ditelan demi kerukunan rumah tangga.

Namun begitu, suami kena berjuang selamatkan rumah tangga yang dibina, semuanya bermula daripada seorang lelaki yakni ketua keluarga.

Ikuti perkongsian Ustaz  Firdaus Mokhtar ini dan fahami apa yang dia sampaikan sebaiknya:

Seorang Suami Kena Berjuang Habisan

“Seorang suami, kena berjuang habis habisan untuk selamatkan rumah tangga dia sendiri.”

Abah pernah pesan ini ke saya dulu. Pesanan yang ringkas tapi ada maksud yang mendalam.

Baca Juga Di sini:

Suami Kerap Tidak Cukup Duit, Periksa Balik Nafkah Isteri Termasuk Dalam Bajet Keluarga?

Isteri TIDAK BEKERJA Bukanlah Tidak Mampu Membantu Keluarga Tapi Itu Adalah Tanggungjawab Suami

IKLAN

Emosi Isteri Berkait Dengan ‘CUACA’ Rumah Tangga, Jadi Suami Perlu Beri Ruang Secukupnya

 Jangan Biarkan Isteri & Anak Hilang Kasih Sayang

  1. Selamatkan rumah tangga daripada bercerai-berai. Supaya tak ada yang terpisah. Tak ada isteri yang kehilangan suami atau sebaliknya. Tak ada anak yang kehilangan kasih sayang ayah atau mak.

Selamatkan Rumah Tangga

  1. Selamatkan rumah tangga daripada hidup ikut budaya yang bukan Islam. Hidup bukan dalam peraturan yang Allah dan Rasul nak.

Mesti pastikan isteri-isteri anak-anak semuanya sembahyang awal waktu, pandai baca Al-Quran, rajin bersedekah, dan ada zikir yang dibaca setiap hari.

Semuanya Bermula Daripada Seorang Lelaki

  1. Selamatkan rumah tangga hingga nanti semua ahli dalam rumah itu diredhai Allah dan akhirnya nanti dikumpulkan kembali di syurga sana.

Semuanya bermula daripada kita sebagai suami. Menjadi ketua yang menentukan arah tuju rumah tangga.

Begitulah.

 MW: Jika seorang suami atau bapa menunaikan  tanggungjawab sebaiknya, insyallah akan bahagia rumah tangga.

Sumber: Ustaz Firdaus Mokhtar

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Suami Kena Berjuang Habis-Habisan Selamatkan Rumah Tangga, Semuanya Bermula Daripada Seorang Lelaki

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Suami Kena Berjuang Habis-Habisan Selamatkan Rumah Tangga, Semuanya Bermula Daripada Seorang Lelaki

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Suami Kena Berjuang Habis-Habisan Selamatkan Rumah Tangga, Semuanya Bermula Daripada Seorang Lelaki

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI