Foto: Bernama

Peningkatan kes Covid-19 membuatkan ramai antara kita mula panik dan gelisah. Selain mematuhi SOP seperti memakai pelitup muka, kerap mencuci tangan dan elakkan tempat yang sesak, mak ayah juga boleh membaca Qunut Nazilah.

Dia qunut Nazilah ialah salah satu qunut daripada tiga qunut yang sunat dibaca di dalam solat dalam solat mengikut Mazhab Shafie.

Kebiasaannya doa qunut nazilah dibacakan ketika umah Islam menghadapi bencana, ditimpa musibah, wabak seperti mana sekarang kita sedang dilanda pendemik Covid-19.

Disaran Membaca Qunut Nazilah

Malahan, semua masjid dan surau di seluruh Wilayah Persekutuan disaran membaca Qunut Nazilah ketika solat fardu Jumaat esok bagi memohon dihindari daripada wabak Covid-19.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Mohd Ajib Ismail berkata, selain itu, ia juga digalakkan dibuat ketika solat Subuh setiap hari.

IKLAN

Baca Juga Di Sini:

Tak Jadi Kesalahan Baca Doa Qunut Subuh Di Tanah Suci, Fahamkan Cara Dari Penjelasan Ustaz Ini

Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

IKLAN

Saranan Baca Qunut Nazilah Menerusi Pekeliling

Katanya saranan pelaksanaan itu sudah pun diberikan menerusi surat pekeliling kepada pentadbiran masjid dan surau untuk tindakan lanjut.

“Umum sedia maklum bahawa kumulatif kes positif Covid-19 di Malaysia berjumlah 13,993 setakat ini.

IKLAN

“Peningkatan kes positif Covid-19 secara mendadak dan kemunculan kluster baharu amat membimbangkan seluruh rakyat Malaysia,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Untuk rekod, Jawi mempunyai 89 buah masjid, 123 buah surau Jumaat dan 561 surau biasa di seluruh Wilayah Persekutuan.

MW: Rasanya mak,ayah di rumah boleh mengamalkan doa qunut nazilah bagi menghindarkan diri dan Keluarga daripada virus Covid-19. Semoga kita semua berada di bawah lindungan Allah SWT. Insyallah.

Sumber: myMetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI