Sira labu, memang cukup popular di negeri Kelantan. Dahulu, kalau ada kenduri kahwin, ia menjadi salah satu pencuci mulut yang disediakan selain daripada agar-agar warna merah. Memang klasik dan nostalgia.
Tidak semestinya kenduri kahwin atau keraian sahaja hanya boleh ada sira labu ini. Kalau buat sendiri untuk minum petang pun sedap juga. Tambah-tambah kalu diletakkan dalam peti ais seketika, bag ia sejuk. Sedap sungguh.
Walau bagaimanapun, sesetengah orang meraskan cara membuatnya susah dan pasti ada yang tidak kena. Ada yang lembik dan tidak kurang juga keras. Mesti ada yang tak kena tentang cara masaknya.
Perkongsian daripada Suhaila Ismail ini bolehlah dijadikan panduan buat mak-mak yang nak cuba masak sira labu versi Kelantan. Atau mungkin sebelum ini tak menjadi, boleh guna cara ini. Selamat mencuba!
“Kalau sebelum ini, ramai yang rendam labu dengan air kapur dahulu. Ada masa menjadi, ada masa tu labu akan jadi lembik.
Ads
“Kali ini cuba cara ‘bedakkan’ labu dengan kapur. Ini nak pastikan labu kelihatan kenyal bila makan dan tidaklah terlalu lembik.
“Nak elakkan labu lembik, kena sapukan labu satu persatu dengan kapur ye!
Cara Membuat:
1. Sebiji labu sederhana besar, kupas kulit dan potong mengikut lekuk labu.
2. Sapukan labu dengan kapur selama setengah jam. Selepas itu, cuci bersih supaya tidak ada kesan kapur pada labut tersebut.
Ads
3. Letakkan daun pandan dalam periuk, susun labu dan letakkan garam setengah sudu, 4 sudu gula dan setengah gula melaka (mengikut selera masing-masing).
Tip: Semasa memasak, jangan sesekali masukkan air.
Ads
4. Tutup periuk, masak selama 5 minit dengan api perlahan. Bila air keluar daripada labu tadi, barulah kuatkan api sedikit. Bila air daripada gula melaka hampir kering, bolehlah tutup api.
5. Siap. Hasilnya nampak seperti dua lapisan, bahagian luar keras dan dalamnya agak lembut dan kenyal.
MW: Boleh cuba nanti sebab min tak pernah masak sira labu takutnya tak jadi. Sekarang boleh cuba cara ini.
Kuih tart merupakan antara kuih kegemaran ramai. Baik dibuat saja-saja untuk makan sendiri ataupun dibuat berniaga pada musim-musim perayaan. Ada pelbagai resipi untuk menghasilkan kuih tart yang sedap.Namun perkongsian resipi oleh Anida Azmi ini, antara yang mak-mak boleh cuba kerana diakui sedap dan beliau buat berniaga menggunakan resepi yang dipelajari 25 tahun yang dulu. Jadi jika mak-mak nak tambah pendapatan sampingan boleh cuba resipi ini.
Berikut antara perkongsian beliau;
“25 tahun dulu saya dapat ilmu belajar buat kuih tart dengan yuran RM10.Ilmu yang saya dapat manafaatkan untuk tambah pendapatan saya. Alhamdulilah walaupun dah lama saya tingalkan perniagaan ini tapi hingga kini kuih ni memang menjadi kegemaran tetamu dan biskut yang wajib ada setiap kali raya. Dengan ikhlas hati saya kongsikan resipi ni untuk teman-teman disini. Mana tau boleh dijadikan pendapatan sampingan musim raya nanti.”
Royal Pineapple Cheese Tart
Bahan-Bahannya:
Tepung gandum 350grm (anggaran)
Buttercup 250grm
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar Cream Cheese (saya guna jenama Tantura) kalau nak letak lebih pun boleh
Sedikit garam halus
1 biji kuning telor
Jem nenas secukupnya
Dulu masa niaga saya buat Jem sendiri
Tapi sekarang dah byk jual.Senang beli je (saya beli di Bagus Bakery)
Cara Membuat:
1. Satukan Buttercup cream cheese dan garam.
2.Masukkan kuning telor kacau sebati kemudian masukkan tepung gandum, tepung kastad dan tepung jagung. Uli sebati. Kalau adunan agak lembut boleh tambahkan sedikit lagi tepung.
3.Terap mengunakan acuan semperit dan gulung seperti biasa. Bila hendak dibakar sapukan kuning telor yang telah dicampurkan sedikit pewarna kuning.
4.Bakar dalam suhu 170~180 darjah Celsius selama lebih kurang 25min hingga 30min mengunakan api atas bawah.
**Saya letak dalam papercup supaya nampak kemas dan cantik.Tart ni gebu dan cair dalam mulut.Sedap!
Kalau buat paste cili padi ini, kerja dapur anda jadi lebih mudah. Sebab sesuai nak buat sup, nasi goreng, lauk sambal dan sebagainya. Elok sangat resepi yang dikongsi oleh Puan Siti Hasnah Rahman ini. Ikuti rahsia nak buat paste ini…
Paste cili padi pelbagai guna, resipi ibu mertua ku. Biasa saya tambah dalam nasi goreng, nak goreng nasi tu tak payah tumis dah, letak paste ini sikit dalam sesudu je, tambah ikan bilis (kasi garing sikit) dan gaul je dengan nasi, nak pecah telur pun boleh, sila kan! Kalau nak letak dalam sup siam pun sedap atau nak buat paste sambal ketuk, merecik baqhang!!
Nak pedas macam mana korang kontrol sendri, tapi pada aku guna 1 sudu kecik dah pedas. Kalau ikut resipi aku ini mungkin boleh tahan 8 bulan. Jom buat!
Bahan-bahan:
1kg cili api
2biji bawang besar
Beberapa ulas bawang putih
Minyak masak paras cili (nak tambah air sikit pon ok)
Cara:
1. Ambil semua bahan di atas, lepas itu kisar sampai halus.
2. Masak dengan api sederhana, sila kacau sikit-sikit jangan biar berkerak di bawah. Sambil-sambil kacau boleh basuh pinggan sebab nak tunggu masaka ambil masa 20 minit juga.
3. Siap masak sampai pecah minyak macam ini, waktu ini baru tambah garam sikit. Tak payah lah korang nak rasa-rasa pulak ya, kang kebas mulut korang baru tau!
4. Biarlah kalau tawar pun, masin ke. Dah siap boleh terus cari bekas untuk simpan. Kalau korang nak rasa biar dah jadi nasi goreng dulu ke apa ke. Baru korang rasa sedap ke tak nasi tu, dah rasa kurang masin baru tambah garam. Haaa… gitu!
5. Siap simpan dalam bekas yang sesuai dan masukkn dalam peti sejuk, tahan 1 bulan, boleh juga bahagi dalam beberapa bekas kecil dan simpan dalam peti beku, boleh tahan 3 tahun barangkali.
Selamat mencuba ya, mak-mak!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bagi memudahkan kerja mak-mak sewaktu sewaktu bulan puasa mahupun raya, bolehlah sediakan stok pati air siap-siap.Bila tetamu datang, tinggal tambah air dalam pati, letak ais dan boleh terus hidang.Tak lah berebut-rebut dan lambat nak buat air nanti.
Jika selalu asyik hidang air sirap je, boleh cuba kelainan sediakan air fanta hijau ni. Rasanya sebiji macam rasa air fanta yang dijual cuma takde rasa gas.
Menariknya buat pati ni lebih jimat, sebab sukatan ini boleh dapat sehingga 5 1/2 botol air mineral yang saiz 1.5 liter.
Berikut cara untuk menghasilkan pati Air Fanta Hijau perkongsian daripada Puan Amy Anuarsebagai panduan;
Pati Air Fanta Jimi Asmara Menari Chacha
“Suka minum air fanta tak? Tapi air fanta tu banyak sangat gas kan? Manis pulak tu. Kalau tambah air kang jadi tak sedap la pulak. Dah bukan air gas namanya.”
“Apa kata buat sendiri je. Manisnya pun boleh ejas. Gasnya pun tak tajam macam fanta dalam botol.”
“Nah KekMi share resepi pati air Fanta Hijau untuk buat stok kat rumah. Kalau ada tetamu datang dah tak payah nak masak air gula lagi dah. Tuang je pati ni tambah air masak letak ais batu. Siap.”
Bahan-Bahan:
3 kg gula pasir
1.5 liter air
330 ml Oren Sunquick (Original sahaja. Botol kecil)
1 botol pewarna hijau apple Star Brand
1 botol perasa pisang Star Brand
*Star Brand je tau. Kalau brand lain tak berapa nak jadi
Daun pandan disimpul
*Gunakan periuk yang besar atau tinggi untuk memasak air
Cara Membuat:
1. Tuangkan air, daun pandan dan gula ke dalam periuk dan masak atas dapur hingga gula larut dan air mendidih.
2. Masukkan Oren Sunquick dan biarkan ia merenih sebentar.
3. Masukkan pula pewarna epal hijau.
4. Bila dah didih tutup api dan masukkan perasa pisang. Jaga-jaga akan ada sedikit percikan sewaktu proses ini.
5. Secubit garam untuk penambah rasa. Tak nak takper.
6. Biarkan sejuk. Hanya tambah air sahaja bila nak minum. Masukkan ketulan ais.
Nota kaki:
Boleh add on Asam Boi, Limau Kasturi, Lemon, atau Daun Pudina sebagai penambah rasa. Ikut kreativiti masing masing.
Ini adalah pati yang sangat pekat. Memang menggunakan kuantiti gula yang banyak. Kalau bukan pati, satu sudu gula pun dah cukup untuk satu cawan.
Pati ni boleh dapat sehingga 5 1/2 botol air mineral yang saiz 1.5 liter.
Boleh #Share untuk rujukan. Mana tahu nak buat untuk majlis kenduri kawen ke, harijadi ke, bertunang ke kan. Biar air tu lain daripada yang lain.
Selamat mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak, dah boleh sediakan stok pati air fanta hijau ni siap-siap. Bukan apa memudahkan kerja sewaktu berbuka dan hari raya nanti. Bila orang datang rumah tinggal tambah air dan ketulan ais je.Boleh terus hidang. Senang!
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...