Soal hukum jangan dipandang ringan, bab dahulukan siapa ini juga perlu diambil kira betul-betul mengikut hukum agama.

Setuju atau tidak hukum tetap hukum, bila semua faham hukum agama barulah harmoni kehidupan berkeluarga. Barulah tiada yang kecil hati atau bermasam muka. Betul tak?

Ikuti perkongsian Puan Maya Sofea berkaitan tentang hukum feqah siapa yang wajib didahulukan mengikut situasi:

Setuju Atau Tidak Hukum Tetap Hukum

Anak lelaki bila mak suruh balik kampung.. Kemudian, mak mertua pun suruh balik hari yang sama juga.. Hendak balik rumah yang mana dulu? Hukum feqah kata wajib dahulukan mak kandung.

Anak perempuan apabila makan bersama mak ayah dan suaminya.. Hendak senduk nasi untuk mak ayahnya dahulu atau suaminya? Hukum feqah kata wajib layan suaminya dahulu.

Seorang anak bila ayahnya suruh buat sesuatu.. Dalam masa yang sama mak pun suruh buat sesuatu yang lain.. Hendak buat yang mana dulu? Hukum feqah kata wajib dahulukan perintah mak.

IKLAN

Baca Juga Di sini:

Jika Agama Jadi PEGANGAN, Rumahtangga Bahagia SEBAB Suami LEBIH Berakal

Ingat Pesan Ayah Untuk Dalami Dan Jalani Agama Islam Yang Sebenar

 

IKLAN

Hukum Agama Wajib Kita Ikuti

Antara ibu ayah dan dan anak isteri mana dahulu yang wajib diberi nafkah? Menurut hukum feqah, wajib dahulukan anak dan isteri.

Kita ada adik-beradik yang hidup susah… Kawan kita pun ada yang susah.. Nak tolong siapa dulu.. Hukum feqah kata dahulukan adik-beradik…

Urusan rumah tangga bila bertembung dengan urusan jemaah berbaiah yang kita sertai… Mana dulu nak diutamakan? Hukum feqah kata anak isteri dahulu.

Setuju atau tidak, hukum tetap hukum… Wajib kita ikuti..

IKLAN

Bila Semua Faham Barulah Harmoni Keluarga

Kalaulah semua orang faham hukum-hakam agama ini.. Bukankah itu dapat mengharmonikan kehidupan berkeluarga… Lebih harmoni jika kita dapat bertoleransi dan bertolak ansur…

Contoh, bila kita makan dengan mertua, isteri sendukkan dahulu nasi untuk kita (suami)…

Kita pula beri nasi itu pada mertua, bukankah lebih cantik macam itu? Bila ibu boleh berkata “Tak apa… buat dulu apa yang ayah kau suruh buat itu.. Selepas itu buat yang mak suruh”… Inilah tasawuf… Wallahualam.

MW: Hukum agama jika dipatuhi memang memudahkan semua pihak, namun tidak semua memahaminya. Oleh itu jika berdepan dengan masalah atau hukum agama, rujuklah kepada yang pakar barulah keluarga mak ayah lebih harmoni serta bahagia.

Sumber: Puan Maya Sofea

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI